head
12/01/29

Új lapot kezdek.

12/01/18

Nyillt levél

Dr. Ága Palibácsi!

Aszt már halottam benn a ziskolába, hogy a tantónénikérem törzs anyaggal dolgozik és láttam a tvben, hogy a doktorbácsi is dolgozik törzsanyagal, amikor csipőt műt. De Apukám szerint Kutatók forrásokkal dolgoznak. Apukám atttól tart, hogy Palibácsi olyan mint Angéla néni: "Minden forrásba beleköp." (Apukám nem monta + mejik könyvből idéz, de tudom hogy a Kereszt Apukám könyvéböl szokott.) Apa nevetett, hogy akkor vajjon ez most támadás a Magyar Whiskyszlet ellen?

Tiszte Csókolom!

Bélájim Béla
2. á

12/01/17

saxoElméletileg - autó, forgalom és egyéb körülmények nélkül - tudok vezetni. Most jön az, hogy izgulhat szerencsétlen Citroën Saxo.

Amúgy csend és nyugalom, Pontoppidant olvastam, tegnap meg Fieldingbe kezdtem, pedig dánozni kéne főképp. (Pontosítom a korábban írottat, van még egy lefordított Pontoppidan-könyv, már megvan, csak még nincs nálam a Mártha, az ördög leánya.)

Más. PLT tegnapi írása érdekes párhuzamot vetett fel bennem. A Dr. (?) Schmitt-Dr. Orbán kombót vö. a Dr. Dobson-Dr. House párossal. A 4. évad 4. epizódjában House megválik Henrytől (akiről amúgy kiderül, hogy nem is orvos, bár ennek ellenére remekül érti a dolgát (ellenben Schmitt-tel), House nem is papírhiány miatt dobja):

House: - Sajnálom, Henry. Jókat nevettünk.
Taub: - Mindenben egyetértett vele. Befejezték egymás mondatait.
Henry: - Épp ezért kell mennem. Nincs szüksége olyanra, aki megmondja, mit gondol.
House: - Én is ezt akartam mondani...

Na ja, House-nak nem motorra, hanem fékre és/vagy ellensúlyra van szüksége, hisz döntésén életek múl(hat)nak (magaslaszti: motorral legföljebb közlekedik). Az a cca. 10/15 millió ember meg le van szarva.

12/01/15

kreszHolnap reggel KRESZ-vizsga, kelhetek hajnalban.

Nem vittem túlzásba, alig töltöttem fel változót, de a Leszreom, Csak Javítva Legyen Egyesület így is kipengethet érte súlyos milljomokat. A csakegyablak.hu büszkén bemutassa: Generátor egyedi szakdolgozat-bírálatokhoz (v1.0).

Az alábbiakhoz tenném hozzá, hogy a Szent Istvánban - olyik-másik szempontból - keményebb föltételeket támasztanak, mint pl. a PTE-n (vagy - horribile dictu - a megszűntetve megőrzött TF doktori "iskolájában"), az erősen Heidegger hatása alatt álló (lásd pl.: "elkészítettség") munkaközösség-vezető által fogalmazottak szerint:

"A házi feladat hiánya, formailag nem megfelelő elkészítettsége elégtelent jelent; a megléte, formailag kifogástalan volta még nem biztos, hogy elégséges."
(Forrás)

12/01/11

Az korábban írottak - természetesen - az alábbi szakdolgozat kapcsán kerültek elő: Dr. Shit Pál: Az -onc/-enc/-önc képző története. (Ismét elnézést kell kérnem.)

Magas a laszti, csapjuk is le. Summa cum laude minősítést is lehet(ett) kapni, úgy, hogy a Shit-féle (= az általa beadott) disszertáció "Egyetlen egyszer sem hivatkozik azonban [...] forrásra."* Bár az egyik bíráló "[...] hiányolta többek között a forrásanyagok pontos megjelölését, az irodalmi apparátus korrekt rendszerezését [...]"* - de hát tudjuk, az elbírálás (azóta is) "valamelyest bíráló-függő"... Sokadik LOL!

Magyarország. 2012. január 11.

___________

* A hvg.hu cikkéből.

12/01/11

Arra, hogy örülnöm kellett volna a jó érdemjegynek... Tréfából, tessék, itt egy objektív értékelési rendszer szakd.-ok javításához (PTE Közg.). Ebben a 100 pontból 2-t vesztettem volna a kiadott szabványnak nem megfelelő szakirodalom-kezelés miatt, azaz a bírálóm - ehhez a rendszerhez képest - 12-szeresen vette tekintetbe az eltérést (a segédanyagtól). A Corvinus site-ján fellelhető anyagok kevésbé részletesek, de a 40, ill. 60 pontból mindkettő 1-1 pontveszteséggel számol hivatkozásirendszer-eltérés mián. És igaziból leszarom, hogy mennyi pontról van szó, az a lényeg, hogy elérhető anyagok rögzítenek kritériumokat. Nem "valamelyest bíráló-függő" (12x...) a dolog.

Tényleg LOL...

12/01/10

kreszKimentem cigizni. Aktuális gumicicáim másika a KRESZ, és ha már az előbbi bejegyzésben utaltam arra, hogy mi jellemző az országra, jöjjön némi kekec kukac'.

1. Alapvetően dühítő, amikor nem lehet elférni a járdán a kocsiktól. Ez a csimborasszó - bőven van hely megállni (nincs tiltás), mégis járdáznak. (Azt a történeti hűség és némi - célzott - előítélet-rombolás okán teszem hozzá, hogy a szürke autó vezetőjének harmadjára sikerült beállni. Nem, nem nő volt. Egy 40-50 éves pacák.) Nomármost. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ), 40. §:

"(8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi"

Faszább lenne a sztori, ha kicsit előrébb is állna a szürke szgk. - és rohadjak meg, nem a sofőr szabálykövető magatartása miatt nem ez volt -, mert így ippeg nem sérti az 5 méteres korlátot, lásd: 40. §:

"(5) Tilos megállni: [...]
d) [...] útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik;".

2. Nehogy már csak az autósokat fikázzam. A képen látható gyalogosok 100%-a (2 db fő) is éppen valósítja meg a szabálysértést, lásd: 21. §:

"(9) A gyalogosnak tilos [...]
d) [...] vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni;"

Tanulság? Én kérek elnézést!

Ja! Az update-elt 1. §-ból (előzmény) csak nekem hiányzik egy a? (Injektor nélküli TD-vel szólva: "bennem inganak még a kisebb dolgok is" - komolyan.)

"A rendelet [a] Magyarország területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."

12/01/10

A vadnyugat története indián szemmel

Az államvizsga én vagyok. ("Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.") Nagyobb király lévén az alább felidézett I. Leventénél lazán bejelentem igényeimet a várra. De komolyra fordítva a szót.

Egy előzetes megjegyzés. Mivel az államvizsga nyilvános, nyugodt lelkiismerettel posztolom a dokumentekumokat.

Szóval. Felbaszott rendesen a bírálat. Nem, nem a jegy, hanem az indok. Meg is írtam a válaszomat. Megkérdeztem a Bizottság elnökét, felolvashatom-e? (Hozzátettem, a saját példányomon kívül van még 4 a Bizottság tagjainak, ill. a bírálónak, úgyhogy nem kell az előadóművészetemre hagyatkozniuk, követhetik a szöveget.) Mondta, igen. Lőn. Néhány mondatot - jelezve - átugrottam, így is eltartott darab ideig (50 percig voltam bent).

(Azt csak viccből teszem hozzá, hogy a HKR BTK-ra vonatkozó rendelkezései között ez áll (348. §): "A záróvizsga legrövidebb időtartama 30 perc." A totál cinizmus jegyében az ELTE 1 órára 4 államvizsgázót oszt be. Náluk biztos kijön a 30 perc. Vagy - erre hajlok - tényleg leszarják a saját - jogforrás-értékű - szabályaikat...)

Semelyikük nem fogadott el egyetlen érvet sem (inkluzíve az ELTE saját SZMSZ-ére épülőt sem*)! Verték a palávert, miszerint: de hát fent van a segédanyag... (Komolyan: számomra érthetetlen, hogy miután felolvasom, a kifogásom - egyebek mellett - az, hogy a HKR szerint a tanrend rögzíti a tutit, nem holmi segédanyag, erre azt mondani, hogy: de hát fönt van a segédanyag... LOL!)

A legaljából csak két - szerintem jellemző (Hungari) - sztori. A pofámba kaptam, hogy egy meg nem nevezett oktató azt mondta, hogy ő max. 3-ast adott volna a szakdolgozatra a hivatkozási rendszertől való eltérés miatt. A másik: A jogszabályokat lehet vitatni. (Ami nem vitás. De mondjuk vitaalapnak kevés az, hogy: leszarom.)

A vizsgámra két jelest kapván az összesített jegy is jeles lett. De boldog nem voltam.

No de hát ne búsuljunk! Előre is megjutalmaztam magam az utolsó, még nem olvastam Pontoppidan-kötettel, a Thora van Dekennel. Tegnap el is kezdtem. A szakdolgozatban Ady kapcsán előkerült firkonc-hoz kiegészítés, hogy Hajdu Henrik is használja:

"E firkoncok rögtön átváltoznak vérszomjas duvadakká, mihelyt megszimatolják némi szenzáció vagy botrány lehetőségét."
[Forrás: Henrik Pontoppidan: Thora van Deken, Révai, h. n. [Bp.], é. n. [192?] 45.]

Történeti-szociopragmatista-e vagy?! (A helyesírás gyönyörei. Muszáj vagyok kötőjellel írni, mert nem én vagyok történeti, hanem a szociopragmatika releváns alfaja.)

___________

* Innentől meg hiába mutatok rá, hogy "(1) A jelen Szabályzat hatálya kiterjed az Egyetem valamennyi szervezeti egységére, az egyetem összes oktató, kutató és nem oktató-kutató dolgozó munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottjára és az Egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló személyekre [...]." ELTE SZMSZ, I. kötet [Szervezeti és Működési Rend], 3. §.

12/01/08

Bejegyzésünk címe lehetne ez: A valóság barokk üldözése.

Csekkoltam, megleli-e (s hová sorolja) a Google a korábban idézett harisnya-részletet? (Dobogós.) Igen ám, de találtam egy jó Ács Pál-cikket, amire ezúton is szeretném fölhívni a figyelmet.

Miben egyezik a Karnevál és a Prae? (Hamvas természetesen Szentkuthyt is olvasta, ennek ellenére azt, hogy az alábbi alapállás Szentkuthy "hatása", azt valószínűleg Hamvas (és/vagy a Karnevál szerzője is) visszautasítaná.) Idézek a Hamvas-műből:

"Úgy érti, szólt erre ő, hogy ez a dolog még a realitásnál is bonyolultabb? Ha fejében ilyesmit forgat, természetesen tudomására kell hoznom a következőket: ami a realitást illeti, én egyáltalán nem szorulok arra, amit a valóság világának neveznek. Ez a valóságos világ nekem túl szimpla. Szegényes is, ostoba is, szellemtelen is, fantáziátlan is, nem is igaz, de főként, mondom, a realitáshoz igen kevés köze van. Azt mondom önnek, az a bizonyos valóságos világ eljöhetne hozzám realitást tanulni. Majd meg fogja látni, az eseményekben minél mélyebbre megyek, a valóságos világ fölött tanúsított fölényem annál nagyobb lesz."

És jöjjön némi kedvcsináló Ács-szöveg:

"Igen ám, de mit jelent Szentkuthy számára a »valóság«? Szó szerint veszi a valóság filozófiai meghatározását (a létező világ a benne rejlő összes lehetőséggel és viszonylatokkal; mindaz, ami létezik, megvan, történik) - ilyen értelemben az álom éppúgy valóság, mint a szójáték; Szentkuthy így minden fantáziajátéka, különcködése ellenére nyugodtan érvelhet a valóság mellett. Könnyen belátható, hogy ebben a perspektívában minden író realista, más nem is lehet! - És valóban ez Szentkuthy álláspontja; Proustot és Joyce-ot a realizmus legmarkánsabb képviselőinek tekinti. Ő maga, mint tudjuk, hiperrealista; »megelőzi a valóságot«: »ha egy esemény, egy történet nem elég színes nekem, akkor kiszínezem« - természetesen mindig a racionális »valóságon« (normalitáson) belül. Ezzel függ össze, hogy gátlás nélkül leír egy várost (például Brindisit), ahol soha nem járt. »Csodálatos albumom van róla!« - mondja Rodosz szigetéről. Máskor kijelenti: a valóság »ásíttató«, ha nincs mögötte többrétegű képi metafora; »egyik oldalon [ott van a] hipervalóság, másik oldalon szuperszínház, szuperkomédia«. Különben is »érzékszerveink óriási kilengésekkel fogadják a valóságot«. Természetesen szó sincs a valóság utánzásáról, »a művészet annyiban utánozza a természetet, hogy teremt, alkot« - mondja 1986-os filminterjújában."

Na de a valóságnak ez a világa "nyomor"* /Joey Tribbiani/ volna, ha nem színesíteném némi államvizsgával, úgyhogy most belenyúlok a sztoriba, és nekiindulok az székesfővárosnak, hogy holnap legyen mit átélnem.

_________

* E helyt is szeretném felhívni b. figyelmedet a legnyomoroncabb-ra. ("hat ez kurva szar magyarul" - olvasható a videó alatti - jelenleg - utolsó hozzászólásban, pedig szerintem jó, a "legnyomoroncabb" pedig tuti jobb, mint a "dumbest".

"Joey: ‘Sup? ‘Sup dude?
Chandler: (putting his hands up) Take whatever you want, just please don’t hurt me.
Joey: So you’re playing a little Playstation, huh? That’s whack! Playstation is whack! ‘Sup with the whack Playstation, ‘sup?! Huh? Come on, am I 19 or what?!
Chandler: Yes, on a scale from 1 to 10, 10 being the dumbest a person can look, you are definitely 19."
(Források: vidijó, szöveg)

Naugye?!)

12/01/08

Bazmeg, vége a köztársaságnak, de tényleg. Ezt Borbély József kormányzó jelentette be pár napja (de nekem csak ma küldték át), úgyhogy ezúton is szeretnék Kormányzó Úr lábai elé borulni bocsánatért esedezni.

Elég skizo a dolog, mert a leborulás miatt le kell borulnom Uram, I. Levente Apostoli Magyar Király lábai elé, hogy kegyelemért könyörögjek, a felségárulás főbenjáró vétek.

12/01/07

Tóta W. beelőzte Parti Nagyot, ezt írja a mai cikkében:

"Hiábavaló munka lenne úgy gatyába rázni a magyar költségvetést, ha közben esély sincsen arra, hogy fair választáson válthassuk le ezt a példátlanul ostoba bandát az ezer évre bebetonozott szoponcaikkal és gránitba vésett varázsigéikkel együtt." (Forrás - kiemelés tőlem.)

A stílus "visszavág". Előzmény (mint tudós kollégám fogalmaz):

"Temesi Ferenc pedig a képző pejoratív jelentése miatt egyfajta »gyurcsányképzőként« használta több írásában, talán a következő szöveghely illusztrálja ezt legjobban: »szerény személyem nevezte el Furcsányt [= Gyurcsány Ferencet]. Kegyenc, Lelenc, Vegyenc, Merenc, Verenc, Nyelvenc, Szégyenc, Veszenc és persze Nyerenc stb. keresztnevekkel ellátva.«*"
(Forrás: Tudós Kolléga: Az -onc/-enc/-önc képző története, kézirat, 61.)

Vagyis PNL és TWÁ népszerű/ismert/olvasott médiafelületen megjelent írásai kiegyensúlyozták az -(V)nc-cal képzett derivátumokkal való aktuálpolitikai minősítést. Vivat!

_________

* Temesi Ferenc: Az istenadta nép. A forrásmű már csak a guglikesből volt kiverhető a szakdolgozat írása idején, a Nemzet kurvára nem tartjotta fontosnak visszatölteni az archívumát... Most már a kesben sincs, hiába is klikkolsz a linkre. ('szom! Mehetek könyvtárba...)

12/01/06

Így legyen négyesem a lottón, Esterházy Termelési-regényének híres felütését parafrazálva: meg vagyunk hökkenve! Az elmúlt napok az a pofámról leszakad a bőr jegyében teltek. Hétfőn államvizsga, majd mesélek.

Az külön örömömre szolgál, hogy a lyme-kór makacs, mehetek ma a Semmelweis infektológiájára, egyenest az ov. főorv. kezei közé. Jó jel...

12/01/02

harisnyaRégi adósságot törlesztek. Feltettem az egyik - legalábbis emlékeim szerint - legsziporkázóbb elemzést a Prae-ből. (A részlet árnyal egy régebben felidézett poént is, kispolgárság rlz!) A szöveget átnéztem, de hogy nincs benne hiba, mérget ne vegyél.

A bírálatom nincs készen/nem elérhető. Innentől az egyetem csal, mert egy héttel az államvizsga előtt rendelkezésre kell bocsátani. ELTE, 2012. Mondjuk meghökkentene, ha nem az lenne benne, hogy kurva jó...

12/01/01

Azon morfondíroztam, mekkora gesztus lett volna, ha Nádas betolja a Párhuzamos történetek elejére mottónak ezt, így (persze, értem én, hogy Parmenidész csili-vili, ám mégis):

"Belül, kérem, szervek, izmok, sejtek, csontok, mirigyek, rostok vannak."
/Toporján Antal/

Durva gellert adott volna a műnek. No és a gesztus felvillantotta volna, hogy a szerző nem ment' a humortól. Újra kéne olvasni. Ha a humor a mája utolsó fátyla, Nádasnál minden lepl-ezett, még ha modernmód lateksz fed is. Bár ha Szexkuthy zseniális miniesszéjére gondolok (lásd a Prae harisnya-passzusát), ez sem kevés. Sőt! Különben sem tudom komoly képpel fikázni a regényt, imádom.

Boldog 2012-t mindnyájunknak!

11/12/30

Parti Nagy-muníció államvizsgára az ÉS-ből (a cikk és a lapszám is jó, érdemes elolvasni):

"Az ország olyan kriminális állapotban van, akkor is abban lenne, ha nem ez az ámokfutonc rezsim kormányozná, hogy erről nagyon sokáig írni kell." (Forrás [Kiemelés tőlem.])

11/12/29

Voltunk Babuci Emlékzenekaron két napja. Igen, már jól vagyok.

Életem egyik legviccesebben hangzó híradása is a zenekarral kapcsolatos, bekopizom az egészet:

"Lecsófesztivál Perecesen
A Bányász Kulturális Egyesület is hozzájárult az I. Lecsófesztivál sikeréhez, melynek helyszíne Perecesen a Vilma forrás és környéke volt. Az Egyesület támogatásával szórakoztatta a rendezvény résztvevőit a Bányász Fúvószenekar, a Nyugdíjas Bányász Tánccsoport és a Babuci Emlékzenekar." (Forrás)

11/12/26

bükkbükkKét kép a Bükkről. Az első pár éve készült, a második néhány napja. Isten tudja, mikor voltam utoljára éjjel a hegyen (nagyon régen). Jó volt, szállingózott a hó, a bringalámpa eleme is kibírta, nem volt bokatörés, eltévedés. Fönt minimalista stílusban adtak szállást a Síházban (ehhez képest drágán), de nem volt hideg a szobában és reggeleit is lehetett kapni, úgyhogy gond nem volt.

25-én kreszeztem, 55 kérdésből 54 jó válasz, ó jeee.

Boldog Karácsonyt avagy Merry Crisis and a Happy New Fear...

11/12/24

A Magyar Köztársaság utolsó szavai: Te, apám, Viktor?!

11/12/19

88% az első tesztem! Tanulás közben jövögetek rá, mennyire szabálytalanul közlekedtem eddig...

Még nincs meg a bírálatom, majd jövőre.

11/12/13

Anatomie #1 - Ceci est un pipe!
/M. Magritte de Kilián Nord/

11/12/12

Köszönet Berényi Mikinek (jogiforum.hu)! November 20-án (tehát 7 hónappal az Alaptörvény Közlöny-beli megjelenése után) érkezett az Ogy. Hivatalához a Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezései, ebben áll:

"7. cikk
Magyarországra való utalásként a Magyar Köztársaságra utaló elnevezés a 2011. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható."
(Forrás: parlament.hu)

11/12/11

'szom! Érdemes is nekiállni KRESZ-t tanulni.

"1. § A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza."
(Forrás: CompLex)

Ámde (Asztal nélküli Alaptörvény):

"ALAPVETÉS
A) cikk
HAZÁNK neve Magyarország."
(Forrás: kormany.hu)

Vagyis (kérdezem): 2012. január 1-jétől a KRESZ nem szabályoz semmit?! Én nem leltem olyan szöveghelyet, hogy az eddig/addig Magyar Köztársaságnak nevezett entitással ekvivalens Magyarország. Ilyenkor mi van? Ehh, Gy. sincs, hogy okosítson...

11/12/10

benson admirálisTeringettét! A sapkám! Felhívtam a Tabánt, igen, ott hagytam el (bevetésen voltunk), szóval, Szega, Főnök, plíííííz...

Más. Három könyvtárból (Kari, Nyelvész, Toldy) kellett igazolás, hogy nincs tartozásom, ez (is) kell a diplomához. Mindhárom helyen ellenőrzés nélkül aláírták, lepecsételték a papírt. Ja, nem, egyik könyvtárosnak se volt amúgy dolga. De ha lett volna is... Ők tudják.

11/12/06

sapkaTúl vagyok a Dudás Judit Emlékköltözés c. rendezvényen... Beszarás volt, most is izomláz. A háttérben a felállított polc (Anya át akarja tenni a másik falra...), azon a TESz & tsi. Nem ment szét semmi a cifra palotai padláson; kis macskaszőr az egyik dobozban, pár pók a többiben, falevél, "halak, savanyú, némi kenyérdarab és leves porból", szóval semmi komoly gond.

Meló és múltidézés. A legszebb szerelmes levelek közül válogatást teszek közzé (görgess, a képek alatt a navnyilak). Anyukám dokumentálása szerint '86 júniusában voltam az Isten, azóta se tanított móresre az ótempóra... :-)

11/12/02

Jól emlékszem? Vagy keverem haldoklásának dokumentumaival, hogy az ÉS-ben olvastam az alábbi Orbán Ottó-verset (forrás). Az biztos, hogy a 68-ason ültem, Keresztúrról befelé, Kozma utca (és itt nem a "Dánia börtön" metaforával szellemeskedem id. Hahahamletként).

A dán királyi főszámvevő jelentése a Fortinbras & Fortinbras cég átvilágításáról

az a legleverőbb hogy lehetett volna belőlük akár egy
jó kezdőcsapat is jó időben született újszülöttek
egy új történet első mondatai
a tiszta lap amelyen nem dereng föl a diktatúra vízjele
nem lettek sem azok sem ezek
rókafiak nyomakodtak elő a rókalyukakból
rókaagyakba való eszmékkel
hogy a történelmet gólra játsszák
a vesztest pedig a legjobb sárba taposni
akkor legalább nem sokat pofázik
rendőrállamban nőttek föl
szabadságnak azt gondolták hogy mától fogva a rendőr nekik tiszteleg
a népről meg azt hogy vasreszelék
melyet egy mágnesvassal állíthatnak át a megkövetelt irányba
a fiatalság mindig a menny küldötte
kivéve azt amikor nem
kivéve azt amikor az ördög megvakítja
hogy ne lásson mást a folyó vizében
csak önnön tükörképét mint a magába szerelmes Narcissus
Dánia dán föld mindig is az volt mindig is az lesz
az államgép rohad valami bűzlik
valami elveszett a vissza nem térő esély
polcról lopott koronát olcsón megszámítunk
a szellem páncélja új a módszer a régi
ahogy a végkifejlet is
szerteszét a színen hullák számolatlanul gyümölcshéj kutyaszar megégett könyvlapok

Skandáljuk nyugodtan: Dánia dán föld -uu |-- | -uu | -x

11/11/30

Csodálkoztam, hogy senkit nem baszott fel ma, semelyik újságban. Ahhoz képest, hogy iskolák, múzeumok, könyvtárak kerülnek/-tek lehetetlen (közeli) helyzetbe (lásd pl. kényszerszénszünetek, OSZK, MNM), van itt pénz!

"Összesen 865 millió forintra pályázhatnak a múzeumok és a levéltárak oktatási infrastruktúrájuk fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében. [...] A múzeumoknak és a levéltáraknak az infrastrukturális fejlesztéssel lehetőségük van oktatótermek, gyermekfoglalkoztatók kialakítására, a kulturális örökség értékeinek széles körű megismertetése érdekében korszerű informatikai pontok, illetve önálló informatikai részlegek kialakítására. E mellett pályázni lehet látványtárak és tanulmányi raktárak kialakítására, ezzel támogatva a közgyűjtemények funkcióváltását." [FN24]

Gyászország. A nyertesek - gondolom - már meg is vannak.

11/11/28

SzarvasTökös figura volt Szarvas Gábor. Osztott sok embert, de a kedvenc gesztusom, hogy a Nyr. szerkesztőjeként beintett az Akadémiának is: juszt se szedetett (pl.) a c-k helyett cz-t, halála után kellett (merték?) "eltiltani"1 a kiadványt a használatától (hogy később az Akadémia engedjen).

Amúgy c-ügyben a kedvenc sztorim a töketlen r. kath. egyházhoz kötődik: egyes források szerint meg akarták vesztegetni - a piarista - Révait, hogy nyelvészeti megfontolásai ellenére a "református" tz helyett a "katolikus" cz-t támogassa... Hol voltak már a brutális Comfy Chair és a soft cushions?! "Róma s erős Babylon leomlott." (Amúgy érdekes, hogy miért nagybetűs a Confy Chair? Ily tekintélyparancsoló előzményekkel bír az Alaptörvény Asztala?...)

Elmúlt éjfél, Isten éltesse Katit és GG-t!

___________

1 Szemere Gyula: Az akadémiai helyesírás története (1832-1954), Akadémiai, Bp., 1974. 17-18.

11/11/27

Pöcsvörk. Ha megguglizod a közmunka + falevél szavakat, jönnek a találatok, de csak begyűjtésről. Miskolcon továbbfejlesztették a dolgot. Legények husángokkal a fán, és a meggyet-makkot helyett hull az elsárgult levél. Kornai koraszülött jóléti állama süketen hallgatja: a száraz ágak hogy zörögnek.

11/11/25

Ich bin ein graner...

11/11/25

Nem az én videóm futott be. De ez tán jobb is.

Katalin-nap, Isten éltessen!

11/11/24

Update: I. kötet: 28.000 Ft (Tegnap reggel óta.)

11/11/23

táblaÉrdekes dolgokra vezet Vörösmarty-cikkeket olvasgatni (megkerült egy elveszett adat képző-ügyben). Egyszer írt Kresznerics szótáráról, miért, miért nem eszembe jutott megkukkantani, milyen piaci értékkel bír ma az első kiadás, merthogy a Tinta Kiadó kidobott egy reprintet tavaly, cirka 30.000 Ft-ért már viheted is. Nos. Sajnos 2002-es (kikiáltási) árnál nem leltem frissebbet, de akkor 20.000 Ft volt, az mostani forintban biztos több, mint 30.000, de mégsem egy reprint.

Az OSZK digitalizálta a művet. Rohadjak meg, ha nem a Tintának. Ám ha mégsem így volna - adjunk esélyt az 1%-nak - a következő 2 kérdés akkor is áll:

1.) Ha ez nyereséges vállalkozás, miért nem csinálja az OSZK (is)? (És nem azzal buta Kossuthos picsával...)

2.) Miért nem kapott a Szecska a kötelesből? (A katalógus szerint nincs meg...) Vajon reklamált-e ezért?

Amúgy kegyetlen dolog, hogy hungarológiai szempontból Magyarország digitális sivatag, alapvető kézikönyvek sem érhetők el, gondolok itt a TESz.-re stb. stb. (Nem jogdíj-píz kérdése, sőt! Erről majd máskor.)

És nem csak a bitvilágban szar a helyzet. Oké, a Rákóczi "csak" megyei könyvtár, miért is lenne meg az 1831—1832-es kiadás... De hogy a reprintre se fussa, az az ország szégyene. És senki se veri a nyálát magyarságilag - pedig ez tényleg sorskérdés.

Zászlót lengetni olcsóbb. Főképp szellemileg.

11/11/22

müvészetNem bírtam ki, utólagosan is beneveznék a versenyre. A kép címe: Ismeretlen tettes Kiscsillagot énekel a karvalytőkének. (A filológus megjegyzése: a szöveg romlik, mint a forint.)

11/11/22

léggömbA kép alatt rejtőző vidijóhoz egy kis korrekció:

CAST

Penelope: Mr. Orban & His Right Hand
John: "IMF (és a vele szövetséges EU, bolsik, zsidók, számolástudók stb. stb.)"
Balloon: Unorthodox economic policy

Az eredeti, Peter Cookkal itt látható. (Elküldtem a Vastagbőrnek, hátha szélesb publicitást is kap a dolog...)

11/11/18

Az IMF (és a vele szövetséges EU, bolsik, zsidók, számolástudók stb. stb.) ellen folytatott szabadságharc helyes értelmezéséhez idézek Bormester Máté patafilozófus háborús naplójából:

"Most figyeljen. Október 18. A magyar kormány deklarációja, hogy a végső győzelem most már kétségtelen. Halleluja! Mehetsz, Iván, a páncéloscsatát hiába nyerted meg. Szegény Iván, reményeidnek vége. Hiába érted el a Tiszát. A végső győzelem most már kétségtelen. Eddig tűrtünk. Most azonban már vége. A végső győzelemig nem állunk meg többé."

Nos, igen, az IMF-fel folytatott tárgyalások egyérteműen csak a Matolcsy & Wife-féle "unorthodox" (szép is a görög szó a latin fosztóképzővel, pláne magyarul) gazdaság- és társadalompolitika fényes sikereként értékelhető.

De Orbán köpködős hasonlatát is tágabb összefüggésben értelmezi a következő passzus:

"Október 26. Statárium a katonaszökevényekre. Bravó! Ez a bélpolitikai helyzet újabb megszilárdulására vall. A kormány a felbomlást erős kézzel megakadályozza."

És ha már mindenképp '44-et akarják (nekünk nem elég Mohács, ugye), arra ('44-re) egy valóban kvintesszenciális mondat jöjjön zárásképp:

"Október 30. A színházban a kormány tíznapos fennállásának emlékére nagy jubileumi ünnepély."

11/11/18

Nem csodálkoznék, ha a Sátán megjelenne Miskolcon.

A dokihoz mentet (majdnem 4 hét alatt - az ottaniak szerinti 1, 1,5 hét helyett - ma meglett a Lyme miatti ÁNTSZ-vérvizsgálat eredménye) megálltam a bulgárföldi újságosnál:

- Kezét csókolom, egy ÉS-t kérek.
- Még nem jött.
- Akkor egy arany Marlborough-t legyen kedves.
- Nem tudok adni, 2 hete nem szállítottak.
- Nekem jó lesz, amelyik itt van a kirakatban.
- Azt nem adhatom el.

"A zöldellő hársak árnyékába érve a két író legelsősorban a »Sör, ásványvíz« feliratú, tarkára mázolt bódéhoz sietett. [...]
- Ásványvizet kérek - mondta Berlioz.
- Ásványvíz nincs - válaszolta az eladónő a bódéban, és miért, miért sem, megsértődött.
- Sör van? - tudakolta Berlioz tikkadtan.
- Estére hozzák.
- Hát mi van? - kérdezte Berlioz.
- Kajszibarackszörp, de meleg.
- Mindegy, adjon kajszibarackszörpöt!
A szörp dús, sárga habot vetett, és a levegőt fodrászműhely szaga töltötte be. A két író felhajtotta, s azon nyomban csuklani kezdett."

11/11/16

bükkNov. 26-án izgalmasnak ígérkező túra. Ha valakit érdekel (és tényleg nem módosul többet az időpont), írjon már egy mélt, 2-3 jómunkásember esetleg még elfér itt.

A kép illusztráció, jó régen készült, de Szentlélekről most ez ugrott be (a kifejezetten ott készült kép siralmas, de azért örülök neki, hogy ezek a fotók megvannak még [mekkora újdonság volt akkor a digitális gép, nem is nálam volt...]).

Joccaka!

11/11/14

Kalászlengetés, Bátorkodás, Dobai Péter rehabilitálása, villámlátogatás az istenverte intézményben. És főleg (?): leadtam.

11/11/09

Brékin nyúz! Szombat óta először elhagytam a lakás területét, egészen a boltig (sőt! vissza) jutottam.

11/11/08

oszkAz apdétek napja a mai. Felnéztem a Szecska oldalára, hátha van valami a Kerényi-őrülettel kapcsolatban. (Nincs.) Ha már ott voltam, csekkoltam a Rólunk írták rovatot is (az okt. 17-i bejegyzés miatt). Nem, nem került fel a kérdéses cikk... (Ami vicces, mert a következő ÉS Jankovicsos cikke kint van, de - mint látható - fussa (helyesen!) a Bihari Napló vagy a Szatmári Friss Újság sajtófigyelésére is...) Ziccer.

Lélekben öszvetörve jegyzem még meg, hogy azt - Isten neki - elnézné az ember, hogy az ÉS-t szelektíven fogyasztják az OSZK-ban, de hogy a blogomat is... ROTFLMAOPIMP

11/11/08

Gondolom napok óta senki sem tud aludni "a rovásírásos -(V)nc", a gyümölcsonc miatt. Ugyan meg lehet találni a meggyőző olvasatot, de ha valaki lusta keresni, iderakom. Sándor Klára szerint

"A második sorban biztosabbnak látszik a ‹ďümlčolnc› jelsor olvasata, az utolsó ligatúra javításával ez ďüm ö lčol[to] lehet."

Lassan tényleg befejezem, és többé-kevésbé ismét normális leszek.

11/11/07

Felrakom a kedvenc mesémet. Már csak azért is, hogy tudja meg mindenki, 6-os szél fölött nem Isten keze van a dologban. (Az én hajómat se Ő vitte el...)

11/11/04

De a törpök élete nem csak játék és mese... A törpöncöké meg pláne nem! Idézek néhányat kedves adataim közül, hogy örvendezzetek a ti lelkeitekben!

"te faszos kis buzicsicska zsidronc geci"

"agyilag sötét, ballib párti, fingonc majmok"

"Nem volt szerencsénk, ennyi kib*szott helyzet, ez a fosonc bréma meg 2 helyzetből lő egy fosonc gólt, ahol a sérült kapusunk összefut a sérült közép hátvéddel."

Vlagyimov még mindig remek. Joccaka!

11/11/01

Vlagyimov Három perc hallgatása van terítéken, az első negyede remek. Kedves kis szösszenet az újoncoktatásból:

"- Első kérdés. Milyen legyen a tengerész?
[...]
- A tengerész legyen mindig udvarias, frissen borotvált és enyhén spicces. Kettő: mihez értsen?
- Mi még tökfejek vagyunk - mondta megint Gyima. - Fogalmunk sincs. Légy szíves, okíts ki.
- Épp azt csinálom. A tengerész értsen hozzá, hogy kell odamenni egy asztalhoz, nőhöz, mólóhoz."
(G. Vlagyimov: Három perc hallgatás, Magvető, Bp., 1976. 138. Szabó Mária ford.)

Furcsa volt ma a temetőben, ez a kirakat rosszabb, mint a karácsony.

11/10/31

Még pár oldal van Az alvajárók 3. kötetéből, remek.

Ma megszállt az ihlet, révülten hajoltam a gugli fölé, az istenek a következő jeleket küldték (sok egyéb mellett, most csak az "izgalmasabbakat" idézem): lájkonc, törönc ('hacker'), gyümölcsön élenc (gyümölcsonc [sic!])...

Az első azért frankó, mert ez a legdurvább produktivitásra utal.

"[...] a legproduktívabbnak azok a képzésmódok tekinthetők, amelyekkel a rendszerbe nem illeszkedő idegen szavakat is be lehet illeszteni [...]." (Ladányi Mária: Produktivitás és analógia a szóképzésben: elvek és esetek, Tinta, Bp., 2007. 48.)

A második csak tetszik, a harmadik meg azért érdekes, mert az "adat" durván háromszáz évvel korábbi, mint a képző amúgy...

"MARSIGILI ALAJOS FERDINÁND rovásírásos kalendáriummásolata fabotról (XV. század utolsó évtizedei). [...] A bolognai egyetemi könyvtárban őrzik a székely rovásírás legterjedelmesebb emlékét, amelyet Marsigli gróf kiváló olasz tudós, az osztrák szolgálatban álló magasrangú hadmérnök mentett meg 1690 körül a tudomány számára [...]." (Csallány Dezső: A székely-magyar rovásírás emlékei = A Nyíregyházi Jósa András Múzeum évkönyve 3. (1960.) 39., 66.)

gyümölcsoncNa ebből a dokumentből bogarászta ki a szerző a "gyümölcsön élenc (gyümölcsonc)"-öt. A képen a "megfejtett" felirat látható. (A félreértések elkerülése végett: ettől a tanulmány többi része persze lehet frankó, lövésem nincs a rovásírásról. De ez biztosan badarság.)

11/10/24

Lényegében befejeztem. Még kis kozmetika, aztán annyi.

11/10/19

-Onc-ológia mellett Broch (Az alvajárók). Az ilyen gyönyörűségek miatt - is - szeretjük:

"A szünetben, amely a füttyművész produkcióját követte, Esch három pohár sört rendelt, bár a drága színházi szórakozóhelyen ez sokkal többe került, mint másutt, elégedetten vette tudomásul, hogy a sör állottnak és poshadtnak bizonyult, mert emiatt úgy döntöttek, hogy eltekintenek a további rendeléstől, és az előadás után a Spaten-sörözőben fogyasztják el italukat." (H. Broch: Esch avagy az anarchia. Az alvajárók II., Jelenkor, Pécs, 1998. 27. Győrffy Miklós ford.)

Broch legalább annyira geci "hőseivel", mint Tolsztoj vagy Thomas Mann - és ezt szeretjük. Kiindulás: mindenki idióta (az elbeszélés ironikus távolságot tart a szereplőktől). Két magyar zseni haladta meg ezt, Hamvas, a Karnevál poétikát csinál ebből (a pácban - nagyon leegyszerűsítve - az elbeszélő is benne van) és Nádas, a Párhuzamosokban az elbeszélés nem áll morális-intellektuális viszonyban a szereplőkkel - a puszta természet vegetatív lényeivel (akiknek a gondolataik, emlékeik, ad absurdum reflexiók is csak burjánzanak, mint a dudva) nem lehet (nincs is elbeszélő).

Keretkészítés: Broch-Győrffy 14 oldallal korábban:

"megérkezett egy tolonckocsi fegyencekkel" (Kiemelés tőlem...)

11/10/18

Puffogok kicsit a miskolci könyvtárakra. Először a Városi Könyvtár Petőfi Sándor Fiókkönyvtárával próbálkoztam. Ha valaki ismerős Diósgyőrben, tudja, hol a Kisgergely, na ott van mellette a könyvtár. A család ez utóbbiról azok mellett sem tudott, hogy tizenévig laktak 5 percnyi sétárára. Meg tudom érteni. A cukrászda egyrészt nagyobb, másrészt a forgalma ránézére is cirka százszorosa. A könyvtár ugyanis - ha jól mértem fel - 9 olvasónál van fullon... Az állomány úgy Marciéké + az én könyveim... De a sluszpoén: kérdeztem, laptopot tudok-e használni? Válasz (bár nem ily kedvesen): erre sajnos nem vagyunk felkészülve. Köszi.

Utána biztosra mentem, megyei. Laptopot bevihetsz a táskája nélkül (majd mondom nekik az oszis zacsit, az jó ötlet), de áramforrás csak a 2. emeleten van. OK. Retyó viszont csak a földszinten... Gépőrzést - érthető módon - nem vállalnak. Szóval ha sok kávét ittál (mint én szoktam), akkor fitnessz: géppel le, szekrénybe bezár, retyó, gép ki, fel. Azért nem írok amúgy mosdót, mert abban van szappan, kéztörlő és toalettpapír... Az sem volt nyerő, hogy a tájékoztató könyvtárosnak a katalógusban kellett megnéznie, hogy van-e kint Nyelvőr-sor. (Nincs... Ránézésre az ÁO-ban több egység van kint, mint a megyei két emeletén.) OK, vissza a géphez, net, katalógus, nincs raktári jelzet. Kérdem: a weben elérhető opacban nincs raktári jelzet a dokumenthez? Válasz: azt ő nem tudja, sose nézte a neten elérhető katalógusban, hogy perinél ad-é jelzetet, de előzékenyen megmutatott egy rohadtul érdektelen könyvet, hogy annak van... (Perinek nincs, ma is tanult valamit.) Jó-jó, agyhalál lehet ott dolgozni, de mégis.

Hiányzik a Szecska.

11/10/17

 

Pénzt kéne kérnem Kovács főszerkesztő úrtól, ismét ÉS-reklám következik. Szombaton utaztam, ÉS, HVG, naná. A Hamvay-cikket olvasva fölvetődött bennem, vajon kikerül-e a Rólunk írták menübe? Nemhogy megemlíttetik az OSZK, de súlyos szavakat ír a szerző:

"Helyén maradt a legtöbb joggal támadott Csák Ferenc és Sajó Andrea is. [...] Helyén maradt a legtöbbet vitatott, sok szakmabeli által alkalmatlannak tartott Sajó Andrea az Országos Széchényi Könyvtár élén. (Őt azért választotta Hiller, hogy megszabaduljon az önmozgó, keményen lobbizó, nem beijedő Monok Istvántól. Akinek sűrűn szorongatták a kezét jobboldalról annak idején, ám csak Széchenyi-díjat kapott vigaszdíjként, az állását nem, úgy kell a Fidesznek egy ilyen fajsúlyú szakember, mint púp a hátára.) Ám Sajó állítólag összebarátkozott a szomszéddal, bizonyos Schmitt Pállal. Így maga a köztársasági elnök interveniált, amikor le akarták cserélni." [A lábjegyzetet töröltem.]

Nem, nem került ki. De mivel augusztusi az utolsó cím, nemigen gondolható, hogy cenzúráról van szó. (Mondjuk nem értem, miért halt el ez a sajtófigyelés-dolog?) Pali bácsi elintézi... Én mondjuk kifejezetten örülnék, ha Tibi bácsi lenne az elnök (inkább), Pali bácsi meg átmenne aranyhalba. De mindez mellékes. Egy későbbi regényhez adalékul azt azért tanulságos lett volna (lenne) látni, kik mit lépnek (szólnak)?

És ha már OSZK, még egy dolog. Neveket nem írok, de emlékszem, azt mesélték többen, hogy Ferit ab ovo azért utálták vezetőként, mert "eladta magát Monoknak", így lett szakszervezeti vezetőből ov. (vagy -helyettes vagy gruppenführer, a franc se tudja már), azaz vezető. Átállt a lövészárok másik oldalára. Szívesen megnéznék néhány arcot arra a kérdésre válaszolván, vajon mi és miért más ez Szabolcs vagy Gyuri esetében?...

Ám hasznosabb művelni kertjeink'.

"Ez a fa, melyet sorompóval vett körül a nemes város, s két oldalról padot állíttatott alája, szintén hozzátartozott Bábaszék jövendő nagyságához: a pézsmaszagú, aranyzöldbe játszó bogarak, melyek keskeny, hosszúkás leveleit ellepték, s némely orvosságok készítéséhez kellenek, e hólyaghúzó izgoncok (ahogy a tudósok hívják őket) megannyi argumentumok lehetnek a felsőségnél, hogy Bábaszék is megkapja egykor a patikát." (Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője, Szépirodalmi, Bp., 1962. 119. Kiemelés az eredetiben.)

11/10/12

 

Meghökkentő mélt kaptam Steven Totosy de Zepetnek phd professor aláírással egy régi bejegyzés kapcsán. Az ÉS 2008/8. számában megjelent egy nyílt levél, arról írtam ezt.

A mél gyakorlatilag két dolog miatt jött, az első, hogy sokkal több "hit" jön fel a nevére - és ez így volt már 2008-ban is. Erre nem tudok mit mondani (ma jóval több 3-nál, valóban). Ám az mindenképp érdekes, hogy a lényeg mellett 3 s fél évvel később is el lehet menni. Nem genyózásból idézek nem publikumnak írott szöveget, de most ez lesz.

"[...] alairasom egyebkent arra volt, hogy nem ertek eggyet wass albert »kanonizalasaval« sem irodalmi, sem mint a szobor (mint »public discourse« ertelmeben, mert szerintem szovegei irredenta es »magyarságfosás« (i.e., essentialista) ertelemben irodottak, es ez »hulyeseg« (finoman mondva); udv, [...]"

Az aláírás a legpragmatikusabb értelemben mégiscsak azt írja alá, ami alatt ottan van. Ottan meg az áll, hogy WA nem akkora kasa író, mint a többi megszobrott alkotó. (Amúgy Kulcsár Szabó [történeti kérdés, nem idolom...] első évben kivágta volna, ha olyat talál valaki mondani, hogy "Helyét még sem a szakma, sem az idő nem jelölte ki.") Szóval piszkosul nincs egy szó se WA "eszmeiségéről", hogy ti. amiatt nem kéne a szobor, csak "szakmai" okok (mekkora, milyen minőségű író) vagy mifene.

Amiből következik pár kérdés. Ezek szerint akkor nem zavarta az aláírókat, hogy WA irredenta, esszencialista stb.? De ha az is volt, meg zavarta is őket, akkor a) mért nem ezt írták? Mert b) ez olyan, mintha csak az lett volna baj, hogy nem volt nagy művész a defektes? Ha JA lett volna az (itt konkrétan pl. antiszemita), akkor oké a balhé? Tanulságos itt Kálmán C.-t idézni:

"Mintha azt, aki lehányja a svédasztalt, amiatt kárhoztatnánk, hogy csúnya a nyakkendője."

De mert én vagyok a fasza gyerek, amiben sajnos a professzor úr nem mond tényszerűt (hogy mi is volt aláírva), azt én viszont odafinomkodtam már akkor, lásd az utolsó előtti szakaszt.

(Az is ironikus, hogy ez a bejegyzés maga is asztalhányás. Ahelyett, hogy jól meglapogatnánk egymást, baráti antiantik, megy itten a magyar széthúzás...)

11/10/10

Holnaptól lesz netem, juhéj.

Voltam fenn Anyával a Bükk szélén (nekem a Bükk a Nagy-fennsík), furcsa, írtam is Sannénak (Jeg virklig savner dig!), hogy szétnézés helyett a köveket néztem, (ebben) hihetetlen sivárság a Kattegat-part után.

Kornai felén túl, közben "elkezdtem" A szellem fenomenológiáját. Qrva rég óta nézegetem, Somlyó Bálint, Németh Marcell, akik miatt, nem tudom, tudok-e kezdeni vele valamit? Meglássuk.

11/10/10

Kornai Jánost olvasok (Vergődés és remény), és mindig, amikor őt olvasom, három ember hiányzik aktívan, persze könnyű, mert mindegyikük (kb.) hasonló helyen áll, mint én (mégis - ezt tekintve - tőlük várható a legtöbb [építő] beszólás): Zoli bácsi, Szindbád és Gy.

Kín érezni és még kín-osabb (a kötőjel nem mellesleg, de lényelileg) gondolni, hogy Magyarország az elszalasztott lehetőségek lakhelye. És ha GG-re gondolok, akkor az egész világ az, de Mo. - ha ez pontosabb, és mi pontosabb (már amennyire), mint a nyelv maga - az elszalasztott lehetőségek lakhelye, amennyiben:

1) az elszalasztottat a nyelv(tan) eredeti értelmében véve vesszük, azaz: halljuk/hallanunk kell a műveltetést. Vagyis: ha tetszik az elszalasztott nem pozitív (leíró) terminus, hanem normatív (előíró): szaladj el!...

2) ha mindez volt, ahogy írva, akkor vajon a képzavar még értelmes képet fed-e el? Vagyis: ha vmi vhonnan el van szalajtva (ugye így/itt már egyértelmű, h nem leírásban, hanem elő-ben utazunk), akkor van-e ott (a kiinduló helyet értve) hazája? (Túl azon a nem lényegtelen kérdésen, hogy az elűző és/vagy az elűzött joga a hazaválasztás.)

Líra: imádom olvasni-látni Kornai gyönyörűen töretlen (vö.: gyémánttengely) életművét. Mellesleg (és tényleg csak mellesleg), imádom, hogy az életmű minden barom antiszemita ellen felhozható. Minősítetten kevesen tettek (próbáltak tenni) annyit ezért az országért, mint Kornai.

Dráma (ha - úgymond - "polgári" is): még az Uzsokiban olvastam az op. magnumot (filoszoknak kis kiegészítés: életkortól/történeti szituációtól függően megoszlik, kinek melyik az, nekem A hiány [és nekem aztán tényleg időkérdés volt tán lényegileg, hogy nem az Anti-equilibriumot olvastam előbb, s lett ez utóbbi kevésbé meghatározó]), utána írtam a szerzőnek egy ímélt. Válaszolt, meghívott, nem mentem el...

Azt meg már csak Zsuzsnak írom, hogy a másik könyv, amit átvettem ma Miskolcon, Tinyanov Az irodalmi ténye, makulátlan állapot, hibátlan borító (3.000 pld., '981, á lá verszáró "nyári hajnal, kilencszázhatvanegy")...

És - népek - pénteken a bűnös város felé tervezem venni utam.

11/09/29

Ismét mondhatom: "7 nap!" Vasárnap utolsó nap az Annebergben (zárás után staff only páré [© Káté], már most megrendelem a taxit...), addig helyi munkák.

Ma pl. Elsenél voltam ablakkereteket festeni, dobtam egy hátast a sztorijától, pedig őt "ismerve" cseppet sem meglepő. A lényeg: elment meglátogatni az édesanyját, és ha már Koppenhága mellett volt, átvonatozott Malmőbe ("Mi Svédben voltunk, és ti?"), merthogy még nem látta az Øresundsbrót. Imádom az érdeklődését.

Else után legurultam a tengerhez, összefutottam Martinnal (séf), aki mutatta, hogy ott a fóka!, de lekéstem, "ez egy igen-igen kemény, kemény világ"... Persze az is egy szép sztori, hogy fél méterre megközelítették a delfinek pár éve, amikor éjjel horgászott a tengerben. Van még hová dánosodnom...

Piszkosul fog hiányozni Klint. Pár hónap. Már azt várom, hogy jöhessek vissza... Persze, jó lesz családozni-barátkozni, mégis.

Ahoj, poplacsek!

11/09/27

borostyánSanne-séta, újabb nyákmányokkal bővült a kincstár. Ez az ötödik borostyánom, ebből négyet Klintben találtam, lucky guy... Macskából ez az első (ha a cicákat nem számolom). Amikor egy róka borostyánt talál, az azért szép, mert a dánban közös eredetű a rav ('borostyán') és a ræv ('róka'), lásd a rav szócikkét a ddo-n: "Oprindelse: oldnordisk raf; beslægtet med ræv, ordenes oprindelig betydning er 'noget rødbrunt'".

Kilenc nap - felemás érzések.

11/09/24

De rég írtam... Igazából nincs semmi különös. Anneberg, amiből elegem van. Kicsit sok volt ez az 5 hónap hétvége nélkül. Utoljára talán a hyttében olvastam, július elején... De most rendeltem pár könyvet, Anya és Adrienn imádni fognak, őket fogom megkérni, hogy vegyék át őket. Furcsa érzés volt Zoltai Dénes Pseudo-Longinos-kötetét neten megrendelni. Nagyon ritkán bukkan fel, de mégis, nem kellemes hagyatékból szemezgetni. Meg hogy hogy kerülnek a könyvei antikváriumba, az örökösök nem értelmiségiek? (Meglepő lenne.) A legdurvább beszerzésről most nem is írok, nem akarom elkiabálni, majd ha meglesz tényleg.

borostyánborostyánTalálkoztam végre Sannéval, voltunk sétálni, kicsit beszélgettünk, a hegy mögött egész nagy borostyánt találtam.

Holnap Anneberg. 12 nap Dániából.

11/09/11

Negyed három, hazafelé a dán éjszakában, mellettem a nyugodt tenger, csak a Hold fénylik (lámpa ki, epilepsziavédelem), üvölt, dörömböl, tép, Portishead: Small.

(Retúrjegy, 10-kor kezdek...)

11/09/06

Okt. 6.: MMX -> BUD...

Állást és szállást is keresgélek, aki tud valamit, írjon egy mélt! Köszönöm.

11/08/28

Folytattam kicsit az új Klint-albumot. Ma (bringaszerelés elnapolva) Nagy durranás és Oscar (utóbbiról mindig Kuzenom, Antonio jut eszembe). Mindkettő magyarul. Hatalmas alkotások. Bármennyire fáj is ezt kimondani-leírni, jobbak még az idei év biztosítékkiverő múvijánál, a Sharktopusnál is (a leghatalmasabb animációt és a leghatalmasabb színészi játékot lásd itt)!

ósönDet var rart at møde dig i Klint, min skat. Bár a wiki szerint "Det var rart at møde dig [...]. Correct but normally people say: »Det var hyggeligt at møde dig«." És valószínűleg igaz is, mert az egyik leghasznosabb szótár, a Danske ordbog szerint a kérdéses szó "er nu forældede i dansk".

A képhez még annyit, hogy ha aznap nem találkozunk Sannéval, a kislány nem ízlel sós vizet a 11 itt töltött nap alatt...

11/08/28

Klint-albumVéget ért a nyaralás, Adrienn hazament, emlékét őrzi - egyebek mellett - ez a fotóalbum. Marha jó nyaralás volt, Jasper adott egy (1) szabadnapot, amúgy minden nap Anneberg (most már lájtos). Többnyire Else-Anneberg-Klint volt a normális üzemmenet, ez utóbbi a dán monszunban (hiába, László nincs itthon, várható volt)...

Mostantól visszaállok a rendes hétköznapokra, leszek itt is, arckönyvön is, bepótolom a hazai híreket, ilyesmi. Ma szomorúságelterelésileg bicikliket fogok szerelni. Csupa jót mindenkinek!

11/08/16

CsMég egy óra, és jön értem Jasper, megyünk Koppenhágába, felkapjuk az árnyéklányt! (Tűkön ülök.)

Nagy hahó mindenkinek!

11/08/15

gránátalmaFilmezek. Nagyon régen láttam már A gránátalma színét. Először moziban, persze, Andreával, aztán sokáig egyedül. Az utolsó vetítés a Bemben volt, mikor véget ért a film, az előtérben már Farkas Zsolt mókája ment, ahol (nahát, már megint ő) Nonnal találkoztam.

A filmet amúgy megkaptam Judittól dvd-n (karácsony? születésnap?), "vonattal jött egyenesen Amerikából", de - természetesen - "otthon" maradt (egy dobozban várja Marciéknál/Miskolcon, hogy előkerüljön).

Holnap néhány óra Koppenhága!

11/08/15

"Közeli / s megfoghatatlan az Isten. / De ahol veszély fenyeget, / fölmagaslik a menedék is."
"Nah ist / Und schwer zu fassen der Gott. / Wo aber Gefahr ist, wächst / Das Rettende auch.
"
/Hölderlin [ill. Kálnoky L.]/

Imádom ezt az idézetet. És tényleg. Vállalva a totális (ha van ilyen) megalapozatlanságot, Kálnoky Hölderlinje hasonló nékem Rónay Első duinói Rilkéjhez, a széttört haxameterek nélkül is hasonlóan olvasnám föl, olvasom magamban. Van ezekben a szövegekben valami nyelvalapító radikalitás. Mint kedvenc Tatáromban vagy a legdurvább Juhász Ferencben.

11/08/13

"[...] augusztus 13., nem biztos, hogy péntek" /Bizottság/

foxTrier-filmeket nézegetek mostanság. (Hogy szeretette őket Non, még a mélcíme is trier@ volt. Évek óta nem hallottam róla, ami rossz.) Tegnap az Europa volt, hamarosan jön az Antikrisztus, de nem egyedül. Bár a fene tudja, a Birodalmat is végignéztem egymagam - párna nélkül. Hiába, sokat fejlődtem a Logodi óta (ahol többet láttam Judit hátáből, mint A körből)... A filmről csupa lehúzó kritika jelent meg, némelyikbe beleolvastam, kíváncsi vagyok.

Utolsó nap, hogy 22-ig vagyunk nyitva, holnap rendes vasárnap (15-ig), keddtől 17-kor zár az Anneberg! Indulok is lassan.

11/08/11

Tegnap - hajóroncs-gyűjtögetés után - Holbæk, adóhivatal. 2 percig voltunk ott, Højby után itt sem tudták elintézni, de nem utaztatnak tovább, postázzák Køgébe az anyagot, úgy 3-4 hét, és lesz adókártyám. Utána - ha Jasper meghekkeli a rencert - (elvileg) visszakapom a túlfizetett (8 + 55%) adót !

A dán nyelv szépségei! Kedvencem a skat. Adót, kincset jelent, de kb. kedvest is, szóval a min skat = adóm vagy Kedvesem... :-)

________

Update: Else elküldte a képet, amit ő készített (mobillal), amikor a házán dolgoztunk. Ő állította be, nem az én stílusom, de kedves. (Elseről kis adalék: közel 80 éves, van itt egy kis háza, de haza szokott menni Nykøbingbe, mert hiányzik a neki a net!)

Elsenél

11/08/10

Ki kell írnom magamból a sokk egy részét. Óriási hivar volt, elvitte a hajót a partról, trélerestől. A stég túloldalán, úgy 100 méterrel köpte ki. Rommá van törve. A szívem is. Totál biztonságos(nak tűnő) helyen volt, mert - ugye - okultunk a tavalyi malőrből... Lászlóval kiszedtük, -ástuk a maradékokat. Az árboc (kis magyar történet) három részre szakadt. A kormány java része ugyan megvan, a rúd és a toldás persze nyomtalanul eltűnt, úgyhogy ismét prodzsekt lett Per hajójához kormányt szerezni... Azt hiszem, rendelek egyet Angliából - és befejeztem a klinti hajóslétet... (A kikötő hullámtörőjén 4-5 méter magas fröccsöket nyomat a víz, ide látszik.) Még egy ekkora szerencsétlen balfaszt, mint én...

11/08/07

Zombik egymás között:

[Jasper:] - Seven days.
[Én:] - Nine.

Adalék: a jövő hét az utolsó, hogy 22-ig vagyunk nyitva, Jasper erre mondta. Én: Adrienn jön (igen). A zárójel csak a vicces egybeesés kedvéért, az igen dánul megint-et jelent.

11/07/29

tényekAz ideológia és a tények között a valóság. Az ideológia fos, a tényeknek már mindig is annál rosszab, a valóság, ó, a valóság meg, "Hihetetlen, hogy ez a valóság, amelyben élünk, milyen labilis." Ha kell egy példa, itt van Ká. Ideológia: A barát (a másik [ketten vannak] ezt biztos megérti, hogy Ká A), tény: kurva ritkán beszélük. A valóság - labilis. Olyan [!] laibilis, hogy neki (nem a valóságnak...) nem is az.

Egyszer bringáztunk, az első vagy a második este volt, Brihídá miá nem jött el velünk a kocsmába, de nem is ez a lényeg, utána beszélgettünk, na ott (is) kiderült, a valóság (?) csak (?) nekem labilis, csak nekem mocsár. Irigyeltem, tiszteltem és - jobb szó híjján - sajnáltam. És ez most mindenképp magyarázatra szorulna, de nem, nem magyarázom, mert róla szólna már, nem rólam. (Tán majd egyszer - máshogy - visszatérek erre.)

Más. ("And now for something completely different.") Gruppen a parton, sőt, kipróbáltam a pisiszexet. Míg ő a talpam nyalogatta, én - végre - lepisiltem. Közben mellettünk a homok mélytorkost játszott az öngyújtommal.

Ugyanott voltam, ahol egyszer megmutatta magát az Isten, mármint, hogy milyen, amikor reflektorosat játszik.

11/07/28

Főnök! Köszönöm szépen! Most egy évig ismét biztosított a zsibbasztás. Bár már oly régen idéztem [meg] Herr Gejdeggert... Hiányzik? :P

topperNem tudom, mi van, irgalmatlanul szeretnék most berúgni. Pedig van saját vitorlásom - hogy mást ne mondjak -, egy topper, még nincs neve, bár annyira szeretném egyszerűen csak A-nak hívni. "Igen, én ezeket az A betűket nagyon komolyan veszem. Ha az ön leplezetlen nőimádatát nem is vagyok hajlandó akceptálni." A pénz java részét takarítással (lásd még: dzsuvázás) kerestem. Ha elmegy a jónép, tengerre szállok.

Lassan megkapom az első fizetésem az Annebergből, elég durva lesz, ha nem osztják le (Jasper vagy az illetékes hivatal), mert ugye 3 havi fizetés jön, viszont ez együtt sok pénz. És a faszom se akar a dán csúcs adósávba kerülni, értsd, 60%-ot pengetni 40 helyett. Meglássuk.

Meg Juditon gondolkodtam, már biztos anya.

Jó éjt mindenkinek!

11/07/21

overbyPotter Vigben.

A kép még a múltkori túrán készült, csak amilyen hülye vagyok nem találtam sehol, már azt hittem, álmodtam, hogy megkaptam.

11/07/20

Fogok ám írni, (legkésőbb) ha vége az őrületnek, kikészít ez a Center-Anneberg kombó. És tavaly még azt hittem, hogy fú de durva a Center-béli egész nap.

Amúgy már Guermantes-felé járkálunk, napi 20 percben...

11/07/14

SanneKedden hétvégéztem, pontosabban nyaraltam.

Sannéval elmentünk Havnebybe, remek kis település,, nagyon különös (jó) atmoszférával, isteni volna ott lakni. Van egy kicsi kikötője (mint a neve is mutatja), pár halászhajó, egy hadi- és néhány vitorlás. Mellette pici halpiac, jóval kisebb, mint Splitben, de a hangulata nagyjából ugyanaz. Aztán átmentünk a túloldalra (Overby), ott is megnéztük a partot, cseppet vadásztunk (kristály, szívlyukas kő, rozsdás vaskarika, ez utóbbi angyaltartó lesz), aztán tovább a sejrøi öbölbe, vacsora, drámai naplemente, medúza-tömegsír. Szép nap volt.

11/07/09

A hivatalok Dániában is hivatalok. Tegnap kint volt az adóhatóság (vagy mi) az Annebergben. Szerintük az én ügyem is problémás (egyebek mellett), mert addig nem dolgozhatok (ill. -hattam volna), míg nincs CPR-em. A roskildei főhivatalban meg azt mondták 2 hónappal ezelőtt, hogy CPR-t csak akkor kapok, ha van bejelentett állásom...

Van egy szabad órám, meglátogatom a tengert.

11/07/07

Már régóta le akarom írni. Hogy nem felejtettem el a képet, talán a fontosságát is "igazolja".

Úgy két hete kimentem egy este a stégre Prousttal, olvastam pár oldalt a Bimbózó lányokból, néztem a tengert. Amikor kijöttem a partra, megláttam őket nem messze, nem vettek észre. Nem biciklivel jöttek este a Terrasse-ra, mint leggyakrabban, sétáltak hazafelé. Senki más nem volt a parti ösvényen, a kertekben senki se látszott. Úgy tűnt, beszélgetnek, a nő a férfibe karolt. Így mentek hazafelé, sok közös évvel a hátuk mögött.

Mondhatja bárki, hogy persze, a gazdag dánok megtehetik, pici igazság talán van is benne, de úgy hiszem, ez csak a felületet kapirgálja. Egyrészt – a szó vagyoni értelmében – nem gazdagok (nem tűnnek annak), pláne az itteni viszonyok között. Másrészt pedig a gazdagság pont ezt nem magyarázza, magyarázná. "[…] a gazdagot jóllakottsága nem hagyja aludni." – mondja a Prédikátor (5.11)

Nagyon jó volt látni. Utána nem messze találtam egy csöppnyi borostyánt.

11/07/06

 

11/07/05

 

11/07/04

vízMegvan a mágikus sárga kártya, ma voltam bankban, jövő héten már számlaszámom, bankkártyám is lesz, Jasper utalhatja a milliókat...

Itt volt Adrienn "rendezni végre közös dolgainkat", voltunk bringázni, ennek emlékét őrzi a kép. Most is igaz, amit 2009 szeptemberében írtam: meteurológiailag lásd Jaksity Györgyöt. (Az hozzátartozik, hogy a dánok csak zöld télnek nevezik a nyárt.)

Amúgy Center és Anneberg, hullaság.

11/06/30

Életjel. Nemsoká visszatérek.

11/06/17

Ó, jeee, megvolt az első infektált kullancsom, lyme. Pont ott fúrt belém, ahol Mr. Gumpot megmarta a golyó 'nam-ben, de én nem mutathattam meg se az elnöknek, se a királynőnek, viszont egy doktornak igen, kaptam erős penicillint, 10 nap. A doki ingyér volt a gyógyszer 82 DEK, szerintem otthon drágább...

kuktaSzombaton és vasárnap Anneberg, hétfőn Koppenhága, felmegyek Adrienn elé. A kép - mint mondani szokás - illusztráció, de nem ám akárhonnan. Persze, Réber és persze, Janikovszkyból. Viszont nem netről van, én fényképeztem. Egyik nap megjelent a Center ingyenes turkálójában a Hjemme hos oss hender det alltid noe (Velem mindig történik valami)! Naná, hogy elhoztam...

11/06/08

Nevek

1. Balbec/Velence/Firenze

"De ha e nevek mindörökre magukba szívták azt a képet, melyet e városokról alkottam, viszont magát ezt a képet oly módon alakították át, hogy bennem való felmerülését e nevek törvényeitől tették függővé; ennek az lett a következménye, hogy szebbé, de egyúttal mássá is formálták azt a képet, mint aminő egy igazi normand vagy toscanai város lehetett, másrészt meg, súlyosbították jövendő utazásaim csalódásait. Olyannyira felmagasztosították a föld egyes helyeiről való elképzelésemet, hogy mindegyiket sajátosabbnak, tehát valóságosabbnak mutatták."

Igen, darab ideig mind (!) így vagyunk ezzel, nem csak Bormester Mihály.

"Úgy érti, szólt erre ő, hogy ez a dolog még a realitásnál is bonyolultabb? Ha fejében ilyesmit forgat, természetesen tudomására kell hoznom a következőket: ami a realitást illeti, én egyáltalán nem szorulok arra, amit a valóság világának neveznek. Ez a valóságos világ nekem túl szimpla. Szegényes is, ostoba is, szellemtelen is, fantáziátlan is, nem is igaz, de főként, mondom, a realitáshoz igen kevés köze van. Azt mondom önnek, az a bizonyos valóságos világ eljöhetne hozzám realitást tanulni."

Vagyis: imaginálunk. ("A primordiális képesség az imagináció.") Eddig helyesen "járunk el".

2. Odette/Albertine.

Aztán kényszeresen húsbárddal (ésszel [őrülettel]) akarjuk megérteni, -ismerni az általunk teremtettet. Világok harca. A dolgot magát nem lehet megismerni. Lehet szerelmesnek és/vagy féltékenynek, majd (ismét) közönyösnek lenni, de (ésszel) megismerni... Monászokat teremtünk, aztán csalódunk, mint Marcel, de még inkább mint Pelikán et. "De Virág elvtárs! Se ajtó, se ablak?" Amíg imaginálunk (teremtünk [a teremtés folyamatos értelmében]), addig teremtett monászunk világán belül vagyunk (Manfred és Aurelia).

"A teremtő csak erős akarat, mely teremteni képes." Akaratunk fárad el, nem a 2x2 józansága győz ("Megtörtént önnel valaha, kérdem, hogy a teória kijózanította?") S ha elfáradt kompenzálhatunk ezerrel:

"[…] Swann így kiáltott fel magában: »S ha meggondolom, hogy éveket rontottam el az életemből, őrült szerelmet éreztem, meg akartam halni egy olyan nőért, aki még csak nem is tetszett, nem is felelt meg az ízlésemnek!«"

Ami kompenzáció akkor is, ha amúgy a valóságos világból származó adatok visszavetített értéke pontos.

A metafizikai (függőleges) zuhanás nem arra a helyre vet le, amely fölött voltál, hanem oda, ahonnan a föntről nem látható, de alant lévő már múlt (vízszintes elmozdulás). A pillanat, a metafizikai (időtelen) zuhanás meglepő temporális következménye. Ahová gondolhatnád, hogy zuhansz, már nem alattad van, hanem mögötted.

11/06/07

Kære Sanne! Tillykke med fødselsdagen!

AFel van véve. Boldog születésnapot!

11/06/02

13Vajon ér többet látni, mint Szindbád?

"Szindbád egyszer látta csak a tengert, máskülönben nem járt soha külországokban. A tengerhez atyja vitte le; Szindbád zsenge gyermek volt még, s örökké őrizte a kékeszöld végtelenség emlékét, őrizte emlékét a pillanatnak, mikor megpillantotta a fiumei móló végében a szent és örök tájat, a tenger néma tájait. Természetesen a magyar tengert látta, egyszer és utolszor életében, Szindbád; másféle vizek soha nem érdekelték."

11/05/31

napozó angyal napozó angyalTegnap - jó nap. Sannéval elmentünk Sjællands Oddéba, a sziget csücskébe. 6 órát sétáltunk a parton, találtunk sok követ, üveget (angyal-alapanyag) és pár kullancsot magunkon. Persze legjobban a borostyánnak örültem, errefelé nagyon ritka. Hazafelé jövet a Center előtt találkoztunk Simóval, mondta, csomagom jött - megérkezett (az ünneplőbe öltözött) Az eltűnt idő nyomában!

SannévalSanneRégi adósságot törlesztek magammal szemben, Sanne ma megadta az engedélyt a publikálásra, így végre, íme, Vergilia Mia!

11/05/22

Fölület.

3-kor bezártunk, egyben hazaértem valamivel 4 előtt - mindenki nagy örömére. Van abban valami normálatlan, hogy durván annyit kóstál(na), amit fogyasztok az Annebergben, mint amennyit keresek. Tegnap hozzámvágott Jesper (a szokásos ebéd/vacsora, süti, üdítő, sör stb. mellett) 4 pohár pezsgőt is, 5 percre felszállt, mire elszívtam a cigim, kiizzadtam, minő csapás. (vö.: "Csapásokat adunk és csapásokat kapunk.") Borzasztó látni - nehogy kimaradjon a nyöszörgő klapec -, hogy mázsaszámra mennek a kukába a (jobbnál jobb) ételek. Haza nem hozhatók a húsfaktor miatt, de ha hozhatnék is, csepp volna a tengerből. És ez egy pici hely...

Eggyel lejjebb.

Mottó:
"Jönni fog egy lovas"

A Tépelődéseken tépelődtem. Tavaly kaptam egy hintalovat, éltessen Isten. Bejött. (Nem Isten éltetése [bár - jelek szerint - az is], a 'ló. Szilágyi Ákos, Upanisadok, 1999 (2000?): "A világ - ló.") Minél erősebben dőlök előre, annál nagyobbat lök hátra.

"Bormester Virgil ezt nem érti, és hideg (absztrakt) marad, és ez az ő hallatlan komikuma, amellyel a Tépelődések-et írja. Améline-t a hintától nem tudja megváltani, holott jól tudja, hogy ez lenne az ő feladata (az ember csak egészen kicsiny feladatot kap, és bajunk az, hogy túl sokat akarunk megoldani [»kizökkent az idő, ó, kárhozat« stb.], ahelyett hogy a kicsinyt észrevennénk), Améline tovább hintázik, illetve monomániájában megmarad, és Bormester Virgil is."

És akkor az én metaforám még rohadt optimista, mert legalább a hintázásban együtt van ló és lovasa - ha nem is tudnak róla.

Intő sorok! Tarján Tamásnak örök hála, miatta, ahogy mondta, ott, az előadáson megtanultam ezt a 12 sort [ha jól emlékszem, '68 {megjelenés} szerk.: Lakatos András]:

"Ki szedi össze váltott lovait,
ha elhulltak, ki veszi a nyakába?
ki teszi meg mégegyszer az utat
értük, visszafelé, hiába?

Kardél-nyargalásod két oldalán
még kettészelve is ez állatok
hozzád lassult múlásukkal bevárják,
amig kidől utolsó hátasod:

most még, nem deszka-földes-álruhásan,
visszanézhetnél e hűlő vetésre -
hogy zokogás kockázzon koponyádban,
kopogjon tört szemük dióverése. "

Mér régóta rájöttem én, ha igazán pontosan akarok mondani valamit magamról (én se értem, miért) - idézek. Közben diszkrét rettegés:

"Il est mort sans voir le beau temps
Qu'il avait donc du courage
Il est mort sans voir le printemps
Ni derrière ni devant"

11/05/21

einar jónssonMottó: "megfeszülök, h lássál"

A szoborról Tomas beszélt három napja, egy nappal később aktív problémámmá lett, hogy megtaláljam. Megvan, hála a hölgyeknek. No igen, az a kis rohadék ismerős lehet a három több mint ügynöknek. Utált(a) is mind. Módszerem rossz. Ugyanakkor a másik oldalról: "Nincs szükség büntetésre. Elég büntetés, ha mindenkit ott hagynak, ahol van. De ha nem is akar mást –"

11/05/20

Hold.

Mottó:
"egy, aki csak néz a Holdra"

Holnap lesz az első éjszakai fellépésem a mosogatógép mögött, hihetetlen pénzt fogok keresni: hétvége, éjjel, hip-hip... Remélem nem az utolsó lesz, nincs első lámpa a bringán. Még elég nagy a - máskülönben fogyó (ma 86%) - Hold, pocija határozza meg utam.

"Az állatkert elszabadult", a Hold megőrült. Vagy a tenger lett bolond? Permanens apály.

Napok óta fájó Proust-hiány. Olyan az idő, hogy bele kéne vetnem magam. Nagyon várnám a bimbózó lányokat! Szilágyi Ákos: "A lányoknak tó hasuk van / benne a Hold rugdalózik"...

Ha "azt mondják, hogy régi rokon a puna meg a Luna", sárkány akarok lenni én is - "ülve nyalhatnám a holdvilágot". /Süsü/ [Az LP-n emlékeim szerint így volt, de a filmen (00:19:29) semmi felt. mód, kurva filológia, minek csekkoltam?!]

Késő van, a holnap meg hosszú lesz, mint az Úristen, megyek, lefekszem.

"Énekelj tiszta szomorúság
Lefekszem itt, a hold a fejemalja
Énekelj tiszta szomorúság
Lefekszem itt, a hold a fejemalja."

11/05/20

Tépelődések a szanatóriumban

Ismét Angela győzött bennem ("győzelem ha van"):

"Béke? Nyugalom? Rend? Türelem? A szeretetet nem pótolja. [...] Szeretet nélkül őrjöngeni kell."

Ezzel viszont - hogy a komédia teljes legyen - a másikat Bormesterré (gyilkossá) vagy - ami ugyanaz, de rosszabb - Findzsává (zárt, 2 dimenziós, azaz lusta őrjöngővé) teszem:

"Nem, ő ilyen kalandos házasságot nem kívánt, és azt gondolta, inkább olyan nőt vesz feleségül, akinek hűségében aztán biztos lehet. Nem baj, ha nem is olyan szép, sőt az se baj, ha nem szerelmes, a fontos, hogy ne csalja meg."

És a kör bezárul. Bormester mondata ("Én őt megrontom azzal, hogy nem szeretem.") a fonákjáról is igaz: Én őt megrontom azzal, hogy szeretem.

(Madame, Mademoiselle, az illatos leveleket Vatta úr címére kéretik postázni.)

11/05/18

Vacsorázni voltam Tomasnál, beszélgettünk, Wittgensteint említette (magasröptűek voltunk na), amiről eszembe jutott, hogy pontosan 12 éve kezdtem el olvasni a Filozófiai vizsgálódásokat. Nagy Hideg-hegy, mert (!) születésnapja volt. Az van ma is. Isten éltesse!

(De hogy ne legyünk ilyen kurva szárnyalók: a könyv kb. 10 lapján láttam, hogy nem fog menni. Ő meg nem jött fel.)

11/05/16

Esik az eső, az iroda eresze alatt kucorogva csekkoltam a netet. Nemsoká holnap van.

11/05/14

vadvirágokAttila egyik - nemrég publikált - posztja miatt, reggeli cigikor jutott eszembe, hogy hát mennyire jófej a liberális értelmiség, mert hogy vesz, ajándékoz, ültet, locsol. Nem mást, hanem "Magyar Vadvirágmag Keverék"-et (biztos Sith Pál írta)! Szóval van remény, keletről jön a fény. A csomagolás rovásírással és sárközi motívumokkal turbóztatott fel. :) Azt mondjuk nem tudom, mi köze van Sárköznek a székelyekhez, de ez csak növeli a cucc varázsát.

Hogy mi minden van a mixben, itt meglelhető. Egy kis ízelítő az oldalról:

"A mag szinte minden ősi kultúrában jelen van [...] [Ha mennyegzőkor ezt a keveréket ajándékozod,] jelképezi magát az új életszakaszt és a gyermekáldást is."

Hümm, épp tegnap olvastam szélsőjobb és a mag egyéb találkozásáról Szily László blogján, a bejegyzés címe: Árpádsávos-trianonfájlaló tinipornó, dinamikus nacionalistáknak (18+)

(Azt már csak fűszerszámként teszem hozzá, hogy a "Székely-magyar rovásírás Ábécé" angolul a következő: "Old-Hungarian Script". Bizonnyal a médiatörvény és/vagy az alkotmány önkéntes fordítója segített ismét.)

11/05/12

A májusi déli szél perverz következménye: az orgonák megbolondítják kicsit a masszív trágyaszagot.

11/05/11

jeg gik mig...Ma: hús & sör! Innyé... :D

Hogy miket talál az ember, ha dán gyermekdalokra vadászik! (A teljes dal itt van, meg van vidijó a tyúbon, vidám lelkésszel éneklik a kölkök a templomban.) Úgyis mindjárt gyereknap, majd szórakáztatom magam ezzel a dalocskával...

"Jeg gik mig over sø og land
Da mødte jeg en gammel mand.
Han sagde så og spurgte så
»Og hvor har du vel hjemme?«
»Jeg har hjemme i Hoppeland,
Hoppeland, Hoppeland,
og alle de, som hoppe kan,
de har hjemme i Hoppeland.«

[I traveled over sea and land
When I met an old man.
He said then, and asked,
»And where is your home?«
»I've a home in Hopping-land,
Hopping-land, hopping-land,
And everyone that can hop,
They live in Hopping-land.«]"

Melinda énekel, Lőrinc könnyezik...

11/05/08

Óje, telózott a főnök, tudnék-e menni 2-re? Naná. Komolyan mondom, kíváncsi vagyok, van-e különbség mosogatás és mosogatás között? Milyen lesz pl. húsmaradékot, égett zsírt vakarászi? Meglássuk. Megyek is dolgozni, míg ti mind hédereztek, én karriert építek...

11/05/06

Update: 6.000 DEK/hó kell ahhoz, hogy jómunkásembernek tekintsék az embert. Itt ennyi pénz éhenhalásra elég, az otthonihoz képest viszont...

11/05/06

Ma irány Roskilde, papírmunka, hogy hófehéren dolgozhassak, ártatlan bárány. Tegnap pofavizit Nykøbingben, úgy néz ki, lesz (legalábbis alkalmi) munkám az Anneberg Restaurantban, ami - ha érdekel - itt van: Anneberg Stræde 2 4500 Nykøbing Sj. (Csak egy botrányosan vacak minőségű képet találtam a szájtjukon a házról).

Este kis bringa az erdőben, leszálltam fotózni egyet, lenéztem a gatyámra, úgy 15-20 kullancs kommandózott térd alatt, úgyhogy egy időre befejeztem a fafényképezést. (Kivettem a karmabankból: mivel lesöpörni nem tudtam őket, rágyújtottam...)

11/05/04

nietzschéékNohát, hogy már másodjára is ekkor kísért Nietzschéék híres képe. Egy svéd képregényben (Onfray—Le Roy: Nietzsche, Agerings, 2011) bukkantam erre, az eredeti (tavalyi) meg itten.

11/04/30

Szép, amikor György Péter elkezd mintházni, amikor a Párhuzamos történetekről ír. (Amikor legutóbb - a medvebarlangban - olvastam, akkor tűnt fel, milyen gyakran használja Nádas, zavart, negyedjére.)

"Mintha testi létük, szexuális működésük mechanizmusa lenne a sorsuk tükre. Mintha a rendelkezésükre álló időben és térben a testük adott állapotának lenyomata jelenítené meg a sorsukat [...]." (199.)

Hatalmas könyv, magamhoz (magunkhoz) is közelébb kerültem. (Azért kipuffogom magam: hogy valaki annyira buta legyen, mint a litera.hu cikkírója, felháborító. Az is hozzátartozik, ha csak feleannyi sületlenség volt is az esten, megértem, hogy Gy. P. nem élt a hozzászólás lehetőségével.)

halott madárTegnap még élt, László szólt, hogy menjek ki, itt ül egy madár a komposztládánk fölött, fél méterre engedett minket, csak ült, aztán elrepült, nem tűnt betegnek. Ma meg ott feküdt a teste, nem volt rajta vér, nem macska volt, úgy néztem. Gyönyörű madár volt.

(És igen, elkezdtem használni a shft billentyűt, zavart, hogy megkülönböztetek embereket/alakokat azzal, hogy kis- vagy nagybetűvel kezdem a nevüket, úgyhogy - ígyhogy.)

11/04/29

mottó: "Biztosra veszem, hogy a történet [a Karnevál] Aristotelest, de még Hegelt sem olvasta."

györgy péter (")története(") azonban olvasott marxot (miszerint a történelem ismétli magát, először tragédia történik, majd ismétlődve komédia ["Hegel bemerkt irgendwo, daß alle großen weltgeschichtlichen Thatsachen und Personen sich so zu sagen zweimal ereignen. Er hat vergessen hinzuzufügen: das eine Mal als große Tragödie, das andre Mal als lumpige Farce."]), két rövid hely az apám helyettből - aminél fontosabb könyv aligha jelent meg mostanság! -:

"[...] a Kádár-rendszer vége kevésbé kiélezetten, szinte parodisztikusan, de mintha megismételte volna magát a kezdetet [...]." (59.)

"[...] ugyanez a helyzet ismétlődött meg, részben komikusabban [...]." (89.)

minden szerető elfogultságommal együtt is van 2 apróság, amit.

"Sz. Palkó Vilma, Hegedűsné Molnár Anna, Gács Teri s a többi elfelejtett, tudomásul sem vett szerző kötetei ott sorakoznak a Széchényi Könyvtár raktárainak polcain." (20.)

tévedés, nem sorakoznak. egyfajta metaforája a homogenizálásnak, ahogy - mainapság - a dokumentumok elhelyezést nyernek (a törzsgy.-ről beszélek): méret - feldolgozás... (az mb 232.737 egy verseskötet és - kapaszkodj - a következő kötet között áll: Filozófia és teológia Pannon vonatkozásban : teológiai és filozófiai kérdések / Inocent-Mária Szaniszló. - Sopron : Novum, 2010.)

másrészt, bár elég sok felhasznált irodalom a szecskából való, nem emlékszem, hogy a szerzőt láttam volna fent, hümm. a dolog áthidalására van egy hipotézisem, de - még (?) - nem nyilvános.1

amúgy az egész bejegyzés egy hamvas-locus miatt íródott (van egy marxra hajazó része), de, 1000 kartács, nem lelem, ilyen is van.

másrészt. a fenyők medulinillata a bolt felé biciklizve. proust. és gy. p. proust-idézetei, hogy kerek legyen a világ. oly annyira kerek, hogy nem állhatom meg záróidézet nélkül:

"A lecke ennyi volt. Minél beváltabbnak tűnik egy elmélet, annál inkább rászorul a radikális kritikára." (73.)

___________

1 miközben írtam, választ kaptam. a dolog magánjellegű, úgyhogy nem kerül ki.

11/04/28

faaprítás, utána ásás, hulla vagyok. az szép, hogy a nefelejcs dánul is az, bár dánul (forglemmigej), az árvácska pedig - családban marad - mostoha (stedmoderblomster).

közben beteg is voltam, valószínűleg a kullancsoktól, fájva dolgozni szar.

(hamvas is elaludt, ez biztosan nem sajtóhiba! marianne - akinek meglehetősen jó feje van [de nem azért nem szeretjük, hanem mert nincsenek démonai] -, aki tudja, hogy vatta úr őt női hamletnak hívja ["Inkább semleges vagyok, szól ő. Vatta úr egyszer azt mondta, Marianne, ön a női Hamlet. Én Hamletet még akkor nem olvastam. Azt hiszem, Vatta úr csaknem igazat mondott. Én mindig a kettő között vagyok. Sem ez, sem az. Talán nem is vagyok nő. Még igazán boldogtalan sem vagyok –"], nos ez a marianne egyszer felteszi az alábbi kérdést:

"Vatta úr Yoricknak hívja –
Ki az?
Hamlet apjának bohóca volt, de Vatta úr Sterne Yorickjára gondol [...]."

ezt ő nem kérdezheti [függetlenül sterne-től]!)

11/04/26

gallyakvoltunk ma is Sannéval a parton, én az erdőn át mentem, ott készült a kép. ma konyha és előszobafestés, holnap gallyaprítás és ásás, ez utóbbi 100 dek/órás bérért.

(ma nem szívtam és az abszint is elfogyott, úgyhogy elmaradnak méltán népszerű irodalmi hivatkozásaim, bocs Főnök, bocs Szega! [de optimista vagyok, hogy olvassátok...])

11/04/24

mondatok, amikkel nem lehet betelni. ("Önnek dolga csak a szavakkal van. Szóértékekkel.")

"Abihailban olyan mélyre lehetett látni, olyan elképzelhetetlen és szédületes mélybe. Azt hiszem, ő volt az első nő, akibe belenéztem és beleszédültem. A szerelemhez ennek semmi köze sem volt, ezt azóta többször is volt alkalmam tapasztalni. Ez olyan giocondai gyönyör volt, mert Leonardo sem volt Giocondába szerelmes, ő csak a nő partján állt, belenézett, és megittasodva szédelgett. Amikor az ember nem szerelmes, csak látja a nőt, és az ő mélységeinek szélén kóválygó fejjel alig tud egyensúlyt tartani, és bele akar esni, mindenáron beleesni és benne elmerülni, eszméletlenül. Mondom, semmi köze a szerelemhez, egészen más ez, a szerelem nem egyéb, mint védekezés az örvény vonzása ellen, ez már az eredeti giocondai gyönyörnek romlott, elég gyatra fokozata; a dolog így már kibírható. Így már be lehet vonni mindenféle másba is, házasságba és társadalomba és családba és viszályba, és már be lehet mocskolni, ki lehet zsákmányolni, már lehet róla énekelni. De Abihailban ez az örvény még érintetlen volt, még éppen olyan volt, mint a Capella, a csillag, az érthetetlen és értelmetlen és csaknem gyűlöletesen elérhetetlen –"

csak mint érdekességet jegyzem meg, hogy hans castorp is állandóan a szerelem és a dalocska viszonyán pörgött. bezzeg ő (= én, te), ugye?... [s ha már, madame, eszembe jutott, úgy pont 14 éve pörgött az én tatár pribislav-szemeimen. mennyire mocsoktalannak véltem akkor!] perdöntő bizonyíték a love is in the air, kikötői kocsmában, perf. by Dodó, "A hajszakértő! A hajszakértő!" (további szakirodalom: "jut eszembe, jut eszembe, / neki is hátulról teszed be?" /rés: féltékenység/). tényleg, földvár, délelőttig ittunk.

ó, tempora, ó, molly kihűlt tompora!

11/04/24

a munkahét utolsó napja, juhéjj!

11/04/23

hozta Isten Kálmán Marcell Tamást! i <3 Kuzenék! C-:

11/04/22

van pár régi zeném itt (európa, urh, bizottság), "romolj meg", hallgatom, "ostromolj meg". menthetetlenül nosztalgikus vagyok: egyszer elénekeltem juditnak a tabánban, tényleg alattunk morajlott a város - "ujjlenyomatok a szívemen" (de nem adnám vissza egyiket se).

éjfél múlt, már 23-a van, megyek, szívok egy utolsót, aztán ágy bélával.

a fenevad keresztes vipera.

11/04/20

csak az egyik borostyán (a bal, lásd a lentebbi bejegyzést), a másik üveg (Sanne [Vergilia mia] a harapástesztre esküszik). no de így is nagy az öröm.

voltunk délután vadászni, ma a lumsåsi parton. zsákmányok: mírgeskígyók (csak fotóra), medvehagyma, sárga csigaházak, kövek, üvegdarabok (a hullámzás puhának tűnőre csiszolja a homokon-köveken némelyiket), egy korábbi - magányos - kóborlásom gyűjtéséből már el is készült egy angyal, ma kaptam meg.

kélgyóa fenevad mírge embert - alapesetben - nem öl* (vehet pár órát a kislányoktól). majd megkérdezem Sannétól a dán nevét, hátha van valami érthető erről a típusról a neten.

 

és hogy ma se maradjunk José nélkül, akinek mindenről volt egy-két szava a fazbúkos tapasztalat szerint, egyik kedvencem korai, alig ismert wombat-eposzának kezdő hexameterje: "wombat az őzek előtt, ázz', flóra, a gépemet adjad" (ezt sziszegő indulattal kell suttogni), szóval hogy ma se maradjunk nélküle, a vizes sík közelében készült a fotó, ad notam: erdőben a vadnyom.

________

* Sanne nem esküszik a harapástesztre.

11/04/19

borostyántaláltam! és egyből kettőt. (bár 100%-osan nem vagyok meggyőződve az igazamról, még Sanne szakértő szemeinek jóváhagyására várok.)

másfelől: folyik a munkahét, és bár hérakleitosz szerint nem léphetünk kétszer ugyanabba, nékem mégis úgy tűnik, totál ugyanaz sok emberre mosogatni, mint tavaly... persze, maya. nem csak az ugyanannak-tűnés, de az egész. vigasztalam magam a prédikátorral (mostanában ez a "kedvenc" könyvem a bibliából):

"Igen, minden hiábavalóság és szélkergetés! [...] Ekkor megértettem: nem tehet jobbat az ember, mint hogy örüljön és élvezze az életét. Mert hiszen az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik és kedvét leli a munkájában."

11/04/17

"Hamvas és Heidegger randija a homokos síkon" - írtam régebben, de Hamvas csapodár, most Joséval kavarodott össze (hiába, "az ember végül homokos"), tárgy: reménytelenül. (közbevetőleg: szeretjük Petri kommentjét, miszerint nem megy. se a csalás nélkül, se a könnyedén.)

ködTenger. Part. Kid. Fox. ("Hoppy. Park. Köd. Fog.")

 

 

hope"Ön ebben a kertben, amit én Hoppylandnek neveztem el, a Remények Kertje, mondhatnám, szabadon fordítva, érti ön?"

 

- vagy Villon kóborolt erre, morfondírozván: hol van már a tavalyi hope?...

11/04/16

huntingvoltunk Sannéval vadászni, az aktuális 'területet kicsit átrendezte az utóbbi nagyobb vihar (úgy másfél métert mosott el). a zsákmány egyik darabja a zen reloadedben kap főszerepet, ha elkészült, lesz kép. (amúgy meg furcsa ország ez, nem lehet csak úgy hazavinni a tengerpartot, a szabály - mondta Sanne -: annyit vihetsz, amennyi a kalapodba belefér.)

baromi izgalmas volt a tegnap meteorologice, amennyiben a gyönyörű reggeli-délelőtti napsütésből és az 5°-os tengerből harapni való (és baromi hideg [visszaharapós]) köd támadt - Vergilius szabadlábra helyeztetett.

11/04/11

106. nyugodjék békében.

"Drága barátaim, kik gondoltok még a bolonddal,
nektek irok most, innen, a tűzhely oldala mellől,
ahova húzódtam melegedni s emlékezni reátok.
Mert hiszen összevegyült a novemberi est hidegével
bennem a lassúdan s alig oldódó szomorúság.
Emlékezzetek ott ti is, és ne csupán hahotázva
rám, aki köztetek éltem s akit ti szerettetek egykor."

11/04/10

állatos bejegyzés.

cinkerigoúj lakóink vannak pár napja. az oduba cinkék költöztek, a garázs tükrében pedig egy rigó nárciszkodik nap mint nap. (udvarol? kiderül, ha nem csak tavasszal gerjed a tükörképre.) a cinkék és a rigó is hangoskodik, de mi olcsón megúsztuk, Maria kertjének fáira varnyak fészkeltek, vagy 8 pár... viszont a rigó rendszeresen leszrja a László kocsiját... :P

ozekvagymikozekvagymikvoltunk délben pakolni Eigiléknál, megdobott egy állat télikabáttal, zsír új, szép, jó lesz norvégiába (László állandóan - és tán komolyan is - el akar passzolni halat puceválni). hazafelé jövet az annex mellett (a tavalyi szobám ablaka előtt) szarvasok (őzek?, bár a szarva nem őzes szerintem [milyen igaza van Attilának, amikor arról ír, hogy csak annyit tudunk, hogy madár meg fa, de hogy milyenek is...]) sziesztáztak (alfa, őrület nélkül!), kedvesen megvárták, míg visszaslattyogtam a géppel.

hiányoznak a szkájpolások, ha nem is olyan formában, mint tavaly.

holnap olvassatok Josét! üdv mindenkinek a szanatóriumból!

11/04/09

voltunk ma rørvigben. pár kép.

rørvig rørvig rørvig rørvig

11/04/08

martinus padjaa partonmunka után (Ká! itt vagy megőrülnél, vagy folyton alfában lennél, sosincs vége a kerti dolgoknak) sétáltam egyet a tomboló szélben. az első képen martinus padja és a hanyatló nap, a másodikon én, mintegy jelezni 'palota felé, hogy még ott a jel a homlokomon, búzavirág rlz!

amúgy minden oké, álláskeresés van, Charlottéék segítenek, hátha lesz valami. nem akarom elkiabálni, de egész jól haladok a dánnal, már ami az olvasást illeti. beszélni, beszédet megérteni, khm...

más: az egyik norvég nő, aki nem messze (rørvig) tölti (hó)napjait egy tm-táborban (na ja, nekem is meg kellett kérdezni, mi fax az a tm, kapaszkodj, transzcendentális meditáció, ázz, transzcendentális meditáció! [vö.: őrület/alfa]), na szóval ő megjelent tegnap nálunk egy csákóval, aki ott melózik a helyen kajáért-szállásért. a srác magyar, filót végzett az eltén, közös ismerősök stb. furcsa volt. holnap megyünk át oda tápolni.

jövő héten magam leszek, utána munkahét, jönnek a népek.

ps

lefekvés előtt a karneválban sütkérezek. föl nem foghatom, hogy csinálta. (amúgy meg sajtóhibákra vadászom, pl.: "Flórián ügyvéd pedig azt mondta –") hát nem gyönyörű?! (őrület/alfa:)

"Apex culuridis, mondta Vermerán doktor. Az első percben bula mummificának néztem, de semmiképpen sem az. A blandolaria ebben az esetben differveszcens. A kórokozó az idegsavó szennylerakódásában képződő corpus priapeus. Sajnos menthetetlen.
Később, mikor a diagnózist Barnabás Maximusnak és Toporján törzsorvosnak elmondták, mindketten csaknem azonos –
Vermerán doktor azt a hibát követi el, hogy önhatalmúlag olyan megjelöléseket használ, amelyeket rajta kívül senki sem ért.
A jelenlegi orvostudomány therápiai eredményei (Toporján) nem kielégítőek. Lehet, hogy az egész tudomány alapja rossz. Ez azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy saját szakállára új és érthetetlen elméleteket és szakkifejezéseket gyártson. Vermerán doktor az idegsavó szennylerakódásáról beszélt, és ebben valami corpus priapeusról, amiről senki se tudja, hogy micsoda. Az ilyesmit megállapítani nagyon nehéz. Néha igazán azt hiszem, hogy Vermerán doktor nagyszerűen tud latinul, de szavait szótárban senki se találja meg. Blandolaria és bulamumifica és hasonló kifejezések, ha érthetetlenek is, valóban érdekesek –
A corpus priapeus, mondta Vermerán doktor, a szervezet vizenyőinek szennylerakódásában képződő mikroszkopikus rák, amely phryxosist okoz, és az amellánákat pusztítja. Márpedig az amellánák –
Mit nevez ön amellánáknak? kérdezte Toporján.
A szervezet tuffolid elváltozásának előidézőit. Bizonyos fokon a tuffolid elváltozások –
Így nehezen értjük meg egymást, azt kérdeztem, hogy mi az amellána, és ön a tuffolid elváltozásra hivatkozik. Bár a szaklapokat figyelemmel kísérem, de ezzel a jelenséggel –
A phryxosis, mint normál vizenyőelváltozás –
Meg kell vallanom, ezzel a kifejezéssel sem találkoztam –
Ha a blandolariák differvescenciáját csak egyszer is figyelemmel kísérte –
Toporján az órájára nézett és búcsúzott.
Az ember sokat tanul öntől Vermerán doktor –
Barnabás Maximus: Csak az a kár, hogy ez a tudomány oly sok ember életébe kerül. Nem éppen Fillér Joachim karmesterről beszélek, nem, ő, azt hiszem, anélkül is –"

11/04/07

Isten éltesse Anyukámat!

11/04/04

"Míg egy-egy angyal (mondják) azt sem tudja gyakorta, / élők vagy holtak közt jár-e." - szól rónay rilkéje. gondoljunk (olcsó szóviccel a vad tatár khán xerxesi táborára:) az első elmúlt nap előtti "időben" "élő" hordatagokra (hallod-e, Marci?!: -uu | -u): (ebben) egyek ők (ha a mondók igazat mondanak [vagy ha az igazság egybe esik ezt-mondásukkal]), ahogy tatár fogalmaz:

"Élők és halottak vándorolnak és vadásznak együtt rendezetlen hordákban."

a karnevál angyala kifejezetten nem efféle. a karnevál szereplőinek többsége kifejezetten efféle: a múlt még sehova el-nem-múlhatóságának káoszához hasonló világban léteznek. világok metszéspontja.

ha eljő az "ébredés" ("Elodázni? Még lehet. De nem sokáig."), rossz hír!, a könyvtáros a kapuig sem ér, nem érhet el ("Készüljetek a nagyszerű ébredésre. Csak ott lehetnék. Legalább a kapuig érjek, az ígéret földjére legalább egyetlen pillantást vethessek, egyetlenegyet -").

"A múlt teremtésének napján éjszaka volt. A sziget roppant teste, a hatalmas királyság városai alvó hajóként ringatóztak a múlt születése előtti homályban. Áloméletük a végéhez közeledett. A földrengés, a tűzhányók, a hasogató zátonyok és a fölüvöltő óceán rég előkészített és összehangolt támadása éjféltájt indult meg. A rajtaütésből felocsúdni sem tudó sziget vészjelzéseit sehol sem vették, s kurta küzdelem után megadóan merült alá a láva és a víz felfoghatatlan mélységébe. Így keletkezett a múlt." [kiemelés tőlem, a tatár-szöveg fent van darab ideje.]

11/04/01

tuzzomancújra dánia. múlt kedden le magyarszombatfára (Ká, emlészel, voltunk ebben a kocsmában a kislányokkal), csütörtökön tovább darmstadtba, onnan szombaton tovább klintbe. kedd reggel irány värnemón (pakolás) át göteborg (durva költöztetés), onnan csütörtökön vissza klintbe. itt kicsit rendbe raktuk a kertet, ma zárszerelés, asztalbeállítás, apró munkák + (április 1.) találkozás ken barátommal... ja és vettem egy korddzsekit és egy -nadágot 100 koronáért (persze, használtak), összehasonlításképp: egy arany marci 39 kr.

szerintem elrepedt (legalább) egy bordám, a búcsúpati éjjelén legurultam valamennyi lépcsőn a blahán, azóta nem tudok oldalra feküdni, mély levegőt venni, a tüsszentés a legnagyobb kínt okozza... memento, mondhatni.

darmstadtdarmstadt szia Mutuj, asszem szereted az ilyesmit, hátha ez(eke)t is. herr H. - nála voltunk 2 napig - kertjében a sok vizesblokk közül az egyik, ez volt a legszolidabb, meg a szék is tetszett. kaptam egy rendes sokkot a különc milliomosból mint olyanból.

megszületett első dán költeményem, így szól: her i klint / er jeg fint... (nem mintha különösebb erény lenne [mármint "versben"], de még igaz is.)

talán holnap fel tudom tolni ezt a netre. Marci bácsival szólva: legyetek rosszak, ne fogadjatok szót senkinek!

11/03/18

pusztán belügyi bejegyzés. (agent spirituel fanyalogva el.) az awstats szerint (egyebek mellett) ilyen keresőkifejezésekre indexeltetett az ablak: "veréb költési idejének kezdete", "mire kell a szóbelihez a bélyeg?". másfelől: magasan a tangaorrú lábak, sunázó kis árnyak, hipp-hopp etc. vezeti a megtekintettséget. e örö, e bódottá...

11/03/15

"7 nap!" /samara/ avagy: mához egy hétre már nem leszek itt, / elvisz a [nemzetközi] gyorsvonat engemet is...

széchényi istván hamvasi magasságokban (mélységekben), kiemelés tőlem, fordító inkognitóban:

"Hol vagyunk hát kedves Liebenbergem..... Emlékszem, Szombathy reterátja szerfelett bűzlött, és a szél, amely úgy felkavarta, bizonyára megért engem, ez irtózatosan kegyetlen dolog, amely mély aggodalommal tölt el. Végül is mit használ jót étkezni, ha az ember mindattól nem tud kellemes és illedelmes módon megszabadulni. Elmélkedjen egy megoldás kiagyalásán addig is, amíg az én mennyei angol WC-im meg nem érkeznek....."

["Wo werden wir aber, mein lieber Liebenberg..... Ich erinnere mich, dass die Retirade von der Zombathy enorm gestunken hat, und der Wind, der so gewiss heraufbläst, Sie verstehen mich gewiss, ist eine grausame Sache und verursacht mir tiefe Sorgen. Und im Grunde was hilft auch gut zu speisen, wenn man von Allem auf eine nicht nur angenehme, aber auch anständige Art quitt werden kann. Denken Sie darafu, eine Polication zu erdenken, so lange meine himmlischen Watercloset ankommen.....]"

a forrást nem jegyeztem fel, bentről majd pótolom.

11/03/10

rókarókaorr vs. fanyar kökény + csöppnyi méz (= szilva).

megihlettek TD tangái, a képre kattintva kattintós kép ugrik elő a zöld leveles (csipke)bokorból...

még bő egy hét. vagy két szűk.

11/03/02

fűa kép illusztráció, cimucka bácsi utódai köztünk vannak.

"Itt van például az öreg Cimucka bácsi. Cimucka? mondom én gyanakodva, sose hallottam róla. Annak oka igen egyszerű, válaszolta Bormester, éspedig az, hogy róla eddig még nem beszéltem. Ki ez a Cimucka? szólok türelmetlenül. Ötvenhat évvel ezelőtt paraszt gyerek volt, és a gömbölyű Teréz csak egyenruhához akart feleségül menni. Cimucka erre vasutas lett, málházósapkában járt, később elcsapták, mert a vagonokat lopkodta, és rajtakapták. Most a városba ment, és bankaltiszt lett. Ugye érdekes? Tűrhető, mondom én. Cimucka a tisztviselők asztalait felnyitogatta, és egy idő múlva itt is rajtakapták és elcsapták. A fénykorszak ekkor következett el. Sírásó és temetőőr lett, a sírokról ellopta a virágokat és a cserepeket, és sok borravalót kapott. Cimuckáék mindennap kétszer ettek húst, Teréz ötven üveg savanyú paprikát és káposztát tett el, Cimucka pedig a temető kapusának azt mondta, sose bántam meg, hogy megnősültem, senki olyan savanyúságot nem tud csinálni. Teréz meghalt, és Cimuckát a temetőből is elcsapták, mert a sírkereszteket tüzelőnek eladta. Házmester lett, és hatvanöt centi hosszú, harmincöt centi széles és kilenc centi mély ládát készített, megtöltötte földdel, októberben búzát vetett. Reggel kinézett az égre. Nem lesz eső, mondta. A vetést aggódva vizsgálta. Gyengén csírázott. Végül megjött az eső. Tavasszal a búza hirtelen nyúlni kezdett, esőt rendesen kapott, júniusban virágzott, aztán megsárgult. Cimucka bácsi a kalászt tapogatta. Tavaly ötnegyed kiló búzája termett. A termés az idén kisebb lesz. Ollóval aratott, a kalászt összekötözte, aztán húsverővel kicsépelte. Ötnegyed kiló. Elég jó termés. A földet újra fölszántotta, megtrágyázta, és októberben, mikor az idő esőre állt, ismét vetett. Jó volt a termés? kérdezte a fűszeres. Jobb is lehetett volna, szólt Cimucka, de a szárazság miatt a szemek aprók maradtak. Zsebéből tíz szemet vett elő, és megmutatta. Nem, a vetés nem volt gyomos. A konkolyt és a muhart kiszedte, szép búza volt, az udvaron ott lengedezett. Talán jövőre. Cimucka a láda mellé ült és nézte. A mag szép sorjában hajtott. Hogy áll a búza? kérdezte a borbély. Cimucka néha igazán aggódott, de nagy baj nem lett, sőt az idén egy kiló és harmincöt deka termett.

Mit akar ezzel a Cimuckával? kérdem. Kérdését, szólt ő, nem egészen értem. Ez a Cimucka a zsákutcába futott paraszt és tolvaj. Apró piszkos lopások és búzaszentimentalizmus keveréke, fals és ríkató. Tisztában van ön azzal, hogy Cimucka búzaládája mit jelent?Tudom, szólok én unottan, a maga búzaládája mindenkinek megvan, és erre illik meghatódni. Én, mondta Bormester, meg is vagyok hatva. Ennek az embernek saját hibájából, így mondom, saját hibájából semmije se maradt, csak a búzaláda. A könnyfacsaró ebben az, hogy saját hibájából. Én, folytatta Bormester, magamat ebben mélyen érintve találom. Elfuserált sors. Szétment. Eredetileg sem lehetett valami kitűnő anyag, de elmállott. Saját hibájából. De a búzaláda megmaradt. Hagyja abba, mondom én, nem fog vele megríkatni. Vén tolvaj, sírrabló, asztali tolvaj, komisz és alacsony állat, nem tud mást, mint húst zabálni és savanyú paprikát. Na igen, szól erre ő, ha érti, akkor úgy is jó. Cimucka is én vagyok a lopott sírkeresztekkel és a káposztával, a vasutassapkával és a búzával. Az életszentség utolsó szikráját nem komédiázta el. A létért való hazudozásban és bűnözésben és félelemben és zabálásban egyetlen szikrát mégiscsak sikerült megmenteni. Lehet ebből új élet? Mit gondol? Ez az én kérdésem is, lehet egyetlen kis megmentett szikrából új tűz? Én, kérem, ha Cimuckára gondolok, nagyon félek."

11/03/01

múltba révedtem.

néhány pontos részlet jön - kiemelések tőlem - németh györgytől. imádtam már régen is, hogy az öl illata: "fanyar kökény, egy csöppnyi méz" (még egy ajándék), de pontossága is lenyűgöz (ősz múltán):

"Megbocsátasz, mondd, a jövőben érő
ám az ősz tűntén csupa régen elmúlt
   köznapi bántást?"

és a legütősebb (lenni teérted):

"És mi zsibbasztja halálra egykor,
hogy hiányod fáj? Ha gyakorta látlak,
vagy ha csak ritkán? S te leszel majd
   az, ki elém áll,

s furcsa hangsúllyal magyarázza: »Mint ha
itt se volnál, oly lebegő a léted.«
Támaszod nem voltam, igaz, de vágytam
   lenni teérted.
"

11/02/22

IGEN! a szakdolgozati címbejelentő megápdételtetett!

11/02/21

végül nem küldtem el a leonából az egészséget-boldogságot mindhármotoknak c. sms-t. piszok furcsa volt zuglóban (viszketett a sebhely). cél: igazul mondani - mutatis mutandis - az idézetet:

"- engem gyíkká változtatott.
[- ???]
- de már elmúlt."

11/02/11

holigrélma hozta el gg ("csak posta voltam") a sebtiben el nem pakoltakat (judit szinte teljes munkát végzett a forward attachmentjével, kevés file maradt ki a maradek_uzsoki.rar-ból), furcsa látni (pláne most) a szent kelyhet (á lá gyalog galopp).

no de nem ezt volt a legfurcsább látni. "azt a leborult szivarvégit", faszbúk rlz! (még ha magam azért némiképp stílustalannak is gondolom.)

11/02/11

variáció a hel good bye, strangerre (rég hallgattam, de ma sokat):

"Elle est a toi cette chanson
Toi l'étranger qui sans façon
D'un air malheureux m'as souri
Lorsque les gendarmes m'ont pris
Toi qui n'as pas applaudi quand
Les croquantes et les croquants
Tous les gens bien intentionnés
Riaient de me voir emmener
Ce n'était rien qu'un peu de miel
Mais il m'avait chauffé le corps
Et dans mon âme il brule encore
A la manier' d'un grand soleil"

11/02/09

gorbia képen a szecső-telepi gorbacsovhasonmás-verseny 4. helyezettje. másfelől meg a karácsonyi és-t olvasgattam itthon, cserna-szabó jót írt, különös tekintettel a következő bekezdés végére (nyugi, a poént nem lövöm le, azt - meg az egészet - olvassa el, akit érdekel):

"Farsang úr, maga kiütéses vereséget szenvedett az élettől, szavalta Mátyus. Arról nem is beszélve, hogy még a nők is magába törlik a szart a tűsarkú cipellőjükről. Ezért aztán úgynevezett elefántcsonttoronyba vonult. Ami, valljuk be, nem más, mint egy szánalmas, szűk és sötét pöcegödör. Képzeletbeli mocskos fazekakba és pucér seggekbe bújt. Patkánynak állt. Már a fajtájának fizikai közelségétől is hányingerem támad, röhögött Mátyus. A maguk szagától rögvest rám tör a hetes fosás. Maguk, elcseszett művészek, a világ szalmonellás tortájában a kukacok. Rögtön felismerni magukat a szakállukról, a malaclopó köpenyükről, és ha ez nem lenne elég, csak a zsebükbe kell nézni. Mindig van ott egy Hamvas-kötet."

11/02/09

pár napja egy márton-írás járt a fejemben, ma felkértem. s íme, látom -

"Felbukkan egy gonosztevő, neve Fux.
Neki mondják azt, hogy »lakolni fogsz«?"

/az aalvilaag 2-es számú foglalatából/

11/02/08

"A definíció definíciója: precíz nonszensz." - áll a karneválban, az jutott eszembe, mit szólna settembrini úr ehhez, ha már herr castorp gyöngéd ellenkezése is az alábbit váltotta ki belőle (a varázshegy szabadság-fejezetében):

"Megvetem a paradoxont, gyűlölöm! [...] A paradoxon a kvietizmus mérges virága, a rothadásnak indult szellem csillámlása, a legnagyobb léhaság valamennyi közt!"

"»Helyes a bőgés, oroszlán« - gondolta magában Hans Castorp [...]."

11/02/03

'besenyő-miskolc, többnyire fogorvos, olvasás és óccsó ruhák lelőhelyei (lásd még: túrkáló). megvan annak a maga gyönyöre, hogy 630 ft-ért lehet venni 3 minőségi inget (10-15e helyett). viszont - a tapasztalatok szerint - van olyan hosszú combom, mint ramadának, ami nadrág derék/csipőben jó, rövid. a ramada-poén pedig a következő: topper beszól a dokinéninek, hogy szép hosszú combja van. a replika: most hosszabbíttattam meg. így egész a csípőmig ér.

11/01/25

pirosfülűa pirosfülű kukta kalandjai. első epizód.

11/01/21

kedves emberek, március végén elmegyek, visszaszámlálás indul, ma írtam alá a munkaviszony-megszüntetést (márc. 31-ével). októberig kell leadnom a szakdolgozatot, ha így lesz, januárban államvizsga...

és cipő is lett...

11/01/18

cipőt találni nehéz.

11/01/13

pár napja elindult a médiatanács blogja. pilu egyből megkontrázta. a hivatal webkettő-felfogásáról annyit, hogy az eddigi 2 bejegyzéshez számosan szóltak hozzá, épp csak tanácsnok nem válaszolt... akkor meg minek a blog?! igaziból az első bejegyzés izgalmas.

"[...] mi most elsősorban a blogokra vonatkozóan elhangzottakról írnánk pár sort – itt, a blog.hu alatt elsősorban ez lehet érdekes. [...] A csütörtöki beszélgetésen Koltay András, a Médiatanács egyik tagja azt mondta, hogy magánvéleménye szerint egy kellően önkorlátozó hatósági jogalkalmazási joggyakorlatot kell kialakítani ezen esetekben. [...] Mint mondta, ebben a komoly kérdésben szerinte a hatóságnak szűken kell értelmeznie a gazdasági szolgáltatás fogalmát, a jogalkalmazás határainak kijelölésében pedig együtt kell működnie az érintettekkel."

és amire azért valóban "kommunikálni" kéne valamit:

"szerintem az is a struktúra és az elgondolás része, hogy az ő kedvességükön múljon, hogy mit alkalmaznak a törvényből és mit nem. vö. kádár. de most azért az megakasztott, hogy itt félbemaradt az okfejtés (a posztban): most végül mi alapján sorolják be a blogokat?"

11/01/07

Marci bácsinak/Hunyadi kapitánynak/Szindbádnak dedikált poszt.

ahogyan melville cetológiázik, én kakológiázok.

"Midőn azt hallom, hogy ez és ez filozófusnak hirdeti magát, rögvest megállapítom, hogy miként az emésztési zavarokkal küzdő öregasszony, ő is bizonyára »székrekedésben szenved«." (h. m.: moby dick, 10. fejezet [no nem a húzott verzióban])

és mielőtt a magam kis gyűjteményében gyönyörködnék, még egy kis melville (stílusa a napos oldaléra emlékeztet [nem mellesleg: a regény egy kitűntetett helyén a főhős mi is akar lenni?... {esélyegyenlőségileg súgok.}]):

"[...] Ajátok fel, Al-Segédek [t. i. Al-Segéd-Könyvtárosok]! Mert minél jobban igyekeztek tetszésére lenni a világnak, annál nagyobb lészen a világ hálátlansága irántatok!" (idézetek)

ps: egyébiránt meghökkenve konstatáltam, hogy a kakológia, ha nem is kifejtve, de betört az irodalomtudományi diskurzusba (idéznék az itk. hasábjairól):

"Ez az elképzelés már messze van a szellem tiszta fényét materializáló, bálványként tisztelt műalkotásról szóló doktrínáktól, viszont meglepően közel a Mr. Josiah Pen által — Hamvas Karneváljának lapjain — kifejtett »kakológia« nevű filozófiai irányzathoz. E szerteágazó elmélet részletesebb ismertetésétől eltekintve most csak annyit, hogy a kakológia tudománya — Orbánhoz hasonlóan — szintén lényegi összefüggést állapit meg a szellem izgalmi állapota és a gyors lefolyású emésztés között."

11/01/05

boldog 2011-et. valami kiégett bennem, nincs mit írnom. majd.

10/12/25

kati születésnapjailyen, amikor megpróbálok Zoli bácsit játszani, hogy Kati ne ismerjen fel... mit mondjak, kapásból azt mondta izmos testemre: ez tomi...

szeressük tolsztojt, ennyire finoman genya csak th. mann volt szereplőivel.

"Ha e szerint az ábécé szerint számokkal leírjuk e szavakat: l'empereur Napoléon - kiderül, hogy e számok összege 666-tal egyenlő, tehát Napóleon az a fenevad, akiről az Apokalipszis jövendöl. Ezenkívül, ha ugyancsak e szerint az ábécé szerint leírjuk a quarante deux szavakat, vagyis azt a határidőt, amelyet a vadállatnak szabtak, hogy nagy dolgokat és káromlásokat szóljon - a quarante deux-t jelölő számok összege ismét csak 666, ebből pedig az következik, hogy Napóleon hatalmának 1812-ben szakad vége, mert a francia császár abban az évben múlt el 42 éves. Ez a jövendölés nagyon meglepte Pierre-t, és gyakran vetette fel magában azt a kérdést: mi vet majd véget a fenevad, vagyis Napóleon hatalmának, és ugyanazon betűszámrendszer, ugyanazon számítások alapján igyekezett megtalálni a feleletet erre az izgató kérdésre. Először ezt a választ írta fel: l'empereur Alexandre. Majd: la nation russe. Összeszámolta a betűket, de a számok összege sokkal többre vagy sokkal kevesebbre rúgott 666-nál. Egyszer e számítgatások közben a saját nevét írta fel: comte Pierre Besouhoff; megint egészen más összegre lyukadt ki. Változtatott a helyesíráson, s helyett z-t írt, hozzátette a de szócskát, a le névelőt, de mégsem kapta meg a kívánt eredményt. Akkor jutott eszébe, hogy ha csakugyan az ő nevében rejlik a keresett válasz e kérdésre, a feleletben okvetlenül meg kell jelölni a nemzetiségét is. Leírta hát: le russe Besuhof és a számokat összegezve 671-et kapott. Csak 5 volt a felesleg; az 5-ös jele az »e«, ugyanaz az »e«, amelyet ki kellett dobni a névelőből az empereur szó előtt. Ha pontosan ugyanúgy - bár itt szabálytalanul - kidobja az »e«-t, megkapja a keresett választ: l'russe Besuhof, amely 666-tal egyenlő. Ez a felfedezés lázba hozta. Hogyan és milyen kapocs köti össze azzal a nagy eseménnyel, amelyet megjövendöl az Apokalipszis - nem tudta; de egy pillanatig sem kételkedett ebben a kapcsolatban. Elkerülhetetlen volt, hogy Natasa iránt érzett szerelme, az Antikrisztus, Napóleon betörése, az üstökös, a 666-os szám, l'empereur Napoléon és l'russe Besuhof - mind-mind együtt megérjen, kirobbanjon, kiragadja a moszkvai szokásoknak abból az elvarázsolt, gyarló világából, amelyben fogolynak érezte magát, és nagy hőstettre, nagy boldogságra vezesse őt."

10/12/23

egy régi para-kovács-írás, 14. éve olvasom újra + újra.

"Jön a tré, lehet akár karácsony is vagy bármi: jön, szorongással, rettegéssel, hányással, hasmenéssel, hiába telefon, hiába személyes beszélgetés, hitelbe senki, nem vagyok jól. Azok, akik tegnap még bő nyállal, ma törölni szeretnének, törölni, és menni tovább, gondolják, akár Spiller, a tarajos, aztán csak telnek az üres órák, és senki nem hív, jön, kérdez vissza. Elvonás, szia bogárka, voltál már másnapos?, szorozd meg ezerrel, vedd bele, hogy az indifferens nemű házmester megerőszakolt, miközben Pap Ritát énekelt, közben hagymát lehelt, és messze volt a reggel – na olyan. Jön a tré, menetrendszerű infernó, végül is erre vettem jegyet. Mostanában már azok is eltűntek, akik meg akartak menteni, nem írnak levelet, nem küldenek verset, nem fizetik ki a rezsimet, nincsenek itt, amikor kellene, hagynak. Furcsa, hogy még ma is elkap így év vége felé az ünnepi hangulat, valami bizsergés, reményről álmodik a gyomor, várom, mi lesz a fa alatt. Mi lenne: megint sapka, lego, kokain, nadrág vagy arany Rolex. De ilyentájt mégis felmerül a lehetősége annak, hogy családot tervezek később megnevezendő célpontok ellen elkövetendő pokolgépes merényletek helyett, és visszamondom a Kalasnyikovra leadott rendelést, hiszen tök jó év volt ez a mostani, ez a millecentenáriummal, költözésekkel, öngyilkosságokkal és szerelemmel tarkított, kibaszott kilencvenhatos év, tök jó, mert én írok róla, én írok róluk, nem ők, én tettetek gyászt és bűntudatot, én leplezem, hogy igenis örülök neki, hogy túléltem, hogy megint megúsztam, amikor a pöröly lesújt.

A helyzet persze korántsem ilyen rettenetes, lehetnék például barnamártás alig kivehető foltja egy vasutas-egyenruhán, halvány, reinkarnációs semmiség vagy nulla információ a hálón, horpaszra tetovált azonosítási szám, eltévedt lovas. Ehelyett vagyok, ami, hízásra hajlamos, paranoid félvezető, összeomló keringéssel, alig kezelhető szenvedélyekkel és ideiglenesen bérelt köbméterekkel a lét valószínűtlenül hideg felszínén, egy junkie Arthur király udvarában, aki nagy megszorultságában citromfákat vásárol egy pincekocsmában, alkalmi áron.

Ebből gondolom, hogy menthető még a világ, és ez a vörösön, ibolyán túli meredek év legalább nullszaldósra kihozható, ha nem számolom az elejét. Van hely, van idő, van nő, aki mindezek ellenére hajlandó felkelni velem. Boldog karácsonyt mindenkinek."

10/12/22

azért az gyönyörű, hogy az ún. jobboldali lapok simán elkussolják, hogy fél ajrópa hörög a médiatörvény miatt. ma fél 6-kor pl. érdemes volt vetni egy pillantást a címlapokra. 1280x1024 px-es felbontásnál a népszava és a népszabi 4 helyen hozza a kritikus hangokat, a nemzet és a hírlap, találd ki: 0 (nulla)... [itt vannak (zipelve).] azért tán a "jobboldali" választóknak is kéne mondani vmit arról, hogy pl. a lux. kül.min. szerint

"Alekszandr Lukasenkó fehérorosz elnököt tekintették az utolsó diktátornak Európában, de más lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép Magyarországon" ("Until now (Alexander) Lukashenko was considered to be the last dictator in Europe. When the law takes effect, that won't be the case any more.") [forrás: hun/eng]

persze ha nem mondanak semmit, a figyelmes-emlékező honpolgár akkor is tudja a választ: gyurcsány & talicskája. legalább tudjuk, - egyebek mellett - hová/kinek tóta.

10/12/17

olvasom a mandineren a filozóf"botrány" kommentjeit. nem értem babarczy esztert, mért ír sületlenségeket? micsoda baromság, hogy "Kornainak, ha jól emlékszem, még diplomája sincs"?! (vajon olvasott tőle bármit? a gondolatot - ezek szerint - nem. amúgy meg gugli...)

a pinter-darabbal kapcsolatban is erős a gyanúm. "Harold Pinternek van egy szép darabja erről (nem emlékszem a címére), amikor is a haldokló apa azt kérdezi filozófus fiától, hogy tulajdonképpen mi az idő, mire az azt válaszolja, nem nem az ő szakterülete..." nem állítom, hogy nekem van igazam, de így kapásból ezt a szöveghelyet idézném (a hazatérésből):

"[Lenny:] Hallod, Teddy, nem nagyon beszéltél még a filozófiai doktorságodról. Mit tanítasz?
Teddy: Filozófiát.
Lenny: No, akkor szeretnék kérdezni tőled valamit. Látsz valami logikai következetlenséget a keresztény teizmus központi tételeiben?
Teddy: Ezzel a kérdéssel nem foglalkoztam."

hát... (persze lehet, hogy van olyan pinter-hely is, várom a megfejtéseket.)

10/12/10

csárdaa minap hallott kísérlet (cipzárlerántás + zsebben való kotorászás tetszőleges bkv-járművön) után szabadon: a 'csárda - így vagy úgy, de - kitolta a címoldalra, hogy álhírportál, a hírszerző pedig érdekes írást tett közzé álinterjúja befogadásából.

a friss pisa-teszt szerint jövünk föl. van honnan...

10/12/06

hüjehungary - under construction... szigorúan nemzeti vizuális élmény a szigeten. hatalmas hétvégi punnyadás, crush, purgatórium (krúdy szunyókált), most meg föl a könyvtárba. fess úr az ország cipőjébe ügyészt dug, legalább csomagolásra nem kellett költeni, örülhetnek a zöldek.

10/12/03

kardos g. györgy - leginkább ezzel a névvel lehet leírni elmúlt napjaimat; tőle és róla/vele. a bogatir marha jó (szimplifikáló barátaimnak ajánlanám elsősorban; a világ nem egyszerű, palesztina/izrael meg végképp [frissebb szakiradalomként lásd tatár györgy izrael-könyvét]), a hová tűntek is oké, némely és-béli szösszenete is remek - állandó tekintettel a felívelő honi erotikus szolgáltatásokra, pl.:

"A kulturális szolgáltatások közé tartozik a leszbikus tánc is, melynek lényegét múltkori glosszámban alaposan félreértettem, mert még nem hallgattam meg a programszervező nyilatkozatát, miszerint a leszbikus tánchoz elég annyi, ha két lány egymással táncol. »Amikor két lány egymást kerülgetve, majd kéz a kézben eltávoznak, az már leszbikus« – állapította meg a programszervező."

havazik. ma halt meg j. a.

10/11/29

hála nekem, mostantól olvasható onlájn lencsés j. antaltól a' kis selyemdalnok c. "füzecske" (© fogarasi tilda), íme: .pdf ill. .epub (ehhöz olvasó pl. itt).

10/11/27

tegnap hírlap után 'besenyő, Kati születésnapi partija, éjjel haza (félúttól szakadó hóban), reggel oszk. hát, szintimuzsikára "táncolni" - ilyet is kellett már végre (egyebek mellett volt sánta mária is, Marci).

10/11/23

múlt héten hajózás volt, a batyitól a majd' lánchídig láttuk a kis csónakokat rengeni a duna vizén (barna kislány is volt, csak nem a túlsó szélen).

túratúratúraszombaton emléktúra, sok betonnal, talpfáradás a végére, de príma volt. vasárnap escher a mai manóban, volt 3 jó kép, megérte?

másfelől meg gy. p. írása miatt ismét (3. alkalom, wáú) beleugrottam a párhuzamosba. illetve csak a lábujjam dugtam bele, tudtam, az is elég, el fog kapni. és lőn.

10/11/17

balassa tökéletesen elhibázott, lényeg-nem-látó írása akadt a kezembe néhány napja (nem véletlenül). ahogy feldobja, "egy jóvátehetetlenül megtörtént eset körülírása" a cikk, vagyis bevallottan nem regényelemzés, -ismertetés. legyen. de.

balassa rácsavarodik arra, hogy ~30 év után jelent meg a regény, ami valóban botrány, de balassa időszemlélete torz - mondom ~30 évvel később... (vö.: 1884-1914-1944 a regényben...) csak pár szó, inkább olvassátok el a szövegeket.

1. hogy "mindörökre" kárvallott volna hamvas neve, khm, kissé nagyvonalúan hangzik.

2. ahhoz képest, hogy egyrészt legendává némították és "menthetetlenül rosszindulatú elhallgattatás, kirekesztés, lekezelés, nemlétezővé nyilvánítás" lett osztályrésze, balassa tudni látszik, hogy "regényében Hamvas sem tudott [...] eltekinteni saját szörnyű sorsától".

3. baromira zavar a "visszamenőleges megértés" mint cél, egyrészt a mátyás király mint villamos miatt, másrészt - hogy mondjam - minimum fölöslegesnek tűnik halottnak elégtételt adni. (a regénynek mindegy, hogy az író [!] halott.)

4. "Hamvas művének veszte: szerzőjének példátlan magánya" - írja balassa, de hát húdefakizhamvas? engem pl. baromira hidegen hagy az "életmű/-út", karnevál van, nem hamvas.

5. hogy nincs szaga a karneválnak, értem, mire gondol balassa, majdnem egyet is értek vele, de ez a karnevál nem az a karnevál... az egyszólamúság kapcsán meg kifejezetten szemétkedésre ad(hatna) okot a most kiadott napló, amiben olvashatni, hogy kifejezett szándék, szervező elem volt a szereplők azonos nyelve, ami mégsem szolgál kapcsolatteremtésre (vs. shakespeare), bla-bla, no de - jóval később megjelent dokumentum alapján - életrajzból regényt "magyarázni"...

6. "az élet végső, esendő reménytelensége semmit sem szakít fel benne." - ez üt igazán. egyszer írtam egy sms-t (a párhuzamosokat olvasva), hogy hamvas kegyetlensége érzéstelenítős, nádasé nem. (tartom.)

7. a regény teli jó humorral.

8. a regény szereplőinek mondatait minden további nélkül az íróra vonatkoztatni elég durva (szimplifikálás).

9. hogy nincs a regényben szeretet? nem tudom, ennyire máshogy olvasnánk, tényleg?!

de legalább írt a könyvről...

10/11/12

két hete nem jelentkeztem, ritka nagy kihagyás, nem véletlen. nem volt (és most is korlátos) a net a medvebarlangban, de főleg hogy szomorú voltam, aztán meg jött a kegyelem, ma se értem, de boldog vagyok tőle.

borzsonyborzsonyvoltunk a börzsönyben. királyrét fölött van egy parkoló (cseresznyefa), ott kezdődik az emelkedés nagy-hideg felé, leültünk egy bagóra a szuszogás előtt, és ki jön lefelé a haverekkel? judit apja. kulturált mi újság?, bemutatás, elköszönés. veregethetjük válaink.

borzsony, faborzsonyborzsonya fát, amin épp mászok fel az első képen, igen szerettem volna látni, hogy egyáltalán megvan-e még és hogy miképp fest ma a két monogram, melyek közül az egyiket én véstem a fába 1994-ben. (fát nem bántottam többször, a kislány máma a kuzenom felesége.) a fa él, áll, a névjeleket nem találtam meg (de viszont egy nagy kulába sikerült beleugranom a fáról, ezúton üdvözlöm kedves felebarátomat)...

amúgy munka és olvasás, utóbbiak közül constant és györgy péter főképp. előbbi ütősen aktuálba vitt, mit ne mondjak, orbánékat sokkal jobban ostorozza, mint a borzasztóan tehetségtelen szanyi és tsi bármikor. györgyöt olvasva (az apám helyett 1-3., alföld szept.-nov.) az első oldalon eldöntetett, nádas miatt, persze. egészen furcsa közösséget (érzését) teremtett bennem, hogy benne is brutális felforgatóként van jelen a párhuzamos. erről (és balassa hamvasáról) később, most mennem kell, szépet-jót mindőnknek!

10/10/24

valami a fantásíáról. egészen szép szakaszra leltem tegnap grisóstomo énekében (somlyó gy. fordítása + az eredeti):

"Meghalok én; és jobbsorsomra semmi
kilátást nem lelvén élet- s halálban,
ábrándom mellett konokul kitartok.
Mert vallom: az a bölcs, ki tud szeretni,
s szabadság nincs, csak a meghódolásban,
míg él a szerelem, az ősi zsarnok.
S vallom, hogy ő, ki ellenem acsargott,
testre-lélekre egyaránt hibátlan,
és csak az én hibám, ha elfelejtett;
s küldjön bár ránk mégannyi veszedelmet,
béke honoljon Ámor szent honában.
S ebben a hitben, eme szörnyü láncon,
siettetve végső nyomoruságom,
melyhez elvezet megvetése zordul,
testem-lelkemet szétszórom a szélbe,
nem várva érte pálmát a siron túl."

"Yo muero, en fin, y porque nunca espere
buen suceso en la muerte ni en la vida,
pertinaz estaré en mi fantasía.
Diré que va acertado el que bien quiere,
y que es más libre el alma más rendida
a la de amor antigua tiranía.
Diré que la enemiga siempre mía
hermosa el alma como el cuerpo tiene,
y que su olvido de mi culpa nace,
y que, en fe de los males que nos hace,
amor su imperio en justa paz mantiene.
Y con esta opinión y un duro lazo,
acelerando el miserable plazo
a que me han conducido sus desdenes,
ofreceré a los vientos cuerpo y alma,
sin lauro o palma de futuros bienes."

10/10/23

itthon (= szirmabesenyő). kalandos út volt, wüttembergában leszedtek a rendőrök, a kaller tahó volt, szerinte hamis volt a jegyem, aztán mégsem, én meg elkezdtem balhézni, hogy kérjen bocsánatot. a továbbiakban 2 ülésben 4 rendőrrel sikerült még európáról eszmét cserélnem - hasztalan. néhány óra didergés után indult a hajnali vonat berlinbe. ott hatalmas séta, aztán bp., miskolc, besenyő.

fel kéne ma menni a bükkbe pár napra, gyönyörű az ősz errefelé. ha megyek, viszem magammal a don quijotét, még Bikfalvy tanár úrhoz olvastam, mekkora égés volt, kérdezte, a főhős miben halt meg, erre nekiálltam felmondani lukács regényelméletének vonatkozó passzusát, mire leintett - megfázott, abban...

büdös már jegyzettömbben ablakozni, de jobb híján...

10/10/18

másfél óra, és vége Klintnek, nehéz a lelkem. de - Isten útjai... - nem nekem legnehezebb elhagyni a helyet, reggel 8-kor bekopogott egy gyönyörű nő, hogy elvinnénk-e Kopp.-ba, kidobta a (nemkülönben gyönyörű) pasija.

pár napig behunnya szemét az ablak, úton leszek, otthonról frissülünk legközelebb.

mindenkinek szépeket-jókat kévánok, velem meg legyen Isten az úton, parasztoperálok (meglehet, pontatlanul):

"- nyugodj meg, most már itthon vagy.
- igen, hazavezérelt a magasságos Úristen, sem szárazon, sem a vizen neeem hagyott elpusztulni. megköszönöm neked, drága jó Istenem: [!] hát téged hogy hívnak?"

10/10/16

café lodsens hus café lodsens husbefejeztem az aranykoporsót. szíp. szipp-szipp. közben - mint a képek tanusítják - mi sem maradtunk antik nő nélkül, afféle szabin nő elrablása volt, hiába, ha ilyen szépséget nem látogatnak hónapokig (és pitbull/eunuch sem őrzi), lába kél (hic et nunc: bicikliutánfutója). nem is gondolnád, hogy karcsúsága ellenére ketten alig bírtuk megemelni a kislányt.

Sannéval búcsúpartiztunk a nykobingi kikötőben és nála. (megy a zöld angyal, Mutuj!) felírtam a szobrász nevét: martin nybo jensen (web), Sanne azt mondta, tán a felesége megcsinálja régi vágyam (otthon kinevettek az ötvösök):

"Sem a vasgyűrű, melybe vésve
a szép szó áll, hogy uj világ,
jog, föld. [...]"1

kimarad krakkó, bekukkantok berlinbe. ha minden jól megy, csütörtök reggel fél 9-kor érek kies keletinkbe (hogy azonnal tudjam, hova érkeztem).

elmegyek szokásos sötétedés utáni magános sétámra. szépet-jót mindenkinek!

______________

1 a versnek még átirata-paródiája is van (ugyan szar)...

10/10/16

az aranykoporsót olvasom, a kétharmadán túl vagyok, hihetetlen érzéki. hasonlóan vibráló szexualitás a hollóidőben volt utoljára, az a könyv hozta életem legszebb szeretkezését (amiben nem vettem részt). a gránátvirág meg különösen nagyot szól nálam, "ez a világ csak egy ablak." /a gránátalma színe/

holnap már nagymosás, legénylakásroló-lehúzás, pakolás. még bő két nap. nehéz elmenni innen.

10/10/15

úúúúúúúúúúúilyen volt - ilyen lett. hatalmas gyaloglások közben számvetés, létösszegzés.

az alábbi két szöveghely némi segítséget nyújt, nehogy valami mint az igazság próbáljon fellépni. cél a higgadt rettegés. :)

"[...] Minden megközelítés már
önmagától tünékeny: mérték,
melyet mindig saját
változása teremt meg; oly síp,
mely csak saját hangjára szól –"1

"Az igazság csarnokában minden oszlop csak hajlékony nyírfa."

1. többnyire teljesült, amiért jöttem.
2. szomorúan megyek, amiként jöttem.
3. elolvastam - egyebek mellet - még 2x a karnevált.
4. a(z egyik) legjobban mázoló értelmiségivé nőttem ki magam.
5. nincs az a fazék, amit tisztára ne lehetne sikálni.

piszkosul elfáradtam ma (tegnap, fél 1 múlt), rágyújtok még, aztán ágy. holnap (ma) favágás, dzsungelirtás lesz, ajvé!

ps: a kőszivet - jut eszembe, ha már tandori - ezennel visszavonom. valamint e helyt szeretnék bocsánatot kérni az ásványvilágtól.

"Olyan jó akkor felfedezni egy
falrepedésből kinövő ecetfát,
oly jó hinni, hogy a lélektelen
kő is rést enged magán, mintha a
mulandóságot irigyelné tőlünk."

______________

1 verzióm a kitágult-versre: Minden hogy kitágult, mióta tudom, el nem mozdulhatok nézésem mögül.

10/10/13

őzekőzek"[...] kijöttem, hogy erőm összeszedje,
mint a néni a gallyat, a bánat."

mondhatni, hiába no, Hoszé-nap van ma is... voltam elbúcsúzni az erdőtől. őztestvérek elszaladtak előlem. (óhó, elfelejtettem megformázni az idézeteket.)

"Farkas leszek, takaros.
Varázs-üttön megállok,
ordas társam mind habos;
mosolyogni próbálok."

10/10/13

zenkert 2orrot nehéz volt találni (ha ugyan lehet nehéz találni, hisz se nehéz, se könnyű - csak adatik [ill. - felőlünk nézve - kapódik]; keresni sem lehet nezéz, legföljebb tarthat sok ideig), de megvan az arc, a zen/2. (kőarc a kőszívhez...) és - mit ne mondjak - az önirónia se hagyott el...

tegnap megnéztük a kört, most is félelmetes volt. "7 nap!" - na ja, kb. akkor érek "haza" (lásd ehhöz a szükségét végző vadállatos szöveghelyet Hoszénál; Hamvas és Heidegger randija a homokos síkon, kako- és egzisztenciálontológia összeér - összenő, ami összetartozik).

10/10/11

"Vidd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied."

az én akaratom úgyis kevés, kicsi. talán helyesb belényugodni abba, amin változtatni nem áll módomban. és persze remélni mindig lehet, hogy kegyelmet kap az ember. mint a mesében. - - -

fafrissült megint a klint-album, a napi bokoráttelepítés (= ásás, csákányozás a leglehetetlenebb helyeken...) után gurultunk egyet az erdőben/parton. búcsúzom klinttől. péntek éjjel nyitottam a sort, kint voltam a hegynél (láttam hullócsillagot). jövő hétfőn visz a vonat. hétfő berlin. kedd krakkó. szerda/csütörtök miskolc. novembertől medvebarlang.

letorrentettem a levitációt, marha rég hallgattam kampect, erzsitől volt ez is (miképp a rés, 2 album tőlük is leugrott), 15 éve, ázz...

10/10/09

Isten ujja rejám mutatott. összefoglalom a fehér hajót...

"A kisfiúnak két meséje volt. Az egyik csak az övé, arról nem tudott senki. A másik az, amit a nagyapja szokott mesélni neki. Aztán egy meséje sem maradt. Erről lesz szó. [...]1 A fiú rémülten meredt a látványra. Nem hitt a szemének. Koronás Szarvas Anya feje hevert előtte. Szeretett volna elszaladni, de a lába nem engedelmeskedett. Csak állt, és nézte a fehér iramszarvastehén eltorzított fejét. Azét, aki tegnap még Koronás Szarvas Anya volt, aki tegnap még jóságos és figyelmes szemmel tekintett rá a tulsó partról, azét, akivel gondolatban beszélgetett, és akinek esdekelt, hogy hozzon agancsán csengettyűs varázsbölcsőt. S mindez egyszercsak alaktalan húshalmazzá, lenyúzott bőrré, levágott lábakká és ezzé a félredobott fejjé változott!"

A mesék - mint a mosónők - korán halnak.

___________

1 120 oldallal később...

10/10/08

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gombapaprikás.
Nagy serpenyőben készült, mert Öreg Néni vendégeket várt, szám szerint 86-ot. Öreg Néni babonás vászoncseléd volt egész életében, egyik rigolyája az volt, hogy mindig annyi főnek kellett az asztalnál ülni, ahányadik születésnapját ünnepelte. Ahogy öregedett, egyre olcsóbb ételeket kellett készítenie a meghívottaknak, 87. esztendejét hát gombapaprikással tervezte megülni, hiszen a gomba úgy nőtt az erdőben, mint erdőben a gomba, fűszerszám mindig akadt a spájzban, rántásnak valót is talált jobbára, a nokedlit pedig meghagyta a vendégeknek, mind hozzon magával annyit, amennyit fogyasztani kíván.
Békésen főtt-főddögélt az erdőben szedett rókagomba, csaknem készen volt. – Még kavarintok rajta kétszer-háromszor, és príma lesz – gondolta Öreg Néni. Sejtelme sem volt, hogy a születésnapja még valaminek a születésnapja lett.
A serpenyőben ugyanis volt egy egészen apróka gomba, úgy hívták, hogy Lunyacska. Olyan kicsi volt, hogy Öreg Néni nem vágta fel, pedig minden ételt alaposan összeaprított, hogy műfogsorának könnyebb dolga legyen. Ez a gomba egészen különleges volt, és nem csak azért, mert elkerülte Öreg Néni kifent kése, hanem azért, mert a kalapja majdnem pontosan szív alakú volt. Majdnem. Mennyi keserűséget okozott neki ez a szó! A szív csücskén, a kalap csúcsán ugyanis volt egy félkör alakú bemélyedés - toboz hullott rá, épp rá. A többi gomba irigységében – mert rajtuk nem volt semmi különleges – állandóan ezt dörgölte a gallérja alá, ezt a majdnemet. – Kinek fogsz így kelleni? Sosem lelsz párra – gúnyolták –, hisz kinek kell ilyen szívvel, ilyen majdnem szívvel? Addig szekálták, míg megérett benne az elhatározás, holnap kora hajnalban, amikor a többiek még mélyen alszanak, veszi a különleges kalapját, és világgá megy. De Öreg Néni korábban érkezett, és őt is beleszedte kosarába.
Főtt-főddögélt az ünnepi ebéd, Öreg Néni időnként megkavargatta Törött Fakanállal, törött és sokat látott fakanalával. Sokat látott, sokat látott, de ilyet még sosem látott – egyből szerelemre lobbant. Olyan hirtelen és mélyen támadt benne az érzés, ahogy az első fejszecsapás fájt a fának, amelyből kifaragták. Szólni sem bírt, ahogy megpillantotta a különleges alakot, amit mások csak csorba szívnek láttak. A következő kavargatás alkalmával csak Lunyacskát leste, sikerült is megpillantani őt a sűrűjében. Amikor legközelebb került hozzá, odakiáltott: – Szeretlek! De Lunyacska nem értette, mit kiáltott Törött Fakanál, olyan serényen járt Öreg Néni rutinos keze. – Micsoda? – kiáltott vissza Lunyacska. A fakanál első gondolata az volt, hogy varázslat, nem csoda, de tudta, hogy ezt a viccet meg kell tartania későbbre, hiszen az előbb azt sem hallotta Lunyacska, hogy „Szeretlek!”. A második gondolata hasznosabb volt, kitalálta, hogy minden körnél csak egyetlen szótagot fog kiáltani, így – ha Öreg Néni a szokott alapossággal keveri a habarást a gombára – lesz annyi ideje, hogy szótagonként elismételje, amit az imént kiáltott. – Sze… – harsogta az ételbe Törött Fakanál. – Ret… – Lek! Lunyacska alig hitt a fülének. – Szökjünk meg! – kiáltotta vissza gondolkodás nélkül.
Öreg Néni épp a pápaszemét tisztította, hát észrevétlenül nekiindultak, le a tűzhelyre, le a padlóra, uzsgyi az ajtó felé. A küszöb előtt feküdt Loncsos, Öreg Néni vénséges vén kutyája. – Ne menjetek ki! – szólt szelíden. – Kint minden valahogy más, régóta figyelem, amikor a szél csapkodja az ajtót, mi van a küszöbön túl, higgyetek nekem. De nem törődtek az intéssel, az ajtó résnyire nyitva állt, csalogatta őket az ismeretlen, ahol együtt lehetnek.
Szaladni kezdtek a szabadság felé. A küszöbön túl egyszerre elestek, zsibbadtan feküdtek egymás mellett az ajtó előtt. „MESE” – még látták a feliratot a ház homlokzatán. Lassan hunyt ki öntudatuk, haldoklás közben egyre csak reménykedtek, hogy valaki visszaviszi őket a házba, ahol minden megtörténhet, beszélhet egy gomba, egy fakanál pedig emlékezhet rá, hogy olyan ágból faragta a finomkezű cigány, ami egy törzsbe vésett szív csücskéből nőtt ki, eltorzítva az alakot...
Ősz volt, nem járt a ház felé a madár se. A gombát, aki odabent Lunyacska volt, összerágták a meztelencsigák, amit meghagytak, elrothadt lassan a csendes esőkben. A fakanalat tavasszal dobták a többi lommal együtt szemétre.

10/10/07

lovakez a csődör jobban járt, mint Gülszári. a szobor a majdnem Sanne-ház kertjében van.

szar nap a mai.

10/10/06

nem volt jó a poroszka lovon viccelni, épp most merlinesítették. :( ajtmatov jó, ha ez a mű nem is olyan ütős, mint az évszázadnál hosszabb ez a nap. (bár azt régen olvastam.) néha elfog a kétség, hogy esetleg nem túlzás/"müvészet" az ilyes szovjet beszéd, platonovnak - pl. - valamiért kevésbé hittem el, hogy elhangozhattak hasonló mondatok:

"Egyedül úgysem léphetsz be a világforradalom kapuján, ne feledd, várni fogsz, míg csak fel nem kapaszkodunk valahányan."

végezetül egy kis pusztai zsolozsma (most épp sajnálom, hogy nincs nálam a szarvassá változott fiú):

"...Fut az anyateve, sok-sok napon át, keresi, hívogatja a kicsinyét. Merre vagy, fekete szemű tevecsikóm? Felelj! Tőgyéből, duzzadó tőgyéből ömlik a tej, végigfolyik hosszú lábán. Hol vagy? Felelj! Tőgyéből, duzzadó tőgyéből ömlik a tej. Ömlik a fehér tej..."

- - - hát az én sárga tollúm? őszül a bundám. - - -

10/10/05

spiccpár új fotó a mai termésből (előtte 3 régi, köztük a várva várt Steenes).

elmentünk a hajóért, és ha már arra jártunk, felmentünk a jüt csücsökbe. hazafelé izgalmas út volt, kibírja-e a kötél/a csomagtartó a teknőt, kapott alá a szél rendesen. hazaértünk (mint azt olvashatjátok), Istennek hála.

még 20 oldal a grófból, aztán kiherélem Gülszárit!

10/10/03

digitális múlt, 2004. nov. 7.:

"[...] szegával megnyertük az első olyan csocsómeccset (tetszik is a kuplung), ahol nem totál részeg lányok voltak az ellenfél."

lassan 6 éve, ú...

10/10/01

enyém a kecó hétvégére - pornó (a csavarhúzó defloreálta az ujjbegyem, egy gyönyörű antik kerékpárt... -> bájszikülripermen), drogok (festék, gané) etc.

megfeszítettháromszögben szem, fel van feszítve, mint a Fia. már nem ott van, ahol lefotóztam, átpakoltam az eresz alá, a pókok befonták legott, már nem pörög, ha fúj a szél. (a pókot mint metafizikait lásd: dosztojevszkij.)

10/09/30

minkreggeli után elmentünk a paraszthoz ganéért. az idillt ugyan tökéletlenné tette, hogy szekér helyett renault volt alattunk, de hát az élet nem habos torta - s ahogy elnézem, a líra sem feltétlen az, idéznék három versrészletet mr. Josiah Nagyobbgondolkodómintplatón Pen tiszteletére.

"Klárisok a nyakadon, békafejek a tavon. / Báránygané, / bárányganéj a havon."

"Totyog, totyog a piócahalász, / bámul, bámul a sovány kanász, / lebeg, lebeg a tó fölött a gém, / gőzöl, gőzöl a friss tehénylepény."

"Az örök anyag boldogan halad / benned a belek alagútjain / és gazdag életet nyer a salak / a buzgó vesék forró kútjain!"

ganajozás után utánfutómosás, aztán árokásás (nem is tudom, hogyan, de eszembe jut a cigány a borpincéből, aki csak annyit tud mondani mindenre: árkász...), megy a net a régi lakba, jókor... ásás után - "ami go home" - festés, zárótűzként víz - mosogatás. hulla vagyok, jóccaka!

- - - Adrihail, ó, Adrihail! - - -

10/09/28

albuma kép egy klint-albumot fed. vannak irtó vicces, művészi, érzékeny és szentimentális fotók is, csemegézzetek. én is csemegéztem: az egész napi festés után (sárgul már a kukor lodsen's hus) koccintottunk egy kis szombatfai meggylikőrrel (!), kitagadnak a juciból, ziher...

szegény hajó sokára kerül haza, per rokonai hazavitték, oda kell érte menni, de olcsó kompjegy csak jövő hétre van...

újabb Szindbád-kalandok, a monte christo 2. kötetének végén járok. aztán vissza kellene merülni a Karneválba, meglássuk.

10/09/26

cikkhitelesmegjelent egy dezinformáló cikk a helyi lapban, a hiteles interjú a második kép alatt olvasható, mivel minősített adatok találhatók benne, jelszó védi, a szokásos, hogy Marci bácsi is hozzáférjen. :o)

10/09/25

ad notam: ajjaj, fekete vonat...

10/09/22

Cs.-nek

Összerezzenek.
Felhasadtak sebeid gyógyuló varjai.
Nem engedem, hogy tündöklő egeden
ismét ott körözzenek
a legfagyosabb telek néma varjai.

Rongy alakom megváltoztatom,
száraz szalma, szúrós sarjú
dagasztja mellem,
szerelmed szele mozdítja zsibbadt végtagom –
így harcolom meg harcom minden varjú ellen.

Tört szemeim összeverem, szikra pattan,
azon nyomban törek testem lángra lobban,
maradtam, hol voltam, hamuvá apadtan – – –
vitorlázol hűlt helyem felett,
még büszkébben, még szárnyalóbban.

10/09/21

kőhordás - - -

10/09/20

vámpírholdfényben vámpír
napfényben róka voltam
- az angyal elszállt 1

 

helló, cicusmocskos az ablak
fényt is szennyesnek mutat
- be kéne törni 2

 

zenzenkertem virít
énkertem lombot hullat
- a dudva közé 3

 

_______________

1 "[...] a hülye nem vette észre, mi történik. Szegény angyal mit tehet? Elszáll." arisztophanesi! ám ugyanakkor... - Bormester Mihály jegyzete
2 á lá "Tiszta szívvel betörök", mi? méghogy tiszta! törsz még te beljebb is, összébb is! - Szív-Thewrew Ernő jegyzete
3 "Szoknyás lábad mozgása / harangnyelvek kongása / folyóvízben / néma lombok hullása.", ezt fel lehet hangosan a tengernek olvasni. zenkert, énkert, ugyan... - P. Burján Jeszenő jegyzete

10/09/19

kosmoskosmosmr. kosmology népszerűsíti a szájtot, kért Lászlótól egy képet hozzá, ő pedig ezt adta milliónyi fotója közül. nahát, nahát, a szerzői jogaim... 8-) amikor felraktam ezt a képet márciusban, Mutuj azt mondta: ázz, ha Juditnak volnék, kirúgnálak ezért (is). a végeredményt tekintve jövőbe látott, de a kép nemzetközi karriert futott be, mint látható. Isten útjai...

10/09/17

koppnéha meg kell jutalmazni a népet egy-egy képpel, transz és kevésbé transz témában egyként. szega szerint (fazbúk): "leninből clint eastwood" C-:

néha azt gondolom, kurzust kéne indítanom, azzal a - frappánsnak nem nevezhető - címmel, hogyan basszunk el teljesen dolgokat? ne jelentkezzetek, nem ismerek senkit, aki venné az akadályokat, magas a ponthatár: felsőfokú überlúzerségi bizonyítvány és okj-s barmológiai képesítés ("pecséttel, vízummal, vízjellel, 10 dolláros bélyeggel") a beugró a szóbelire - amit én tartok.

[a népszabi szerint "Az egyik fúró elérte a chilei bányászokat" - szegény bányászok! nem elég, hogy lentrekedtek, át is fúrják őket, hiába, az élet durvább, mint a napirajz...]

10/09/17

"Az almák általában, amíg nem egészen érettek, befelé fordulnak, és az ember csak hátukat látja. Minél érettebb az alma, annál inkább kifelé fordul, végül a teljesen kész alma olyan, mint az arc vagy a virág, éspedig a legtöbb alma mosolyog, ízének, illatának teltsége nyilatkozik meg így. Az ember csak olyan almába harapjon, amelyik nevet, mert az kínálkozik."

"a széles fejsze mosolyog."

10/09/13

próbálom áthuzalozni Bonát. reggeli napsütés, kása utáni cigaretta a kertben - és ő. nem oly rég a skype-on "ekwa mwato" volt a diszpléjmeszidzs, volt is félreértés, hogy akkor most szomorú és/vagy részeg vagyok, pedig korántsem csak ily eset(ek)ben hallgattam.

más. mr. kosmology kérdezte, van-e kép, amin ketten vagyunk Lászlóval, mondom, mutatom neki, van. á, ő napszemüvegben, te cigarettával, nem kosmosfrendli, csináljatok másikat. :)

tegnap az jutott eszembe, rijekai hétvége helyett grísz-denmárk-tengely van - terjeszkedünk! metafizikai távlatokat ad a lovasi-dal:

"akik élnek, azok délnek mennek, akik haldokolnak, északnak."

asszem Martinusnak volna egy-két szava ehhöz. :o)

tegnap ismét megszületett Bormester Lázár...

10/09/11

rég jelentkeztem. röviden: csibészkedés, átköltözés a révkalauzhusba, újítgatások, göteborg, sok beszéd (sok alj, ad notam: nagy láb - nagy cipő a notting hillben...).

hajóa legfontosabb - és -szomorúbb - esemény néhány hete volt, sok biztosat nem lehet tudni, csak tények: egy délután eltűnt a vitorlás, vihar volt, valaki kihívta a hatóságokat, mert embert látott borulni, 2 hadihajó és egy harci helikopter (a közelben gyakorlatoztak, ők értek ide leghamarább) kereste az embert órákon át, este kis kihallgatás a centerben, ahol cserben hagyott az angolom, ott svéddel segítettek. hogy volt-e ember, nem tudni (nem találtak senkit, sem vízben, sem parton), de azt igen, hogy a kék szeretőmet frederikshavnba vitték, oda kell érte menni, cirka 520 km oda s vissza... :C ehh, ha Sanne megveszi a házat, lesz rá keret...

amúgy minden oké, okt. végén vissza mo.-ra, nov.-tól oszk!

10/08/14

tovább osztom Péter egy régi bejegyzését, mert nagyon ott van.

"A fiúk hazatérnek, a lányok soha

Hadd osszam ezt meg.
Minap Veronnal azon vitatkoztunk, hogy a tizenéves fiúk vagy a lányok lázadnak-e inkább. A szónak a maga voltaképpeni értelmében. Mert szerintem (kitaláljátok) a fiúk. Mondja, hogy talán nem a nők, de semmiképpen sem a férfiak. Ekkor békülékenyen megengedtem, hogy a lázadásnak létezhet egy szelíd formája, Simone Weil-féle értelemben. És például – tettem fel a kérdést – vajon Jézus nem ebben az értelemben volt-e lázadó? Mire ő: »Na ő aztán nem volt lázadó, ő mindig csak azt tette, amit az apja mondott.«
Ekkor megvilágosodtam."

holnap koppenhága!

10/08/13

madára tegnapi béna madárkép után itt egy igazi remekmű, Gyömbér lőtte valamikor idén. nem tudom, milyen típusú az ifjú pilóta, de bájos. valami axolotl-beütést gyanítanék, ha tudnám, hogy Gyömbér mostanában mexikóban járt...

du. kisütött kicsit a nap, el is kezdett fájni a fejem. ehh.

10/08/13

fenriregyre határozottabb érzésem, hogy László valamilyen módon kapcsolatban áll fenrirrel. kiteszi a lábát (ti. László) klintből és megállás nélkül esik, nap sehol - domesztikált fimbulvinter...

kis kiegészítés a lentebbihez. az Evangélium meglehetősen nehéz feladat elé állít a felebarátokkal, különösen, ha ilyeneket olvas az ember:

"»[...] Napi evangélium a neve. [...] Nem múlik el úgy nap, hogy el ne olvasnám az egyház által aznapra rendelt evangéliumot. Ez az egyik biztos kapaszkodóm az életben. A gyerekeimnek is ajánlottam és az összes ismerősömnek tovább szoktam küldeni a nekem reggel hatkor érkező szentírási részt. Nagyszerű ezzel kezdeni a napot, mert rövid meditációban van része az embernek, mielőtt a mindennapi gondokkal, forgataggal szembe kell néznie.«" (forrás)

jaja, egy röviddel kezdeni a napot, a jómunkásember ismeri az ilyesmit (ha máshunnét nem, tar sándortól). a létrendi válság egy oldalhajtása a hipokrízis. az viszont önmagában baromira tetszik, hogy van pap, aki felismerte a net lehetőségeit, akár a napi ev.-re gondolok, akár arra, hogy ppt-ket készít, azért a következő mondat csengése nem akármilyen:

"Horváth István Sándor atya ízléses [!], power point bemutatót készített advent napjaihoz."

10/08/12

juppihéj, kerestem ma 100 koronát! Pipit kellett étetnem, Eva találta egy hete, akkor még nudizott, most már verdes a kis szárnyaival. (a kép gagyi, de nem akartam a szemébe vakkantani.) a nevét a harisnyásról kapta, merthogy ő is túlélő, ami nekem nem mond semmit, nem olvastam egyiket sem, szégyen, ha meggondolom, hogy dolgoztam a pagonyban...

10/08/11

szeretet nélkül őrjöngeni kell. a Krisztusi tanítás szerint a szeresd felebarátodat a második pillér.

"Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló [!] hozzá: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat."

persze, tudjuk, de

"A lélek ugyan készséges [Károlinál „kész”!], a test azonban erőtlen."

a becsületesség terramaximuma a másik megváltásának (lehetetlensége) kapcsán:

"Én a magam részéről elég korán és talán nem is egészen erőtlenségből kényszerítettem magamat, ha nincs sürgős dolgom, félreálljak, ha meg dolgom van, kellő alázattal rúgjak be abba, aki előttem áll –
[...] Én, mondom, lehetőleg, saját üdvömért loholva a másikat nem szívesen rúgom fel, csak ha sietek, akkor is, mondom, alázattal, és a dolog kicsikét mindig fáj, nem nagyon, de mégis. [...] Igyekszem tudomásul venni, hogy a másik ember léte, jelen körülmények között testisége, számomra szakrális tény." (i/424-4251)

na ez is olyan, amit a nők nehezen (vagy egyáltalán nem) értenek meg. mindnek baja volt azzal, ha a testük – durván fogalmaztam, meglehet – "szépségéről", "lenyűgözőségéről" beszéltem.

másfelől meg:

"a szavak mögött
semmi más, csak hit.
ami szó. végtelen
fátylak. a szavak
sűrűsége az a közeg,
amit világnak
szavalunk. "

10/08/10

attilaAttila "új" telephelyére irányítanám a figyelmet, a dolgaink.tk oldalra (kiteszem a továbba is, hátha valaki később keresné). Anyukám szerette az Illemtan-könyvet, most ez az ajánlás, meg pár sor a szerzőtől, á lá ars poetica (és mint olyan - szükségszerűen nem igaz...):

"Ne várjátok a blogok erényeit, ez nem olyan. Semmi stílus, humor, szellemesség, aktualitás, jólmegmondás, frappáns meghökkentés, műveltség vagy tájékozottság megcsillantása, képek, sziporka. Egyszerűen és komolyan szeretném leírni, amit egyszerűen és komolyan gondolok."

még valami: át tudná valaki dobni a kontroll antibébijét? nagyon szeretném.

10/08/10

megtaláltam a hajót a neten. kint voltunk ma, marha jó szél volt, meg kicsit sütött a nap is. új megfigyelés: nem azt mondom, hogy unalmas, de valahogy nem az igazi egyedül vitorlázni.

10/08/09

mottónk mára: "munka és szerelem" /kontroll csoport/

visszaköltöztem a bundehusba! van net, ha szakadozva is, de ami fontosabb, van nyugalom a 6 hetes hajtás után. ha meggondolom, mennyit baszogatott - joggal - Judit, hogy nem mosogatok, azt hiszem, túltörlesztettem a tartozásom e vonalon. most nincs nálam Steen xls-e, de pár ezer kört levágtunk Kennel (Ken, ó, Ken - ad notam Abihail, ó, Abihail! - ja igen, ismét Karneválozok, mindjárt befejezem az első kötetet...). lesz kép is rólunk, ha László átdobja.

hajóó, mennyi szerelem a parton! mert itt van az új csajom, neve nincs, de kék és makrancos, mint már írtam, nem bírja, ha bénáznak vele, azonnal jelzi, ha elégedetlen a bánásmóddal. a kép egy hajnalon készült, nem tudtam aludni. igaziból hihetetlen volt, hogy reggelinél mondtam Lászlónak, hogy láttam egy vitorlást a parton, délutánra már el is kérte nekem, hadd használjam őszig. good karma...

bició, mennyi szerelem a parton! mert itt van a tenger, itt van a homok, biziklizni is lehet és még bambi is - lencsevégre - kapható az erdőben (ha razsaszín is, mint azt GG kifogásolta). iszonyú jó volt ott tekerni, méltán irigykedtek a népek a két kúl csávóra.

kezekó, mennyi szerelem a parton! imádom ezt a képet, szerintem tökéletes. gyönyörű idomok, kezek fogása, szemek hunyása. lehet, nagyobbat szólna fekete-fehérben, de még nem volt szívem babrálni vele. műhelygondokkal is szórakoztathatok: relatíve nehéz volt a lövés, mert Jessica (amúgy csini) feneke Lászlóék és a gép között volt, s ami tovább nehezítette a dolgot, az anyukája ott volt velünk, nem akartam, hogy közbeszóljon/pofon üssön, mért fényképezem a 15 éves lánya popsiját 20 cm-ről, mert mire elmagyarázom angolul, mire megy ki a játék, a tárgy bemozdul, oda a pillanat. christianiában nem féltem ennyire a verőemberektől... :)

na, nem akarok elkapatni senkit ezzel a rengeteg képpel/szövegeléssel, be is fejezem mára. hahó mindenkinek!

10/08/04

boldog születésnapot csakegyablak! (köszönd a Főnöknek, én azt teszem: köszönöm, Főnök!)

kaptam egy vitorlást októberig, kicsi, úgy 2-3 méteres, schwertes, persze, tép mint atom, tegnap már borultam is, szüzesség elveszítve. a borulásról jut eszembe, pár napja kiugrottam a kocsmába cigiért, de ha már ott voltam, gondoltam lecsekkolom a helyi erősséget, nem kellett volna, mert egy pasas megkérdezte, honnan vagyok, majd a feleletre azt szólta: egészségedre! elkezdtünk beszélgetni, átmentünk hozzá, fél 4-kor elindultam, de a bringa öntudatos jószág, szittyós embert nem visel el a hátán (László mesélte, hogy az ácsot is ledobta), elestem párszor, mire leesett, hogy ez nem fog menni (elszokott a paraszt a szántástól), úgyhogy a bicit benyomtam az erdőbe, én meg hazamentem. nem tudom, hogyan, mert reggel úgy be volt durranva a bal térdem, hogy nem bírtam mozgatni... Isten nem bottal ver.

10/07/26

rég írtam, de minden ok, csak nincs az annexetben net, ha meg a konyhán vagyok, nem írok. majd lesz egy pár kép is, csak nem találom az usb-csatlakozót, 4 hete nem raktam rendet a szobában... na, tényleg csak életjel volt. hahó!

10/07/10

annyira jó egy orosszal beszélgetni (pl. megerősített abban, hogy van olyan, hogy orosz lélek), nekem se kellett több, előkaptam a fontos dolgokat: rádúgá májá, számászábojrázuméjetszjáVÁM, já khácsú tyibjá. szóval, Viktornak küldöm (úgyis szereti a magyar rockot!): áll egy ifjú...

meg vagyok hívva pityerbe! :)

10/07/09

hahó mindenkinek, változatlanul nem történik klintben semmi különös, hacsak azt nem veszem, hogy ma reggel Rita furcsa vallomást tett, mosolyogtunk, aztán elutazott haza, szívesen látott vendég vagyok västerasban. nem is a vallomás volt furcsa, hanem, hogy megtette, ahogy ő mondta, majdnem a nagymamám lehetne. és még azt mondja Malin, hogy a dohányosok "nem szociábilisak"... kis naiv.

10/07/07
10/07/04

holnap születésnap, a szekrény tetején vár egy kis hazai, azt fogom bontogatni.

10/06/29

beindult a glettelés, majd az egész fal megvan, jöhet a tapéta meg a festés. hoppá, kerestem ma 450 koronát, ki tudom fizetni a heti kajámat... lassan nullszaldóig szalad velem a ló!

hihetetlen, mennyire enyém, belőlem/nekem szól a karnevál, mostani kedvencem: aki kanálisban tanult lélegezni, annak a tiszta levegő büdös.

furcsa, most érzem először - azt hiszem először (illetve nem is az előszörön van a hangsúly, hanem a tartamon, ennyi ideig sose nyeltem) -, hogy elhazudok valamit, kitapintható a hiány, természetesen Juditról van szó és természetesen nem-Juditról van szó, külső és belső gát fennforgása van egyszerre, úgyhogy most sem leszek konkrét, de ha valaki részleteket akar, olvasson romanát vagy nézze meg freddy kruger kalandjait az elm utcában. 8-) nem tudom, meddig lesz így, csikirízi.

de vissza klinthez. a "főnökömmel" (Főnök csak egy van!), Steennel remek együtt dolgozni, tiszta munkaverseny, de olyan nyálas ("nyugati") értelemben: együtt versenyzünk a disizzel, naponta 3 kört tolunk, cca. 5-6 óra a meló naponta, izzadunk, mint a lovak, de tényleg jó érzés, mert egymás keze alá dolgozunk. kár, hogy lejáratták a hr-t, biztos sok tanulnivaló áll még előttünk, "magyarok" előtt. még két dolog Steenről. az egyik, megigazította a gerincemet, akkorát ropogott, marha ijesztő volt, azt mondta, most már jobban fog áramlani az energia bennem, mert volt egy törés a csigolyákban. :D a másik, hogy qrva gazdag ország ez, a fickó megiszik naponta x liter üccsit - mondom, izzadunk -, annyit teszek hozzá, hogy 2 deci szmúti 20 korona ("dolgozói áron"), számold ki... remélem fölöslegesen teszem hozzá, hogy ő is, mint mindenki itt, ingyen dolgozik.

helyzetjelentés: a konyhában ülök a turmixgépek között, várom a bejelentkezéseket skype-on, de sehol senki (ezért is írok ilyen sokat). az ebédlőben valaki zongorázik, a tv-szobában üvöltöznek a népek, spanyol-portugál van. kimegyek cigizni (marha furcsa, csak én dohányzom az egész miskulanciában), aztán - ha senki nem jön - meccs, utána indulás az annexbe hamvashoz, épp most halt meg mr. winemaster... hahó!

10/06/28

két napja az annexetben lakom, sok a munka és még több lesz, de az maniért, hahó. valami gipszkarton falat kell glettelni, rádobni egy tapétát, aztán festeni, 150 korona/óra lesz a díj. amúgy nincs semmi, meleg van, most jövök a tengerről, csobbantam egyet, már megint fölcsúszott 17-re egész kellemes. hahó!

ps: mondtam már hogy a karnevál zseniális? ;-)

10/06/25

sátorverés, biciszerelés. ma csomagolni kell, utolsó éjszakám ebben a házban. pont 4 hete jöttem!

10/06/24

tűztűztűztegnap este nyárközépéj volt, itt nagy tüzeket raknak ilyenkor és - az elmondások szerint, mert ilyet nem láttam - boszorkányokat szoktak égetni. most már az ősz felé közelítünk, rövidülnek a nappalok, lassan tovább fog tartani az éjszaka 4 óránál... a stégen kellemes beszélgetés egy dán nővel (Anita), valami házfelújításban van, lehet, segítünk neki, jön le 3 hétre. örülök, mert csinos, kedves és főleg: avatottan taníthatna beszélni, sérült gyerekeket oktat erre, kíváncsi vagyok, velem mire jutna, tegnap a jeg hedder-t gyakoroltuk...

megjött az első küldemény! bent voltunk érte nykobingben, kaptam levelet, füzetet, angol segédeszközöket, tuszn ták érte! 8-) munka után fürdés volt, 17 fokos a víz, egész nagyot tudtam úszni, mindjárt megyünk Evához teára.

10/06/22

megkerestem az első dán pízt, 2 másodpercig nálam is volt, aztán odaadtam Lászlónak cigire (lásd lentébb), majd szerkesztek egy munkakereső papírt, kitesszük pár helyre, sokan nem járnak ki rendbetenni a kertet-házat, volna munka elég, a tulajoknak meg nem tétel pár százast kiadni, van remény.

no photohelléékhelléékvasárnap koppenhágában voltunk Casper szobáját kifesteni (ahogy László mondja az ingyenmelót, betét a karmabankba), utána (du.) kiugrottunk christianiába (wiki) szétnézni.pár képet fellövök ide. 50-100 korona egy gramm fű, a hasisra nem emlékszem (a kávé olcsóbb, mint itt, a centerben..). furcsa volt fotózni a táblát, az egyik drogárushaver ott állt mögöttem. látványosan úgy tartottam a gépet, hogy lássa, nincs ember a láthatáron, nem hiányzott sem verés, sem gépelkobzás...

jáccóhellebeültem egy kicsit az egyik bárba, egy zenekar játszott vagy próbált (2 ember volt bent), egészen jó hely volt, majdnem ittam is egy sört, de nem, menni kellett hazafelé. pedig egy akvavit is le fog csúszni valamikor, anélkül nem megyek haza!

máskülönben 4 napja rémálmok - úgy magyarázom magamnak, hogy ez a tisztulás (vö.: katharszisz [a mai görögben patyolatot jelent]) folyamata -, hosszú esti skype-olások, munka, néha erdő vagy tenger. hahó!

 

10/06/18

László hozott norvégiából egy csík piros malbit. (hahó Marci!, bár [kis] unikumot nem hozott...) az a jó, hogy a jövendő gyerekem elég rossz kilátásokkal indul a jelek szerint, mert az hagyján, hogy én impotens leszek (ez a csíkon van), de ha mégis megfogan, a doboz szerint terhesen cigizni = harmolni a bébit, de ha nem is a nő dohányzik, valaki tuti, a másik oldal szerint meg az is szíriöszli harmolja az ádörzt, inkluzíve viselős nőm. csöcs. :P ja, ellenpontként álljon itt a Szega által népszerűsített nóta, a földlakó...

még valami Marci bácsinak: néhány napja fenn van a tyúbon az apostol-induló!

szolgálati közlemény: Simo majd minden nap jön a laptoppal, állítgatja a wifit, de ingadozni fog, azt mondta, hol elmegy, hol nem, no meg a jövő héten úgyis költözünk ki a házból, akkor ritkábban leszek jelen a mátrixban.

10/06/17

naplecsak egy kis életjel, rég írtam, egy hete már. kezd a melószezon beindulni, de még egyedül vagyok a konyhában a mosogatnivalókkal, úgy 30-40 emberre való cucc vár rám naponta 3x. közben festés-mázolás, favágás, -hordás stb. elég kevés időm volt most szabad, azt meg főleg este egy-egy biciklizéssel töltöttük. van klint mellett egy gyönyörű erdő, elvadult fenyves, ápolt bükkös, mellette tenger. a kép valamelyik este készült, újabb giccses izé, szégyellem magam, de hát itten ez van.

trambulinpersze van, aki élvezi mellette az életet! :) László épp az amerikai lédizt, Jessicát és Camillát szókakáztatja. (hallom Marcit ahogy föltenné a kérdést, ha épp ő lenne a képen: ki az óceán császára?!) a lányokban az a legszimpatikusabb, hogy ők sem tudnak (igazán) dánul... és még mielőtt valaki megkérdezi, nem, nem csapom a szelet, nem látszik ugyan, de egyikük 15, másikuk 14...

menek vissza dolgozni, hahó mindenkinek!

10/06/10

nahát beírtam a gugli képkeresőjébe, hogy museum mass (merthogy nemsoká lesz a 2.) - és láss csodát: a tavalyi plakátomat dobja ki első helyen. :) egy éve és három napja tettem fel az első és a végső plakát-változatot. mozgalmas időszak volt...

10/06/10

talán igaza van hegelnek és nietzschének (no és martinusnak, de őt még nem olvastam, róla nem nyilatkozom), amennyiben a megszüntetve megőrzés és az örök visszatérés hasonló, netán ugyanaz – megszüntetve megőrizve/más maszkban visszatérve. (érdeklődőknek: aufheben és ewige wiederkunft…)

ifjúkorom Abihaillal kezdődött, jó néhány betűt megnéztem az abc-ből, a szellem, a csikó tapasztalt ezt-azt, közben elidegenedett magától rendesen, aztán jött a pokoljárás, majd a rönesszansz, és (ha minden igaz) A = A, ezt mint lehetőséget mondom, ezért a talán az elején.

erre is dániában kellett rájönnöm, nem az egyetemen vagy a könyvtárban, mondhatni:

„i have only come here seeking knowledge
things they would not teach me of in college”…

10/06/10

BOLDOG MARGIT-NAPOT, ANYA!

10/06/09

két idézet csak estére, az első stingtől, a második kálnoky-hölderlin patmoszából való (a fordítás szebb, mint a német):

"Only hope can keep me together
Love can mend your life but
Love can break your heart"

"De ahol veszély fenyeget,
fölmagaslik a menedék is."

["Wo aber Gefahr ist wächst
Das Rettende auch."]

ez utóbbihoz weiss jános megjegyzi, hogy - egyes számba téve -

"egy ismert német közmondás variáció[já]ról van szó: »Wo die Not am größte ist, ist Gottes Hilfe am nächsten.«"

- és ez az isteni segélyvonal már csak hamvas miatt is tetszik (a zuhanásban mária nevébe kapaszkodni - lehet). no meg ingyen (de legalábbis pénztelenül) is lehet hívni, sőt! mint az látszik, olykor hívni se kell - közel jön, magától. tudja.

du. megismerkedtem az angyalkészítő hölggyel, azt mondta, ha vége a 6 hetes őrületnek, megpróbálkozhatok egy angyallal! gubizza az alapanyagokat (hallod GG?)! este fát szállítottam Evának, hálából kaptam kávét meg beszélgetést, az ő információi alapján a dán átlagkereset nettó 10e korona, még erre is azt mondom, hogy dzsí!

tényleg vicces nyelv a dán, azt írják jeg hedder és azt ejtik (kb.): jáj höde... persze erről a szakálas vicc jut az ember eszébe:

A székely, az angol és a francia bizonygatja egymásnak, hogy a saját nyelvük a legbonyolultabb. Az angol azt mondja: - A mi nyelvünk a legbonyolultabb, mert úgy írjuk, hogy S h a k e s p e a r e és úgy mondjuk, hogy sekszpír. A francia azt mondja: - A mi nyelvünk a legbonyolultabb, mert úgy írjuk, hogy B o r d e a u x és úgy mondjuk, hogy bordó. Erre így szól a székely: - A mi nyelvünk a legbonyolultabb, mert úgy írják, hogy G a r a és úgy mondjuk, hogy vasútállomás.

10/06/09

oleelsősorban Gyöngyvérnek szóló poszt. ha még kétségeid volnának a szektasággal kapcsolatban, hallgasd meg a pasast, van fenn előadása németül is az oldalán, aztán oszd meg, én tegnap kaptam tőle egy könyvfejezetet, a címe: martinus, darwin and intelligent design. kíváncsi vagyok. (kicsit elázott a cucc, kint maradt a bici csomagtartóján, most szárad.) elvileg mégiscsak (bio)kémikus volna - képzettségét tekintve. László csak mr. kosmologinak hívja Olét...

10/06/09

kuzenéknem pötschöltem, kinyomtam a hálóra az új monomániát (még 1x köszönöm, doktor úr!), egész nap ez szól. valamikor fogok találkozni ezzel a pasassal, és elmondom neki, mennyire fontos évek óta, még akkor is, ha naponta valszeg 100 ilyet hall és piszkosul unja (vö.: gg & menyus...). olyan durva volt, mikor megtudtam, hogy Kuzenék az ő zenéjére esküdtek. meg tudom érteni, csak kicsit csalódott vagyok, hogy elvették az én esüvőm unikalitását. nem baj, ezt ismételni nem szégyen. ISTEN ÉLTESSE MÁRTIT ÉS KUZENT! 3 napja voltak 2 éves házasok.

még egy kicsit visszatérve a találkozásra: ha meglesz, azt is elmondhatom, hogy ő az első, akit vegzáltam, igazából két ember volt, akit zaklatni akartam magammal, az egyik nádas, aki egy időben sokat volt fönn a könyvtárban, furi volt helyszámot adni neki, mert annyira kikívánkozott belőlem, hogy megköszönjem neki a párhuzamos történeteket, de aztán elnyeltem, nem azért jött, olvasót meg nem terhelünk. a másik kornai jános volt, vele váltottam is pár ímélt, miután elolvastam a hiányt. írta, hogy ugorjak át a collegiumba, amikor ott lesz - épp mo.-n volt azokban a hónapokban -, dedikál, meg válthatnánk pár szót, hogy bőccsész létemre mivégre is olvasok közgázt, pláne "régit", nagyon kedves volt, szép emlékeim közt tartom számon a "levelezésünket". de nem mentem el, valahogy olyan hülyén éreztem volna magam, a kis idióta a nobel-várományossal, mit mondhattam volna neki? nagyon szerettem olvasni az ő könyveit. közgazdaság/társadalomtörténet - érthetően és számokkal alátámasztva. valami hasonló élmény nekem, mint amit Marci mondott a durkheim-könyvről (az öngyilkosságról), hogy a módszertan csillámló tisztasága, metsző élessége kvázi-esztétikai élmény.

szombaton hazaértek a plakátjaim - megnyílt az oszk-ban is a kiállítás. majdnem egy éve már, hogy elkészültek, te jó ég! próbálok képet szerezni, ha sikerül, felteszem.

szega írta, hogy mostanság érti, amiket iderakok, most nem tudom, ez dicséret-e? :) mindenesetre egész más benyomások érnek itt, mint az olvasmányaim között, ennyi a titok, nem a szokott köreim mélyítem a magányos körtánccal.

10/06/08

wckikötőfürödtem a tengerben 2 percet! 16°-os, kemény menet volt, de megérte, már régóta stíröltük egymást. vasárnap este 3 kiccsaj belemászott ugrálni pár másodpercre, gondoltam, akkor nehogy már egy magyar legény ne bírja ki a karcos vizet. s lőn. (Ká! eztán rijeka helyett idejárunk, okés? 8-)) ha már tenger, teszek fel 2 képet a klinti kikötőről. nem egy rotterdam, az hétszentség, de közműves, mint az látható...

angyalkákaz angyalkákat üvegből készíti László egy ismerőse, kint vannak a ház előtt az asztalon, 50 koronáért el lehet venni egyet. a center tele van a hölgy munkáival, marha aranyosak-szépek.

amúgy semmi különös, ma mázoltam tovább az előadót (nem esett az eső) és szállítottam fát Evának, nem volt otthon, hagytam neki a homokban egy szmájlit. péntek estétől indul az üzem: onnantól a konyhában leszek mosogatófiú, első lépés a szamárlétrán. erről jut eszembe egy ismeretlen li taj-po-vers:

"szamárlajtorján
fölfelé vezet utam
abihailhoz"

félrevezettem a jónépet, ez itt nem klintegarden, mint azt ma megtudtam Charlottétól, az csak egy háznak a neve, elnézést. lépek sétálni még egy kicsit. hahó mindenkinek!

ps

ha valakinek megtetszett a kis kece lányom (lásd lentébb) és szeretné hallgatni mp3-ban, dobjon egy mélt, gróf úr gyors reagálásával lehetővé vált a konvertálás, kell-e mondanom, hogy vagy egy órája megy végtelenítve a foobaron... még valami: imádom László gépét, villámgyors, klikk a ps-en és mire elolvasnám, hogy inicializál, már fut is a progi, zsír!

10/06/07

melósesik az eső, nem tudok mázolni. reggelin túl, minden nap új emberek vannak ott, egyre nehezebben jegyzem meg a neveket. tegnap Simónál voltam teára, jót beszélgettünk, furcsa volt hallani egy finn-svéd-kanadai-norvég élet történetét. még sajnovics jános is szóba került, ha már finn-norvég vonalon mozogtunk... nyelvtöri rlz. a sok emlék közül eszembe jutott néhány finn szó, ami a finnugor rokonság bizonyítékai között van, mint pl. a finn "pää" - m. "fej". vicces volt, ő nem szereti kaurismäkit és nem ismeri matti pellonpää-t a legnagyobb (legszeretettebbem) finn szinészt, igaz, gyerekkora óta nem él otthon, no de én meg magyarországról ismerem őt. vigyázz a kendődre, tatjána! no és természetesen bohémélet!

újra a karneválba ugrottam, remekmű, nem győzöm ismételni, minden mondatból sugárzik a zsenialitás. disznóság, hogy a kiadója levetette a terebess.hu-ról a művet, még jó, hogy nálam van az első kiadás. terebessék szerint fölpakolták a szöveget, de nem; oké, a kiadó nyílván a kötetek eladásából él, de szerintem ez rossz politika, kizárt, hogy valaki a neten olvassa el az op. magnumot, viszont szöveghelykeresésre és kedvcsinálónak marha jó volt az e-text. magyar szűklátókörűség és abszolút hamvas intenciói ellen való.

kuzen, ha olvasol, tényleg kellene a talán, mert azt bezzeg nem tettétek fel a tyúbra... ne a nedves bugyijú kislányok kegyeit keressed már, hanem bastinak toljad fel az igét! X-|

10/06/05

ha valaki akar küldeni egy karton cigit vagy egy üveg unikumot :), csak nyugodtan, itt piszok drága ugyanis az élvezkedés, hacsak a rózsaszín-őzikék-a-naplementében-simogatják-a-fülükkel-a-selymes-nyuszikat-nézést nem számítjuk. szóval a cím:

Martinus Centre
Klintvej 69
DK-4500 Nykobing Sj.
Denmark

ha valaki komolyan veszi, akkor Lippay László névre küldje a cuccot, őt mindenki ismeri itt.

még valami fontos: ha bárki tud olyan melót, amit neten keresztül lehet csinálni, nem igényel állandó kapcsolatot, írjon egy mélt. webszerk., plakát, korrektúra, bármi jöhet! üdv: cs.

10/06/04

kaccshalihó! majdnem teljesen dokumentarista jellegű bejegyzés. befejeztük lényegében a foredragssal mázolását, egész kicsi maradt, amihez már nem kell állvány (jutott is eszembe heidegger többször [még nem tisztultam ki egészen], bár ő asszem tán mást értett gestellen...), szétszedtük tegnap, ma lászló elment bergenbe egy hétre, enyim a kecó...

örülök, hogy távol vagyok szegától, mert kifilézne, tuti (pedig semmi gumipók vagy ilyesmi), napok óta zargatom, hogy küldjön serialt a csé 3-hoz, ma meg eszembe jutott, hogy net is van a világon, egyből találtam működő keygent... lehet, jönnek nyáron Bátorostúl! :) itt sírhatna, sőt bömbölhetne ezerrel, itt mindenki hótt nyugis, kicsit legalább megpróbálhatná felkavarni az állott vizet. és ha már víz: ma térgyig beslattyogtam a tengerbe, 15 fokos, holnap csobbanok.

valamint nagyon virágos nép a magyar, ha énekre nyílik a szájuk, legalábbis a külföldi zsenik szerint (magam is dániában ébredtem erre)... richard úr ugyan nem énekeltette meg a jónépet, mint mercury és a kiejtésén is van mit csiszolni (ha már szereti a gulyást), de azért érdemes meghallgatni a kis kecét.

szobakemény csákók vissza a dokuhoz! pár kép, hogy hogy/hol lakom épp (míg ki nem kell költözöm a melósnegyedbe, valamikortól ki van adva a ház) + hogy hogy néztünk ki tegnap nykøbingben (narancslé vs cigaretta). azt azért számoljátok bele, hogy itt vagyok egy hete = azóta nem ettem hús, nem ittam alkoholt...

üdv mindenkinek!

10/05/30

kedves mindenki!

rövid beszámoló az eddigiekről. miskolcról fel pestre Anyával. Főnökkel, Gyöngyvérrel tali a csalogatóban, másnap vonattal ki a reptérre, irány malmö. első repülés volt, be voltam rezelve eléggé. mázlim volt, egy kollégával utaztam, foglalt nekem helyet ablak mellett, nézelődhettem, de ami még nagyobb mázli, a buszból kiszállva (f1-en) láttam Anyát és Őt a teraszon, integethettem még nekik. repülni nem volt kellemes csalódás, inkább kényelmetlen volt (alig fért el a lábam) és nyomasztó, alig vártam, mikor mondják be, hogy ereszkedünk. mondjuk budapestet és a dunakanyart jó volt látni felülről. tegyük még hozzá, hogy vácot nem… a tengert sajnos nem láttam, tejföl volt alattunk, a hídig várni kellett vele. most meg itt van kb. 100 méterre. László és Helle felkapott a reptéren, irány koppenhága (gyönyörű), ott egy kis pihenés, kávé, majd indultunk ketten tovább klintbe, ill. maga a center klint előtt van, tán klintkert a neve. ha minden jól megy, itt fogok élni októberig.

első benyomások:
- nyugodtak az itt lévő emberek, egytől-egyig.
- a nap piszok későn megy le, tegnap 11 után láttam meg az első csillagot. azt ki is választottam.
- a tenger hideg, 12 fokos, csak kézzel érintkeztünk, azért megsimiztem a buksiját.
- próbálok leszokni a cigiről – nem lesz rá pénzem –, még 2 és fél csomaggal van, tegnap 7-et szívtam, ma eddig 3 volt, pedig még csak egy óra van, vissza kell venni…
- itt tavasz van, épp nyílik az orgona…
- tegnap voltunk bicajozni, láttam közelről őzet és nyulat, ha minden igaz egy-egy fotóra is megadták magukat.

ha minden rendben lesz a géppel, teszek föl fotót, de kellene serial a cs3-hoz, addig lappangás van, nem tudom, mikor leszek képes feltenni ezt a szösszenetet. ja és a wifi se megy itt a házban, úgyhogy van mit megoldani. most befejezem, megpróbálok hatékonykodni gépügyben.

üdv mindenkinek!

apdét: megnéztük este az illúzionistát, egész kellemes film volt, szeretjük herr nortont. ma elszívtam vagy 10 szál cigarettát, gyorsan kellene valami pénzes munkát találni, mert baj lesz (vagy leszokom tényleg :))... most még kis újtestamentum, aztán holnap ugrás az indesign-könyvbe! jó éjt!

10/05/27

nietzschea zarathustra öregasszonyának bölcsessége, ugyi: asszonyhoz mész? az ostort ne feledd! lol! (filológia rlz, naná, de nincs besenyőben az új fordítás, viszont wildneré fenn van a mek-en [oszk is rlz]), a németet is ideteszem, hátha valakit érdekel:

"És im-ígyen szóla az öreg anyó:
»Asszonyi állathoz mégy? Ne felejtsd el az ostort.«"

"Und also sprach das alte Weiblein:
»Du gehst zu Frauen? Vergiss die Peitsche nicht!« - "

köszönet a képért! készülődés, du. menés pestre, aztán... el se hiszem. izgulok nagyon.

10/05/25

fanincs mozgókép, de van más ezerrel. majd-majd-majd, néhányan már tudjátok, néhányan tán meg fogtok lepődni. izgulok nagyon. csak úgy írtam nektek.

10/05/22

siker sikerre - és a legnagyobbakról még nem is írok, csak 2 jó dolog hirtelen.

a panoramion lévő képeimhez jött egy komment:

"JaPi írta:
Végignéztem a képeidet, megy neked a fotózás. Látszik, hogy türelmed és érzéked van hozzá. Miért nem veszel egy komolyabb DSLR gépet? Szerintem megérné."

a másik májhízlalás Drága Tanárnőtől jött a borítóra:

"Tamás, KÖSZ!!! így jó lesz, aláírom az indexét :-) Ma mind a négyen jóváhagytuk."

és jön a nyári napsugár is...

ps: Kartonzsiráf :-) & aki + nem értett egyet Zsuzsival: az alábbi 1 embernek szólt (a 4-et osszuk 2-vel és korrekt a mondat - mint azt megtudtam)!

10/05/18

hey, Kid, write an e-mail 4 me, if U read this blog...

10/05/18

milyen régóta mondom, csak eddig mindig kanttal lőttem a verebekre, kicsi rigókra, de most itt egy kis musil is a nagyból (i/101. f.), örültem neki, igazolásnak éreztem, ha magam ugyan jobban meg is okoltam ezt:

"[...] ha él bennünk némi megfigyelőkészség, jól megértjük, hogy lényünk végső felindulása közepette sem egyéb történik velünk, mint egy méhvel az ablakon vagy egy véglénnyel a mérgezett vízben: elszenvedjük csak az indulatvihart, vakon kapkodunk mindenfelé, és százszor nekicsapódunk az áthatolhatatlannak, és egyszer, ha szerencsénk van, megtaláljuk a szabadba vezető kijáratot, s ezt, utólag természetesen, megmerevedett tudatállapotban, tervszerű cselekvésnek értelmezzük."

ehhöz képest herr hegel szelleme sokkal durvább - bár asszem az ő kedvenc szavajárása ez lehetett: "de komolyaaaaaaan"... -, idézek kicsit a fenomenológiából (24.):

"A szellem élete [...] nem az az élet, amely fél a haláltól és tisztán tartja magát a pusztulástól, hanem az, amely elviseli a halált és fenntartja magát benne."

tervszerűen. csakis. :-P

10/05/13

28-ától van szobám, köszönöm annak, akinek megfordult a fejében, segít. egyéb máskor.

10/05/12

szobát keresek a következő paraméterekkel, mert nincs hol laknom (2 kórház után elköltöztettek zoli bácsiék egy padlásra, most szirmabesenyőn láb- és darvadozom):

- max. 30-40 ezerbe kerüljön (cakk-pakk)
- lehetőleg legyen csendes (a lakás és a lakók)
- nem ártana, ha - valamelyest (~10 km) - közel lenne az oszk-hoz
- ne pár hétre szóljon

úgy nagyjából ennyi. ha tud valaki valamit (az igényekből tudok engedni), legyen olyan kedves és írjon! köszönöm!

10/05/08

amúgy antisterne-iánusan alább tiszta lapot (b5, arányosan) dobtam a mélységes mély kútba. amúgy shandy papa (édesapám) nem egyszer hivatkozik locke-ra, úgyhogy nem is olyan távoli a dolog sterne-től(em). csak tán naiv inverze... s ha már mann is, akkor kapcsolódjunk vissza a feneketlenséggel a shandyhez: a regény - aj-baj -, többszöri igéret ellenére nem fejti ki, hogyan lehet a nők másik felét a bidesebbiktől megkülönböztetni?! persze feneketlenség esetén a kérdés fel sem vethető. vagyis, ha a múlt nő (miképp nietzsche várhájtja vájb), hiába a seggnyalási vágy - nincs lehetőség sem. ettől persze a múlt nem fix. izgága egy punci. már ha nyaldossa az ember.

elodázom az idézeteket. (pedig viszketnek az ujjaim; link elek.)

 
 
10/04/28

viszlát.

10/04/27

ártérártér -
áridő -
stalker -

10/04/23

vadárvácska vad -
árvácska -
gyom -

10/04/21

fejlődéstörténet 3 haikuban elmesélve - á lá talált tárgyak osztálya... (fasza dolog txt-ben szerkeszteni. ehh!)

"sikertelenül
próbáltak ölelkezni
sün és elefánt

rókámra csattant
üvöltve rágta lábát
szabadságáért

megkötött csikó
mészároskegyelemből
háromlábú ló"

10/04/17

2004 2009 ötév különbség. és még mennyi egyéb. amúgy: hétvégi hazaengedésben-lét, jegyzettömbbeli szerkesztés. durva élmények. írás, olvasás - fekvésben. csak életjel ez. ím, ingyen szóla tomithustra.

10/03/23
10/03/22

józsef attila

musil "ily bolondja" egy hideglelős tavaszi napon anteposztol... szélesfejszemosoly játszik a nyárfa levelén, a város peremén, a grékó-képen.

borderline - perem-én. s ha tudta volna, mennyire nincs egyedül, viktória szerint "A lakosság 2-3%-át teszi ki így a személyiségzavar típusok között a leggyakoribb személyiségzavar." mondhatni hát, igaza volt, amennyiben "Köztetek lettem bolond, én a véges. / Ember vagyok, így vagyok nevetséges."

"Drága barátaim, kik gondoltok még a bolonddal,
nektek irok most, innen, a tűzhely oldala mellől,
ahova húzódtam melegedni s emlékezni reátok.
Mert hiszen összevegyült a novemberi est hidegével
bennem a lassúdan s alig oldódó szomorúság.
Emlékezzetek ott ti is, és ne csupán hahotázva
rám, aki köztetek éltem s akit ti szerettetek egykor.”

10/03/21

"Az ilyen lehetőségemberek, mint mondani szokás, finomabb szövedékben élnek, ködképek, képzelgések, álmodozások és feltételes állítások közegében; ha valaki gyerekkorában efféle hajlandóságot árul el, környezete megpróbálja határozottan jobb útra téríteni, fantasztának, nyápicnak, okoskodónak vagy szőrszálhasogatónak nevezve előtte a nemkívánatos emberfajta felnőtt példányait.
Ha dicsérni akarják, idealistának is nevezik az ily bolondot; akárhogy is, mindenképpen életgyengeségére célozgatnak, mely a valóságot nem képes üstökön ragadni, vagy kényeskedve kitér előle, a valóságérzék hiánya tehát tényleges fogyatékot jelent nála. A »lehetséges« azonban nemcsak ideggyenge egyének álmodozását öleli fel, hanem Isten fel nem serkent szándékait is.”

10/03/20

bejárat"budapest, budapest, te csodás, ez itt pest, ez itt a kánaán..."

kertitörpe helyett -mellszobor és nem is pesten, budán, no de kicsire nem adunk (vagy ha kicsi, hát játékos). el kéne indulni, nincs bagóm, magányosan lötyörész bennem a kv. aki nem dolgozik ma és teheti, menjen erdőbe, én azt tenném...

akinek megvan a levitáció a kampec dolorestól, adja kölcsön, gyerekkort idéznék!

10/03/19

folytatódó nagyvadászat, beleugrottam a tulajdonságok nélküli emberbe. közben alkotom a kultúrmémológiai médiasztorit, hogy kellően obskúrusan fogalmazzak (muszáj).

10/03/16

búcsú anyás hétvége után búcsúeste volt, az egyetlen nyitva tartó helyen ért véget. közben elindult a martinus-szájt, próbaüzemmódban van, akinek van építő javaslata, írjon egy mélt. elolvadt a hó reggelre és kivirágzott a sárga krókusz is a kertben, lassan kinyílnak a jácintok és a tulipánok is.

10/03/09

meló után ittam két sört (280/korsó) a wichmannban (ázzek, fenn van a wikin!) pseudo-xenophónnal, zsivány volt. csoda, hogy ezt a láthatóan lepukkant, bringás értelmiségit nem akarták felszedni a mögöttem ülő csini csajok? az.

10/03/09

mi :)megihletett a születésnapság, dúdolgatom is magamban, hogy

"szép esténk lesz, ha egyszer majd megöregszünk, sose veszekszünk [!], ülünk a kandallónál, fogjuk majd egymás kezééééét..."1

bár az is igaz, hogy amikor így nézek majd ki, mennem kell nénikérni, miszerint zsuzsikanénikérem... (írásbéli kontraktust szerkesztettünk az fb-n.) esküvő a veleméri templomban, lagzi segesváron. (ezt már én teszem hozzá.)

___________

1 akinek kell a nóta vámosi jános előadásában, csak szóljon...

10/03/08

kuzena KUZENOMmal rengeteg dolga van ISTENnek, tegnap a neve (ANTONIO), ma a születése napja mián élteti. tartsa meg ezt a jó szokását nagyon sokáig! ölellek, KUZEN!

apdét: saját fotójával ünnepeljük.

10/03/04

sternea napos oldal jut eszembe legtöbbször a shandyről. nem tudom, olvasta-e, Kapitány úr, ha nem, kötelező darab. hihetetlen finom dolgot csinált határ úr. nem is elsősorban finomat. gazdagot.

van valami bizarr abban, hogy az ötvenes évek közepén kijön a magyarul a felforgató shandy szexkuthy előszavával, nem néztem a példányszámot, de nem volt exkluzív birtokba venni a kötetet, az ár meg a vilirklassz átlaga volt, ezzel sem húztak befogadót, mint - talán (vita tárgya volt) - '85-ben a karnevállal. s ha már hamvas idejött, megjegyezném, hogy örök hála neki, miatta sterne-öztem először is, most is, úgy tűnik, feltételes reflex lett a karnevál -> shandy. szinte kár, hogy a fordító nem "profitált" a regényből annyit, mint béla bá. ha elhiszem, hogy a heliáne a legradikálisabb határ-mű, akkor az édes kevés. pedig milyen reménykedve szereztem be pár hónapja az első kiadást.

még egy dolog. digitalizálni csak pontosan, szépen stb., de tényleg így volna érdemes. pontos, informatív és szép.

10/03/01

ha valaki tud melót (web, plakát, könyv, ilyesmik), azonnal szóljon, közel a koplalás...

ma délben láttam a kertben az első méhecskét, a krókuszokon és a hóvirágokon kóstolgatta a tavaszt. (este már csak meztelencsiga és giliszta vendégeskedett.)

csináltam a hétvégén egy szájtot Kedves Olvasónak és jövőbeli olvasóinak, ha majd kimegy élesbe, linkem (a két hetes parkolópályán ácsorog a domain).

10/02/25

és a két bennszülött budapesti szorítva, majd leesett állal nézte, ahogy a busz megáll a palota út kanyarjában felvenni Kedves Olvasót. aztán bicire ültek és mentek a dolgukra.

10/02/20

rahankedves kolléga jóvoltából följött a '86-os nocnás. amikor visszahozta, átlapoztam. ha ő vígasztalhatatlanul csalódott is volt a pif és a bűvös szekrény hiánya miatt, jómagam megrázómód tudatosítottam, hogy a mellékelt hölgy volt életem első pszichoszexuális élménye(inek egyik legelsőbbike). és még ma sem tudok beletörődni, hogy rahané lett. ennek az érzésnek csak egy idézet adhat méltóképp hangot: "ne! ne! aaah!!!"

10/02/16

gáza mellékelt képet természetesen szegának küldöm (meg mindenkinek, aki szereti [nem szegát]). úgy kell elképzelni, hogy kontaktos megint ez a xar, de nem akárhogy. a két evőpálcika + a súly (a faág) fölfelé nyomja a csatlakozót, a nagy favilla meg hátrafelé. így akár hidegzuhany nélkül is lehet tisztálkodni. az az igazság, hogy határozottan fejlődik a technikai megoldókészségem, hisz egy megveszekedett gumipók sincs az egész megoldásban! az is határozottan pozitív, hogy az áram se baxott meg és a szerkezet se akart még felrobbanni...

10/02/10

két adalék. a scholem-arendt-levélváltás az egyik, a másik a györgy-tatár-vita (ami alighanem ismétlés a - felőlem nézve - lényegi kérdést tekintve). majd írok pár sort erről, most viszont indulnom kell be.

10/02/09

a tűzön nincs átkeléstöbbször márai jutott eszembe a film alatt: szlávok... kissé szürreálisak voltak most (és nem az eltelt-megváltozott idő miatt), a szerelmi szál kifejezetten így jött most le. a tűzön nincs átkelés hirtelenjében az egyetlen, ami eszembe jut a "háborús" filmek közül, amiben egy halott látható.

líra: egyszer jó volna megkóstolni egymást oroszhonnal.

10/02/06

madarakazt hiszem tegnap figyeltem föl rájuk (a ligeten át bringáztam), mármint, hogy nem varjak ezek, hanem valami mások. reggel ébredési kóma, kv-cigi a kertben és ott nyüzsögnek; bejövök a gépért, dagadt szem, félálom, ez lett belőle. azt persze nem sikerülhetett elkapni, milyen hangja van egy madárrajnak, ha nekiindul. két dolog jutott eszembe - és nem hicskok volt az első, hanem az egyiptomi csapások. félelmetes a tömeg még ilyen pici madarakból is.

tovább tart a tatár-szerelem, most az izraelt olvasom. gondolkodtam, felnyomjam-e a legmegrázóbb részt? hogy "giccsesítem"-e a gesztussal? vagy hogy ha utalok a györgy péterrel folytatott és-beli vitájára, akkor tompul e lehetőség éle? döntsétek el, az én döntésem a szöveghely (tatár györgy: izrael. tájkép csata közben, kalligram, [pozsony,] 2009. pp. 66-67.).

"A Jad va-sémben külön emlékhelye van a több mint egymillió meggyilkolt kisgyereknek. Egyikük édesapja állíttatta. Növényekkel sűrűn borított halom, alig emelkedik a föld fölé. A tetején és hasadékszerű bejárata előtt csonka betonoszlopok meredeznek, folytatásukat a legkülönbözőbb magasságban törték le, nincs köztük két egyformán magas. A domb gyér növénybundáján sokhelyütt átüt a szikla. Mikor az embermagasságú hasadékon mintegy átbújva belépsz a domb alá, teljes sötétség fogad. Ebben a koromsötét derengésben kezedet egy kapaszkodóra teszik, s te ennek mentén botorkálsz tapogatózva végig valami keskeny, áttetsző hídfélén, amit minden irányból a világűr feneketlen éjszakája vesz körül. Lábad alatt ugyanaz az éjszakamély, amely előtted és fölötted, s e mélységben sok-sok kicsiny, távoli csillag ragyog hunyorogva. Aztán ráeszmélsz, hogy valamennyi hunyorgó csillag, alattad, fölötted, körötted, valójában egyetlen gyertyának a fénye, amelyet egy végtelenített tükörrendszer sokszoroz köréd. A sötétből egymást váltó férfi és női hangok parányi, elmúlt gyermekneveket sorolnak: neveket, helységeket és életkorokat. Különben csend van. Mikor már kevésbé sírsz, a meleg csend magába burkol. Jóleső, nyugodt sötétség. Akikkel együtt jöttél ide, nem látnak téged. Mint rég látott vendégük köré, a kicsiny csillagok barátságos kíváncsisággal köréd gyűlnek, eggyé olvadsz meleg szomorúságukkal, amíg botorkálsz az éppen csak derengő hídon, a sötét mindenségen keresztül."

10/02/04

statihmm, ez izgi, ezt mondja a szolgáltatóm. hogy mikre keresnek emberek... :P

felraktam kedvenc tatáromat (néhány sajtóhibát javítottam). a karnevált és őt egyszerre olvasni isteni élmény. legszívesebben visszaugranék hamvasba, morfondírozok, szabad-e most ezt nekem? más, iq-tól kaptam egy mélt, megosztom, hátha nem mindenki ismeri:

"Egy kis tudomány
Egy emberi DNS 75 MB-nyi genetikai információt tartalmaz. Egy spermium így (mivel hím ivarsejtből származik az utódláshoz használt info fele) 37,5 MB-ot. 1 milliliterben 100 millió spermium van.
GONDOLATMENET
Általánosságban egy alkalommal 2,25 ml-t lövellünk ki 5 sec alatt, így a hímvessző sávszélessége: (37,5MB x 100 millióval x2,25) / 5 = (37.500.000 x 100.000.000 x 2,25) / 5 = 1.687.500.000.000.000 = 1687,5 Tetrabájt/secundum. Tehát orgazmusonként több mint 2 millió CD/sec.
KOLOSSZÁLIS
Láttam egyszer 1 informatikai oktatófilmet, ahol 1 hölgy egyszerre három interfészén fogadott ilyen mértékű információhalmazt.
Akkor Ő egy technikai zseni vagy kurva?"

a válaszom egy másik számítás volt, amit mi eszközöltünk. szép napot mindenkinek!

10/02/02

ennél finomabb adagokban nem is lehet már a karnevált olvasni, fél éve tolom. a második alkalommal is gondoltam rá, hogy kifejezetten megfelelne a regény intenciójának/poétikájának a lassú, szaggatott olvasás, most összejött, ha egyéb okok miatt is. tegnap az utolsó 2 oldalt hagytam meg. mára?

gyógyulnak lábujjaim a fagyizásból, ha valakit érdekel, így néz ki egy (két) 9 napos fagyási seb. :P

10/01/28

abihail, ó, abihail... (ó, antennis?) abihail haldoklik, és tán mindegy is, hogy mi van vele. abihailt fölkölteni nem lehet, ő csipkerózsika, ő - mint mindenki. fölkölteni nem lehet és ha lehetne se szabadna.

antennis-e van? lunyacska amúgy nincs. furcsa, hogy mégis "emberhez" (antennishez) kapcsolódik a lunyacska (bélánál).

maszk. épp határán vagyok, hogy erőszakkal vegyem le - a magamét... most hirtelen nem is tudom, béla elmegy-e eddig, hogy még az is antiszakrális, hogy a saját maszk levehető-é?! (ami csak kérdés - néköm...)

10/01/27

gg játékgg-t népszerűsítem e helyt:

"Szombaton az Orlay utca 2/b-ben (a Gellért térnél) játszóházat tart a Kiss Áron Magyar Játéktársaság. E napon én is ott leszek néhány kirakómmal, ha van kedvetek gyertek és látogassatok meg, nézzetek körül!"

10/01/26

új teló: 30/732-1500

10/01/26

dvdaz orákulum találta a digitális éterben ezt a roppant izgalmas designnal készült dvd-lejátszót.

kaptam szegától sim-kártyát, csak a telóm nincs nálam, úgyhogy este megy majd egy körmél az új elérhetőségről. aki kimarad, egyrészt: szorri, másrészt: írjon!

10/01/25

kis elvtelen getszi voltam mindig is, az ablaknézők tudják, de elhappolták a terítést előlem. lesz még :'( és fogaknak csikorgatása!

helyenként egész' szórakoztató, hogy a sapka-effekt mennyire valós. hol a szeretője voltam xxx-nek, hol az árulója, hol - ad absurdum-e? - a kettő együtt... de uez elmondható még néhány (no nem sok) emberről. büszke is vagyok rá, azok után meg pláné, hogy Szindbád zsidó! (ha valaki nem tudta volna.) és - ezt rakjátok össze - ma a farsangi (vagy milyen) oszk-rendezvény (fő?)szervezője megkérdezte, eljárnám-é a nyitókerengőt (bécs, bécs!) andreával? ugyan nem mondtam se nemet, se igent, de szeretném. (judit azt írta, nem is tudok táncolni, pedig ő fényképezte a. d. 2004 [?]...) dörgölőzési karrierem középfokúja lenne, ha egy főig.-gel hoznának össze, utána a szamárlétrán egyből - minimum! - miniszterre szeretnék ugrani!

ázz, olykor arra gondolok, mi lenne, ha egyszer benőne a fejem lágya, emberré válnék, eltelne sok év, majd pölö mcpályáznék an plüsz elnyernék egy oszk-főig.-hez hasonló széket, vajon valaki fontosnak érezné-e, hogy idézzen az ablakból á lá (lásd a végit). asszem - remélem! - büszke lennék; próbálnék utalni rá, hogy eriggyetek, mossatok szájat, "jancsi" (forrás: miért éppen alaszka?) kényes.

volt bennem elhatározás, hogy nem írok itt az osziról, de annyira biztos sok-sok ember benne, hogy andrea röpül tavasszal (közállapotainkat ismerő [-ni vélő] bukiknál alacsony a szorzó), innen mi marad? a plebejus daráló póvergombja.

és a vele szövetséges értelmiség... - gondoljátok meg, proletárok!

10/01/25

"szerelmi" kudarc hamvasnál (forrás):

"[...] a toronyban alszik, és a tornyot a csipkerózsa befutotta, és nem tudtam őt felébreszteni, és még senki se tudta, és soha nem is fogják felébreszteni. És ez nem azt jelenti, hogy én őt feladtam és magára hagytam. Gyáva. Tehetetlen. Vétket követtem el, hogy szégyent vallottam, és otthagytam őt tornyában, aludni tovább? Ott kellett volna maradni. Először a gitárral ébreszteni. Aztán bottal. Aztán a tornyot felrobbantani. Addig üvölteni és tépni és ütni és őrjöngeni, amíg felébred. Így szokták? Igen. És felébredt a királykisasszony valaha? Az egyetlen megnyugvás a misztérium. A dolgokat megoldatlanul kell hagyni. Hogy az én életem vagy az ő élete sikerül vagy sem, itt már nem számít. Jó lett volna boldognak lenni neki és nekem. De az itt már nem számít. A misztériumban nincs boldogság, nincs önzés, nincs bűn, az élet itt nem sikerül és nem jut csődbe. Itt egyszerre van az egész, egyszerre az alvásban és a felébredésben."

hogy jobban értsük – és idézzük vissza a túlvilágjárást is a karneválból – kis idézet tatár györgytől (forrás: t. gy.: a történeti tudományok és az örök visszatérés. pompeji és a titanic, in: uő: pompeji és a titanic, atlantisz, [bp.,] 1993. 70.):

"A jelenről nem tudunk gondolkodni egy megelőző múlt, a saját múltja nélkül. A mitológiákból ismert káosz, és a még részben hozzákapcsolódó ősidő nem más, mint múlt és jelen eredeti, szétválás előtti egysége. Itt a jövőnek még a lehetséges tere is hiányzik, a tegnap és a ma, tenger és szárazföld, kelet és nyugat, fenn és lenn mélyen egymásban szenderegnek. Múlt és jelen önálló létezésének hiánya annyit tesz, hogy a múlt még nem az, ami, vagyis még nem múlt el. Bizonyos értelemben azt mondhatjuk: nincs még hová elmúlnia. Az ősidő itt a létezés egészét fedi, az idő csak ősidőből ősidőbe telik. Semmi sem keletkezik, mert a létrejövés valamennyi fázisa már – egymás mellett – megvan, és semmi sem pusztul el, mert – az időben – még semmi sincs. Ebben a »világban« is élnek már emberek[,] ha nem is mondhatjuk róluk, hogy »lakják« ezt a világot. Nem tudnak egymáshoz szólni, mert mire álmukban megszólítanák társukat, felébrednek, és mikor ébren beszélnek, másokkal kezdenek álmodni. Élők és halottak vándorolnak és vadásznak együtt rendezetlen hordákban. Az időt alkotó pillanatok nem láncszerűen egymásba fogózva követik egymást, hanem teljesen kiszámíthatatlanul, semmiféle eleve adott sorrendhez nem tartva magukat. Az idő egyszerre több irányban is telik. Az emberek a múltban élnek, mert a múlt nem akar elmúlni, vagyis a jelentől különválni és megszületni.
A múlt végérvényes megteremtése az a nap, amelyik először múlik el végérvényesen. Az első tegnapi nap az ősidő egésze."

kedvenc szerzőim együtt...

10/01/22

aki fel tud ajánlani egy t-mobilos sim-kártyát (nem előfizetőset, naná), írjon egy mélt, pls, az enyém az örök vadászmezőkre távozott!

lecseréltem a hátsó féket - újra kell tanulnom a cangázást...

10/01/21

viviszekció | sziviszexiyo | viviszekcióülés (járván[y]). ajánló a modorosságokhoz (régi modorosoknak is). idézek.

"Hástennek énnemvótam felsőoktatásos meg egyemista, de a csákánnyal oda tudok baszni, ha olyan van, értve?"

"Arról bezzeg egy kurva hang nincs az önéletrajzában, hogy függetlenített KISZ titkár volt." [egy nemzet története az előzményekkel együtt olvasva!]

10/01/18

komp, pacikkomp, paciktaláltam a fényképezőn nyári képeket. lassan újra befejezem a karnevált, hatalmas könyv az, nem győzök magamhoz térni, a legutóbbi kedvenc: szeretet nélkül őrjöngeni kell...

szobanövény házat tart, aztán elmegy, vesz hátsó féket, mert úgy tűnik, az időjárás rákényszeríti, hogy ne állatkodjon tovább puszta elsővel.

10/01/16

továbbra is faludi-fordítások, most épp egy angolt (william darrell: the gentleman instructed in the conduct of a virtuous and happy life), némi magyarított szöveget fölpakoltam. jó mulatást! az amerikai nagybácsimnak üzenem...

10/01/14

graciánt olvasok (tojlsztojon túl, remek volt), illetve faludit, ő fordította az udvari embert először (németből), az 1750-es nagyszombati kiadást. bepötyögtem a kedvenc maximát (köszönet a fontért zsigri gyulának).

10/01/10

virtuálban már jól megy (sokat nyomtam a két ünnep között), igaz, ott 48 lettem, mire mindent elértem, itt az ideje a Zéletben is... még a végén feltámadok, mint nyegleo herceg?!

10/01/06

levelet kaptam - LÁJF!

"Tisztelt Pénztártagunk!
Mellékelten küldjük a csatolt tájékoztató levelet. Tiltott termék: Béres Vitalin Multivitamin pezsgőtabletta
Üdvözlettel:
Wellness Országos Önkéntes Egészségpénzt [sic!]"

és tényleg én kúrtam el, hisz nem bíráltam felül a patikust, hogy a multivitamin kiadható-e csekkre = szerepel-e az országos gyógyszerészeti intézet listáján. de add össze: a bérestől rajta van az antifront és a csonterősítő, de a vitamin nem. csöcs, télleg, én kérek elnézést! azért különösen, hogy 146 forintért inkább nem leszek a tárgyévben önadózó... (azt már csak így merem megkérdezni, vajon miért is kerül minimálisan 1900 ft-ba az utalványgyártás?!) meg kéne alakítanom a bürokraták -> bürökraták mozgalmat, koccintok minddel, hidd el.

no de hát ne búsuljatok! aka ha jó a kedved, tapsolj nagyokat! aka előre, illéri!

10/01/05

tegnap barátomnak mondtam, vigye csak el a maradék bagót, a wesselényin úgyis útba esik egy nonsztop, majd én szerzek ott. így is lett. zöld pólmól. szlim...

10/01/02

aki hírcsatornás, jelentem, linkelhet: http://csakegyablak.hu/ablak.xml (rss)

10/01/01
09/12/31

malaccal teljesfelemelő filmet láttam ma, csak hatásvadászatból tettem épp ezt a képet ki. az index ajánlója:

"Balogh Lajos az ország leghátrányosabb régiójában él, az ormánsági lét szeretete pedig Balogh Lajosban. Ezért foggal, körömmel ragaszkodik ahhoz a helyhez, ahol cigányként a rendszerváltás óta nem jut állandó munkához. De Lajos ötlettára kifogyhatatlan. A helyhatósági választásokon öt szavazat híján rekedt kívül a képviselőtestület üléstermén, ám a kudarc nem szegte kedvét, helyi böllérekből csapatot szervezett, hízlalt malacot, malac perselyt és benevezett az ország túlsó felén megrendezett nemzetközi böllérversenyre. Egy film, melyben főszerep jut: a civil önszerveződés jelentőségének, egy vegyes etnikumú böllércsapat diadalának, és Kancsinak, a vérvörös mangalica kannak."

aki teheti nézze meg! itt lehet. balogh lajos 4 prezident!

egészséget, békét, boldogságot kívánok mindenkinek!

09/12/30

mikor itt laktak szegáék, életem két legszebb pitiségét tudhattam magaménak papíron, sajnos az egyik elveszett, így abból nem lett digitális emlék, az az volt, hogy a don pepénél akció van, pár ezer forintos rendelés felett (az összegre nem emlékszem, kb. 2-3 ezer ft) egy melba kockát adnak ajándékba! (bogi jó szeme vette észre a reklámanyagon.)

a másik: szega elment a cba-ba, és mert kétezer forint fölött költött, ajándékutalványt kapott, le lehet vásárolni (még nem tettük meg). figyeld az ízléses megoldást: üvegvisszaváltó jeggyel oldották meg!

némi aktualitás. márait olvasok (föld, föld!...), csalódott vagyok. (eddig tőle csak a szindbád hazamegyet, ami tökéletes pastiche, krúdyt szeretjük benne.)
1.) poétika: megint bajom van a referencialitás-"fikcióval", zavar, nagyon.
2.) magánügy: bajom van azzal is, hogy ha már - megengedem, irodalmiasított (viszont innentől nem magánügy, hanem poétikai kérdés ez is) - önéletrajz(i) a mű, akkor lényeges dolgok elhallgatottak, pl. piszokul érdekelne, hogy a megsemmisült polgári egzisztencia (lebombázott lakás, elrabolt/-cserélt arany) hogyan teszi lehetővé a nyugat-európai utat?
3. és főképp) morális elutasítás. genya leszek, nem őt idézem, hanem a 2006-os helikon-kiadás szerkesztőjét (?), aki szerint

"A lehetőségek számbavétele után minden írónak döntenie kell, meddig hajlandó közösséget vállalni a kiépülő diktatúrákkal. A német csapatok bevonulásakor még megoldás volt Márai és családja Leányfalura költözése, de a háború befejezése után a szovjet hadsereg tartós jelenléte és a mindent elnyomó kommunista befolyás egyértelműen az ország elhagyására késztette."

és sugárzik a könyvből, hogy így van. de hogy is? márai lelépett az ötvenes évek, a személyi kultuszos terror előtt, jól tette, csak nehogy már az évtizedes elnyomás, fasizálódás és a végén a náci megszállás, százezrek halála a táborokban, a fronton kisebb bűn, elviselhetőbb elnyomás legyen, mint rákosiék/moszkva kaparása a hatalomért! (nem vitakérdés, nem szeretnék összehasonlító mészárológiába kezdeni. nehogy már! bár még visszatérek, máshogy.)

ha már nem jönnék addig: boldog legyen a mindjárt eljövő 2010!

09/12/29

két kőkemény dolog jön itt össze (mert lényegi magamról most nem, még utalni se). nem tudom, emlékeztek-e, volt már itt kurt régebben. nem tudom, olvasta-e kurt a karnevált, de ha igen, úgy ő biztos egyetért azzal, hogy mr. josiah pen nagyobb gondolkodó, mint platón. ez is volt már, de idézem ismét az opus magnumot:

"Második pont. Az újság önnek nem nevét, hanem arcképét közli, s akkor valaki, akit ön nem ismer, és sohase fogja látni, fosos fenekét az ön arcképével kitörli. Ez az eset a súlyosabb –"

összeértek a szálak (ha nem is újság követte el). egyféle karácsonyi ajándék ez nekem... a gazdasági presszióról meg annyit, hogy ez volt a dm-ben a legolcsóbb. és még egy apró megjegyzés: évek szkannerolási tapasztalatával a hátam mögött is foghattam újba, eddig wc-papírt nem digitalizáltam, de tegye fel a kezét, aki ebben lenyomott.

09/12/16

és beugrott, mit adhatok - túinván - barátomnak!

- csak el ne mozduljanak a tárgyak s, ami fontosabb, én se és, ami legfontosabb, a mögöttünk/alattunk/fölöttünk/bennünk/kívülünk lévő, mindegy is hol, mindegy is, csak hit-e, hisz végül (kezdetként) minden az; istent se látták, de a metafizikát vagy a nihilizmust sem, de - apdét x.87465 - a mediális [!] dekonstrukció areferenciális kurva anyját sem látta soha senki. (kettős teher, kettős kín, kettős tagadás rlz!) enegria kell, csak pici, de erre jó lelkiismerettel áldoznék (bár ugyan hol/kinek az oltár?), pedig vonnegut-ajándék és meszlényi-ismertető is int, de mégis (ami - ugye - -morál [a 3. emelet környékén]), ha valamire, erre igen, azt tudom mondani, erre igen, holott egy órája lapozgattam - az András szerkesztte - tandorit, amiben a kedvencem ma is az alsóváros, mert az a gyönyör maga, hogy inganak a kisebb dolgok - hanem azért... olvasd el! nekem meg joccakát... -

09/12/15

fél óra tökölődés kora reggel az első fékkel. de megérte. tű! egy óra múlva élesben is próbálgathatom, aztán ebben az évben már csak du. leszek, ez is valami.

09/12/14

kambanahát, mennyit biciztem, nem is egészen haszontalan ez a regisztrálós vacak, feltéve, hogy nem felejti el az ember hetekig... de durva saccnak oké. az üdülési csekkes ügyfélszolgálaton ajándékba kapott könyvet olvastam (a hazátlan ember), jót égett az arcom a 3. fejezet elejénél, mert szeretem a pontosvesszőt...

"Lecke kezdő íróknak:
Első szabály: Ne használjunk pontosvesszőt! A pontosvesszők transzvesztita hermafroditák, amik az égvilágon semmit nem jelentenek. Mindössze azt jelzik, hogy leírójuk járt egyetemre."

de azt már nem, hogy be is fejezték. :P - gondoltam, és helyrebillent egyből színe orcámnak, mire szólított a kisasszony, túl voltam a krízisen, hiába, 3 aronson-könyv után rutinból oldok meg disszonáns helyzeteket. ahogy georg wilhelm friedrich mondaná: de komolyaaaan!

09/12/14

a rádió szerint a hétvégén -10/-16°c lesz a negatív csúcs - készülünk spanyolhon illő fogadtatására...

09/12/02

furcsa mondat werfeltől, aki a musza dagh negyven napjában - '33-as a könyv- az örmény holokausztról ír ('73-as európa-kiadás, i. 247.):

"Juliette európai világa persze ugyanabban az időben olyan mészárlással foglalkozott, amelyhez képest minden öldöklés alkalmi kontármunkának tetszett, hiszen komfortosan, a legújabb tudományos eredmények felhasználásával, nem a vadállati szenvedély jámbor vérszomjával, hanem a vadállati intelligencia matematikai alaposságával, szabatosan hajtották végre."

az európai mégiscsak háború volt, tán töbnyire fegyveres erők egymás elleni harca, nem fegyvertelen polgári lakosság etnikai alapon való kiirtása. kegyetlen összehasonlítások! nacionalista pajtásoknak kötelező olvasmány.

ha egyszer lesz időm/kedvem, kifejtem a poétikai bajomat az ilyen erős referenciapecsétekkel ellátott művekkel szemben, kifejezetten kertész azon - többször hangoztatott (pl.) - megjegyzése okán, hogy nem holokauszt-irodalmat írt, hanem regényt.

09/11/30

egy hét alatt, de ideért a valenciai lap!

szegáék meghozták a termékenységet a lakásba: plattigyerek úszkál az akváriumban. a feltehető testvérei feltehetőleg táplálékkiegészítőként végezték, szegények.

beütött a karácsonypara, ennyit az adventről... :o(

09/11/26

megmosolyogtat a szánalmas vergődő fogáskeresése. meló után csőrözök egy finn langyival a juciban azok egészségére, akik "elhívták". :o)

09/11/26

jó reggelt, sziszeli! még hogy válság van! uszkve két és fél méterrel odébb tettem ki a tápot a madaraknak, napok óta csak húzzák a csőrüket a városi zsiványok.

09/11/25

isten éltesse Valencicát!

kis szösszenet arról, hogy a felvilágosult európai etnográfus brazíliába utazik a vadak közé (c. lévi-strauss: szomorú trópusok, európa, bp., 1994. 246. örvös lajos ford.):

"Időnként ritkábban adódó esemény kelti fel az utasok figyelmét: [...] jacaré-k, ártalmatlan krokodilok nyüzsgő csapata; hamar megunjuk hogy golyót eresszünk a karabélyból a szemükbe."

09/11/23

bibót olvasni jó, de - és ez is jó - 400 oldal után nem a feltétlen rajongás van bennem. piszok kíváncsi vagyok, mi lesz az országban jövőtől. kíváncsiság, aggodalom (az ország sorsa miatt) és félelem (a magam élete miatt).

09/11/16

judit ma 2 hónapja nincs itthon. :( hétvégi benyomás, bibó-olvasás, alaszkázás, polcológia ismét (előszoba + konyha).

asszem megvan a kedvenc videóm a tyúbon, egy baj van a múvival, rövid, olyan tarr bélás időkezeléssel/vágástecnikával is el tudnám nézegetni.

09/11/13

elgondolkodtató, hogy a magyarok történelme és jelenkori története pontos illusztráció aronsonék kötetéhez: történtek hibák (de nem én tehetek róluk)... az igazán szomorú ebben az, hogy a szerzők állítása borzasztó egyszerű, a kötet fő megállapítása néhány bővített mondatban összefoglalható, inkább csak olvasmányos példahalmaz a mű az önvédő mechanizmusokról, ill. hogy miért baromi erős az ilyen "megoldásokban" az öngerjesztés.

néhány mai példa. kende péter: a pokolba kívánt móri világszégyen - nol, sándor zsuzsanna: a bíró, akit megvádoltak - 168 óra.

régebbi ügyeinkről egy nemrég ajánlott kötet ad ütős képet, csernok attila: a komáromi pontonhíd. mohács, '48, trianon, '56... de mert szemét vagyok, azért is egy gyönyörű bibó-idézetet fogok itt pecsenyeként sütögetni (abból az apropóból is, hogy sikerült a négykötetetes magvető-kiadást magamévá tenni):

"Ebben az atmoszférában az fenyeget, hogy erőtlenné fog válni, szánalmas elterelési manővernek fog feltűnni minden vélekedés, mely összeomlásunkért és újabb megnyomorodásunkért végsőleg Horthyt és kormányrendszerét teszi felelőssé. Annál szívesebben fogadottá lesz minden megnyilatkozás, mely ezzel szemben inkább a győztesek cinizmusát és képmutatását helyezi éles megvilágításba, s demokratikus magyar államférfiak árulásáról vagy mulasztásairól fog biztos adatokat tudni. Hatástalanná fog válni minden figyelmeztetés, mely demokratizálódásunk elégtelenségére mutat reá, vagy a magyar népszabadság mélyebb és véglegesebb megalapozásának szükségét hirdeti. Annál hálásabb dolog lesz maró gúnnyal emlegetni a cseheknek vagy pláne a még több gúnnyal emlegethető szlovákoknak a demokrácia cégére alatt viselt épületes dolgait. Üres frázisként fog elpuffanni minden szó, amely az országot szembe akarja nézetni a maga rettenetes felelősségével és bűneivel."

ja, csak 63 év telt el e sorok óta... vajon bibó mikor jut faludy, kertész sorsára? tartok tőle, nem kell újabb 63 évet várni, hogy a rendszerváltás utáni évtizedben agyonidézett szerzőről megtudjuk, hol a helye. (akit érdekel, elolvashatja a tanulmányt a neten is a mek jóvoltából.)

mottó kellett volna legyen, konklúzió lesz (marad): "Pero algo en nuestras mentes quedara" ["but something in our minds will always stay"]... :'(

09/11/09

hazafelé köd és nevetés.

09/11/08

hogy imádtam, amikor először olvastam a karnevált! és most is. problémaexponálásból jeles.

"Mégis, mondom én nyögve, mégis mi az ön nagy problémája?
Hallgassa meg. Talán megérti. Milyen kedélyállapotban van az az ember, akinek nevét az újságban kiírják, és a papírral egy ismeretlen fenekét kitörli?"

azért ez is van - majdnem - olyan ütős, mint a "Milyen lehet négy deci?"

09/11/03

nem voltam pár napig, nem volt net, 3 hónapja nem küldött számlát a m. telekom, aztán lekapcsolták... javukra legyen írva, számlaegyenlítés után másfél órával visszaadták a vonalat. (közben meg a tárhely is szervert váltott, hátha nem fertőződik tovább az ablak.)

gogol programfüzetközben elkészült a gogol-konferencia programfüzete, grefiti, falragasz, plakát, szerintem egész jó lett. ha képre klikkelsz, jön a pdf.

közben - és nem csak a költő miatt - feldühített a szellemi sivárság, olvasom a népszabiban, hogy

Lendvai Ildikó pártelnök beszédében arra figyelmeztetett: lopják a múltunkat és lopják a jövőnket, majd József Attilát idézve azt mondta, "húsz esztendőm hatalom, húsz esztendőm nem adom".

egy ideig töprengtem, vajon az újságíró-e a hülye és ő idéz rosszul, de tuti nem, hisz az eredetit meg nem mondta volna lendvai, pláne mostanság, mikor folyton buknak le. de azért tegyük tisztába, józsef attila ezt írta: "Húsz esztendőm hatalom, / húsz esztendőm eladom." és így már igaza is van a pártelnöknek...

09/10/25

it's...it's...

„Késő van már, ne hívjuk az Istent
Késő van már, mi basztunk el mindent”

magyarország zuhanó cirkusza... hobo megmondja a frankót, tanulságos, főképp a kommentek miatt, kis ízelítő holélünkségből. el kéne menni ma is a juciba...

09/10/20

ó, a kis faszomat má'! nem is tudtam, hogy ekkora értéket képviselek... idéznék a vateráról (mentettem is):

"A Májer Tamás (kivehető lapra nyomtatott) előszavával ellátott hasonmás kiadás bibliofil olvasók, a 18. századi magyar szaknyelv és a hazai filozófiatörténet iránt komolyabban érdeklődők figyelmére számíthat."

nem is értem, mért cba-sóleten tengődöm (épp most veszi be a gyomrom)...

09/10/16

"[...] Semmi nem
változik. A Moira
vak! Fölösleges a
létem. Teiresziasz
vak lett, de
szárnyalt. Hogy
legyek vakká?
Szárnyalni
szeretnék. Kis fasz
Ikarosz..."

09/10/13

egy barátom házánál rájött a gázművek, hogy ellenőrizni kéne a rencert így október táján, láss csodát, találtak hibát, úgyhogy 3 napra lezárták a cuccost. ő kisszoba, én a nappaliban sátorozok... még valaki? uzsoki rlz! :o)

09/10/10

banner valenszijának... ennyire kómázni...

09/10/08

struccom"kihúzta a struccom fejét a homokból!" - gyönyörű mondat, kár, hogy a 8. ker. r.kap. előtt kelletett pusztába kiáltódnia - beidézték az mkkp [lásd itt] miniszterelnök-jelöltjét. valahogy mintha komolyabb ügyekben nem volna ily hatékony a rendőrség, az ügyészség stb.

narancsnak indult, citrom lett. mára megbanánosodott a köz társasága. fakk.

09/10/01

gogolkészítettem egy gogol és a xx. század c. konferenciához plakátot, egész elégedett vagyok.

valenszija küldött újabb képeket, ha egyszer kialudtam magam, tolom fel őket az oldalra, addig is pussz neki innend is!

mucsi zoltán ismét higgadt, tapasztalatait most meg is osztja... a kedvencem a stresszalkeszes szkeccs.

megyek dolgozni, de előtte pénzkivétel, könyvátvétel, gázpízbefizetés... :P

09/09/23

na, eljött a vallomás ideje, ha már lebuktunk, kiterítek! nehéz belekezdenem, hisz annyi ember átvertem már...

szóval. lementünk a tengerre a hétvégén a Főnökkel, kicsit vitorláztuk, aztán ő elment valami kislánnyal motorcsónakázni, én a parton hevertem, persze a csajokkal, de mert bazi uncsi volt a mediterráneum így is, húztunk is föl a kedvenc ír kocsmánkba.

innen is üdvözöljük a nagy mesemondót! reméljük, továbbra is szentel középszerű figuráinknak elég figyelmet. ezen túl is igyekszünk fényképekkel támogatni a történeteket, ennyivel igazán tovább színesedhetnek. :o)

09/09/22

kis magyar abszurd. beutalt a háziorvos a tüdőgondozóba, ráírta a papírra piri cerkával: "sürgős". a következő szkeccs színhely ez amerikai úti tüdőgond. mottóul a lámpás-film egyik mondatát választanám: "ahol van tüdő, ott van tüdőlövés."

a beteg elmegy a megadott címre, talál egy nagy házat. ki van írva a kerítésen lévő táblákra, h ernyőszűrő áll., tüdőgond. stb. de hogy merre, az sehol. jó, a beteg hátrabattyog, látja, hogy célt ér, bemegy a váróba, ki van téve egy tábla az egyik ablakra: "ITT KELL JELENTKEZNI". beteg vár az elhúzott függöny előtt 5 percet, 10-et. majd leszólít egy köpenyes hölgyet, hogy csókolom, működik-e ez a dolog, tényleg itt kell-e jelenkezni?

- fél 12-ig!
- de ez nincs kiírva, hogy már ma nem fogadnak...
- mit akar?
- időpontot kérni, itt a beutalóm.
- ki írta rá, hogy "sürgős"?
- itt a pecséten a neve, x. y.
- az nem lehet, nem ez a szokás, telefonálni szoktak.
- visszautasítom a feltételezését!
- na, adja ide, megnézem, mikorra tudjuk beírni.

bemegy, kijön egy spirálfüzettel, lapozgat stb. majd tájékoztatja a beteget, hogy a doktornő szabadságra megy, utána meg sokan vannak már, be tud szorítani tán okt. 16-ra...

- ez a legkorábbi, tényleg?
- nem érti, hogy a doktornő szabadságra megy?!
- de, értek mindent...

úgyhogy laza 4 héten belül elvégzik a sürgős vizsgálatokat...

kérdések: 1. faszér is fizetünk tb-t? 2. tahóképzőbe járnak direkt a köpenyes boszorkák vagy a szakmai gyakorlat során sajátítják el a tutit? grrr!!!

és simán pofánbasznak a neten:

"A tárgyi és működési feltételek folyamatos javításával és rendszeres ellenőrzésével meg kívánunk felelni az ISO 9002 és KES minőségügyi követelményeknek, ill. eleget kívánunk tenni a korszerű, biztonságos és magas szintű betegellátás feltételeinek."

erre én - szintén a lámpásból: "az édesanyád picsáját, anker!" /kapa/

09/09/21

nincsdepuszmák valenszijába!

mehetek tüdőgondozóba, grrr. jól meg vagyok fenyegetve, hogy ha nem hagyom abba a bagót, nagyon csúnyán fogok járni (és nem arra gondolt doki néni, hogy csámpás leszek). a kis kép alatti filmet Bogi mutatta, majd nézegetem időnként emlékeztetőül...

"dohányzó otthonokat / munkahelyeket, / de mindenekelőtt / dohányzó tüdőbeteg-gondozókat..."

de van jó dolog is: 3-an lakunk az uzsokiban, 3 biciklivel társbérletben + halak és madarak (az ablakpárkányon lévő etető közelében főleg, de vasárnap reggel volt egy cinke a kisszobában, a konyhából kalandozott be, csak ott volt nyitva az ablak, sikerült kiterelni, mielőtt szétcsapta volna magát az üvegen). sőt! lehet, hogy pár napra Öcskös is kinéz... :P

09/09/17

be szeretnék lenni csak lelekes. akkor azt mondanám: szívemből - pedig fogalmam sincs, miről "szól".

Havada bulut yok bu ne dumandýr
Mahlede ölü yok bu ne ?ivandýr
?u Yemen elleri ne de yamandýr

Anu Yemendir gülü çemendir
Giden gelmiyor acep nedendir
Burasý Hu?'tur yolu yoku?tur
Giden gelmiyor acep nedendir

Ký?lanýn önünde redif sesi var
Bakýn çantasýnda acep nesi var
Bir çift kundurayla bir de fesi var

Ký?lanýn önünde bir binek ta?ý
Yoklama yapýyor bizim binba?ý
Sefere giderler çavu? onba?ý

itt van, hallgasd, a legszebbet, még ha nem is esik egybe az itt hozott szöveg és az ének telejesen.

09/09/15

beszereztem a 2 solarist. egy lépéssel közelebb a... le se merem írni.

a soderbergh-filmnek kb. annyi értelme van, mint egy ákos-nótának: semennyi. dobáljunk egymás után mutatósnak gondolt - valójában elcsépelt, megkopott, olcsó - részeket, koherencia nulla. ami másnál nem üres képsor, azt - stílszerűen szólva - annihilizáljuk, lásd pl. eső. tarkovszkij órákat dolgozik, hogy jelentéssel teljen meg, s.-nél ez szósz a jajdeszerelmesek-villantásokhoz. ennyire agyatlanul még a boci-bocit sem szabadna feldolgozni. igazából szót sem érdemel. be is fejezem.

09/09/14

tegnap leszaladunk (ok, bici) horányba fürödni kicsit. tettem fel egy képet a fézbúkra gg-nek, bizonyítandó: lehet még fogózni [bár a duna baromi hideg volt (meteurológiailag lásd jaksity györgyöt), a szombati bányató (luppa, luppa!) hozzá képest termálfürdő.] a poén az, hogy leszedték a fotót, holott semmi naughty bits nem látható, prűd cenzorok rlz! :P holott még kicsit meg is okoskodtam a fotót, de ez nem vehető észre - nem úgy, mint ezen... -, vájtszeműeknek sem, ebbe szoftveresen se nyúlkálhat sikerrel senki kíváncsiskodó.

ha már nóti bicc, gondoltam, belinkelek némi monty pythont, de nem, inkább egyből a mélyvízbe irányítom kedves mindőtök':

"A pornó a világgazdaság hajtómotorja. [...] A pornó műfaj és fogalom, ezért nehéz pontosan meghatározni. Éppen olyan megfoghatatlan, mint a szomszéd lépcsőházban lakó szingli csaj bal melle. Mi azért megpróbáljuk."

mára ennyit, holnap a vártán!

09/09/13

vidragg-vel biciztünk kicsit, marha kényelmesen, fél 2-kor találkoztunk az északi összekötőnél, utána kapásból beültünk reggelizni/ebédelni... lájtos tekerés, közben gyerekkor reinstall: becammogtunk a vízbe, kis szigetekre, fatörzseket indítottunk kalandos útra (egyik sem bírt el bennünket, sajnos). utána fölcsúsztunk a lupa-vonalig, bányató, meztelenkedés a kellemes és tiszta vízben (láttam - függőlegesen - a lábujjaimat!) hazafelé sör, itthon finom váci táp, azt nincs 2 4 nélkül századszor is, simán.

a kis képen - katt = képek - a vidra csónakház látható, a bácsi & neje szerint az utolsó klasszise csónakház a parton. ez - szerintem - nem igaz, vagy fogalmam sincs, mit is jelent itt a klasszise. mindenesetre marha jól nézett ki a ház, pláne kutyával + bajszos dunai hajóssal. lehet, ma ismétlés judittal...

09/09/06

októberben bona-koncert lesz! még mielőtt túlaggódom, veszek jegyet. valakinek kedve?

09/09/04

nem bírtam ki...

09/09/04

juditjudit, ahogy blanka látja. :) talán mázli is, hogy nem lencsében volt a kislány (az idősebbik), mert azt piszok nehéz lerajzolni - még felnőttnek is.

a kiscsaj amúgy megrajzosította egyik fotóm témáját is, ide rakom őket egymás mellé vágva a közönség épülésére.

másfelől újabb megrendelésem témáján gondolkodom, furcsa, egy szemesi vita jár közben lényegileg a fejemben. tegnap még egy remek kis - az állításomat remekül alátámasztó - heidegger-helyet is sikerült lelnem, örültem neki. kifejtés (ha lesz) később. üdvök!

09/08/31

ilyet - egy rilke kivételével - sose műveltem, de ez most pár napja múltidézés (is) bennem, szóval... versközlés lesz, gyerekik, csöcs. nem puszta (le)lopás, nekem jóval korábban van, mint az egyetlen helyen, ahol olvasható (digitmód)... döresztizszájlensz.

AMIT TUDNI KELL

Álmában repülni szokott, vagy úszni.
Mennyire gyűrött három nap után.
Lehet-e csendben teát inni véle
az üveghegy túloldalán.

Mire emlékszik, ha nem is akarja.
Mire nem, ha akarja is nagyon.
Mikor lesz tetten érhető
árnyéka tárgyakon.

Mit olvas, mit eszik, mit érez,
a talpa hogyan ér talajt.
Ha könnye, vére, verítéke hull,
mi az, ami abból kihajt.

Szokott-e fölfelé, vagy messze nézni,
az új dolgoknak ad-e új nevet.
Hány világ nyelvét beszélte,
mióta megszületett?

09/08/28

meteor 50 lesz. valakinek kedve? (még nem derült ki, szabad-e vagyok aznap, de írtam az ügyben.) többet később.

09/08/27

kikerült a fogózás bétaoldala (ott van a tovább-ban is). rég írtam, pedig volna miről, itt volt Anyukám, hogy mást ne mondjak. vele hallgattuk ezt is:

"Ha én ablak volnék, akkora nagy lennék,
Hogy az egész világ láthatóvá váljék,
Megértő szemekkel átnéznének rajtam,
Akkor lennék boldog, ha mindent megmutattam."

na persze hogy akkor... jövök később, most megyek dolgozni.

09/08/11

itthon a bicitúráról, képek - kis szöveggel - itt találhatók. jelszó kell a megnyitáshoz, mert szupertitkos társaságunk nem tűri a nyilvánosságot, úgyhogy, ha érdekel a jelszó (és még nem küldem el), írjál!

volt minden, szt.gotthárdig vonat szökött piszchóval, nohabbal mellettünk, szépszemű kallernővel, kis bebaszással. első nap du.-este elkezdett esni, szerda reggelig tartott egyfolytában. közben (kedden) f.szölnök -> ő.szt.péter gatyáig/bugyiig ázással, marha jó volt... (amúgy jók voltak a zsákok, a tömény napsütésben az is kiderült, h az enyémnek van esőkabátja is, bár pont ott nem védett volna, ahol beázott a zsák...)

nem volt útinaplózás végig, amit sajnálok, mert pl. nem szeretném elfelejteni a gyerekmentő akciót b.berény előtt és még pár ilyet, lehet, pótolom, ha összeszedem magam.

aki tudja, miről van szó, sejtheti, hogy kb. mit jelent: volt még a végén egy kis vitorlázás (vas. éjjel), részegen pillangózni csudijó, pláne, hogy hazafelé becéloztuk őszödöt, aztán megláttam a szemesi kikötő zöld fényét, célba vettem, és oly annyira észnél voltam, hogy nem rongyoltam a hullámtörőnek, mert a kiképzett mancsaft tudja, hogy melyik fény melyik oldalon van, akkor is, ha, mint most, nem ég a piri... de ezek voltak a kevésbé fontos dolgok aznap este.

egy nap lellei ráadás után csúszás földvárra (mink andrea kiszállt a büféből, szomorú) - közben szárszó szélén 4 nap balaton után belementem a vízbe -, onnan déi, oszt hóm. ha valami még megosztandó, pótolom.

hahó! itthoni té

09/08/02

ütős írás az és-ben a kédésről: mennyire önkéntes, szabad választáson alapuló döntés kurvának lenni.

"Ezt a szexet a prostitúción kívüli világban csak veréssel, megfélemlítéssel, kényszerrel (magyarul: nemi erőszakkal) lenne képes elérni. Itt azonban rendelkezésére áll a nő, akit neki már nem kell megvernie, nem kell megfélemlítenie, nem kell kényszerítenie: hiszen amit a prostitúcióban eladnak s megvesznek, az nem a nő teste, nem is a szexuális szolgáltatása, hanem az erőszak, amelyet a prostitútorok hosszú láncolata a nőbe korábban beléfektetett." [forrás]

furcsa volt olvasni, a cikk elején minden bajon volt a szerző csúsztatásaival, indulatos stílusával, aztán jött a meglepetés, a végére messszemenően egyet tudtam vele (a szerzővel, nem a csúsztatással szb.) érteni.

és még egy gellert kapot a dolog azzal, hogy megnéztem a pretty womant (népszerű -> hatásos dolgozat volt anno), amiben kifejezetten a szabad választásos képre építenek, azt erősítik.

derrylamúgy is furcsa volt ingléze befogadni az alkotást, mert amellett, hogy a szinkronhangok jobbak, mint az eredetiek (vö.: friends vs jóbarátok), számos dolog nem derül ki a magyarból, pl. a fogselymes epizódnál nem emlékszem, hogy a magyarban kiderült volna, hogy azért a fogápolás, hogy ne szakadjon a gumi az epermagoktól. valamint mintha más vágás került volna hozzánk, nem emlékszem, hogy a derryl jogosan ölhet (a spionfiókában hallottam utoljára ezt egy ügynöktől...) jelenet benne lett volna a hozzánk került filmben, de segítsetek, kivágom, fölteszem (klikk a képre).

különben: pakolászás az útra (terv: szentgotthárd-őrség-mura-dráva-balaton), takarítok, fishsittert keresek. jövő hétig lappangok.

09/07/30

szirmabesenyőnémi képeket felraktam a szirmabesenyői nyaralás alatt készítettek közül. katt a képre és láss csodát...

boldog j.-napot kívánok innend is!

09/07/28

isten hozott minket a csakegyablak.hu-n! köszönjük, gróf úr! irány a csillagos ég... :o)

régi cuccok visszakereshetők, pl. itt.